Лондон дава 20 млн. долара за жертвите на "Каховка"

Помощта ще пристигне в Украйна в началото на идната седмица
Обновена: 11 юни 2023 09:02 | 10 юни 2023 22:52, Стела Стоянова
54
Лондон дава 20 млн. долара за жертвите на "Каховка"
Снимка БГНЕС

Великобритания обяви, че ще предостави хуманитарна помощ на стойност 20 милиона долара (18,5 млн. евро) за жертвите на бедствието, последвало разрушаването на язовир „Каховка“ в Херсонска област, съобщи „Киев Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Помощта включва "пакет от спасителни лодки, филтри за вода, водни помпи и др., които да помогнат на служителите на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна да се справят с продължаващите последици от наводненията", се казва в съобщението на правителствения уебсайт на Обединеното кралство.

Според публикацията оборудването се очаква да "започне да пристига" в Украйна в началото на следващата седмица.

Финансирането ще подпомогне хуманитарните организации, които оказват помощ на хората, засегнати от наводненията, както и в районите, "засегнати от бойните действия, и на общностите, които са били разселени".

"Това надгражда съществуващата ни хуманитарна подкрепа в размер на 220 млн. паунда (256 млн. евро), която позволява на партньорите, като Червения кръст на Украйна, да помогнат за евакуацията на цивилни граждани, засегнати от наводненията", се казва в съобщението.

Още по темата

По-рано, на 9 юни, Молдова също обяви, че е решила да предостави на Украйна хуманитарна помощ на стойност около 230 000 долара за "управление на екологичните и хуманитарните последици" след бедствието.

При днешното си посещение в украинската столица Киев, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо също обяви хуманитарна помощ в размер на 7 млн. евро.

Откакто бе освободен от украинските сили през ноември 2022 г., Херсон е подложен на редовен обстрел от руските сили от другата страна на река Днепър.

На 6 юни Русия разруши язовирната стена на хидроелектроцентралата "Каховка" от другата страна на река Днепър, окупирана от руските сили, което предизвика мащабна хуманитарна и екологична катастрофа в Южна Украйна.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 10 месеца
РУСНАЦИТЕ СИЛНО МАСАЖИРАТ А ДОБРЕ САПУНИСВАТ И МИЯТ А- НА ЗЛА КРУША -ЗЪЛ ПРЪТ
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имал - дал! Т.е. - хвърли на вятъра!
38
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
До СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГсоциален патолог...децата му бягат да работят и живеят в "ВЕЛИКАТА БРИТАНИЯ" управлявана от "ром" според неговата руска ценностна,защо не бягат в...Сибир г-н патолог?Сибир управляван от убиващи Народите си,позорящи се и вършещи грях в 21 век убиващи жени и деца в Украйна!!!убиващи жени и деца за...тоалетни,хладиници,телевизори,не сте наблюдатели...скоро и във вашите домове чеченците и сирийците на путин "братята"
37
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
До СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГСмях...антрополог...пардон социален патолог,...не че значи нещо,измислени за руските роби са ви насажда расистки...по руски...крещящ ви?Хуманно е,но по хуманно и полезно е ако пратите едни 20 милр.като оръжия г-н Премиер!Украина ще ви се издължи и няма да забрави!!!
36
2
 
4
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 10 месеца
СМЯХ... РОМ УПРАВЛЯВА ВЕЛИКАТА БРИТАНИЯ.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Риши му се виждат конците, с които е закачен. Подскача като кукла. И това с каховка е бритищ операция, явно.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците разбраха ли колко струва краставицата в Лондон или още не могат да спят спокойно?
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сунак Обама Осама О Байдън ядът бебешко месце против бръчки ,и се целуват с езиче след това взаимно.Лобисти предатели и техните слуги айтитата лапат кокалчетата горките и джафкат от радост.
32
3
 
4
 
! Отговори
пагански викинг преди 10 месеца
Путинофил е всеки търсещ истината, а гниясала п.у.т.к.а е всички останали ,честито м.ъ.р.ш.и
31
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
тоз бозлевия от кой меллет е бе, да има толкоз пара, трябва да е от калайджиите!
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито Русия, нито Украйна имат интерес от тая диверсия с язовира и ВЕЦа. Половината Крим остава без вода, даже е застрашено охлаждането на реакторите на Запорожката АЕЦ. Най-големи са проблемите за Русия , но и за Украйна не са малки. Т.е. лъсват дирниците на Британия и САЩ като автори!
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гузни англичани и американци дано им се върнат злините които са сторили на глупавите наивни славяни. Разбиха ни славянския род . Направиха братоубийствена война.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фашистите си бяха поръчали и получиха надуваемите лодки още преди няколко време.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой не може да се премери на беге помощта тя е най голямата.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Беге спасителните надуваеми лодки още преди две три седмици минаха границата при Силистра какво да правиш съдба. Дано са помогнали.
25
3
 
19
 
! Отговори
Те преди 10 месеца
В турски медии излезе инфо че английски военни са участвали в звривяването.Както и на трабите на СП 1 и 2.
24
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
Глупости.
23
1
 
25
 
! Отговори
ГУЗНИ СА ! преди 10 месеца
Английските пеdали и бандите на Зеле искаха да издавят руските войски по левия бряг на Днепър,не успяха! Руснаците се преместиха на височините,но за сметка на това градовете бяха потопени! След радиоактивните снаряди на англичаните,тази гадост с Каховка вече е върха на сладоледа.Може би Путин трябва да помисли,дали не си заслужава един масиран удар по Британия,но не символично !! Това е най мръсната империя ,която трябва да бъде унищожена!
22
1
 
23
 
! Отговори
да преди 10 месеца
за такава помощ - да, въпреки че хохлите взривиха язовира, защо им е на руснаците да го правят, да страдат хората от крим!
21
1
 
25
 
! Отговори
?? преди 10 месеца
Дали английските инструктори не посъветваха киевските фашисти около Зеленски да взривят язовира..................сега са гузни и дават пари ингелизите!!Ако беше в Лондон наводнението???