Украйна: Близо $1,5 млрд. са екощетите от "Каховка"

30% от природния парк на Херсон застрашен от изчезване
10 юни 2023 17:36, Стела Стоянова
30
Украйна: Близо $1,5 млрд. са екощетите от "Каховка"
Снимка БГНЕС

Приблизителният размер на екологичните щети, дължащи се на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа от Русия, вече възлиза на повече от 55 милиарда гривни (1,49 млрд. долара), според уебсайта на правителството на Украйна, цитиран от Руската служба на Би Би Си и News.bg.

"Украйна продължава да губи вода. Към събота сутринта от язовир "Каховка" са изтекли 62% от обема му или 12,24 кубически километра вода. Нивото на водата в него вече е 10,55 метра и продължава да спада", каза министърът на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна Руслан Стрелец.

Според ведомството му в националните паркове се създава критична ситуация, 30% от природния фонд на Херсон е застрашен от изчезване.

Още по темата

Водната площ на националния парк "Велики луг" в Запорожка област е паднала с 4,2 метра, а в националния парк "Каменская сеч" с 6 метра.

В окупирания от Русия Альошки наводнението заплашва да повиши подпочвените води.

Към момента са наводнени около 1200 хектара от територията на Кинбурнския.полуостров.

Екологични инспектори, служители на националните паркове, специалисти по водите и лесничеи на мястото на екологичното бедствие продължават да записват доказателства за престъпленията на руската армия.

Руското правителство издаде в петък постановление, в което нарече експлозията на водноелектрическа централа "саботаж".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: щетиКаховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За сведение на късопаметните путинофили, още преди 6 месеца руски сапьори минираха стената на ВЕЦ Нова Каховка. Сега взривиха язовирната стена, за да създадат екологична катастрофа и осуетят контраофанзивата на украинската армия. Но водата ще се отече и руските терористи ще бъдат изритани от Украйна.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вън от България всички путинофили
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вън от България всички украинци
21
1
 
6
 
! Отговори
Нагъл преди 10 месеца
По-нагъл, Зеленски. 500 снаряда изстреляха срещу стената, от които поне 70 хаймарса за година. И сега ривът за помощи, които ще отидат за оръжия, с които да обстрелват ЗАЕС. И в момента продължават да атакуват центровете с евакуирани украинци. Те отдавна са отписали всички рускоговорящи украинци.
20
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Тиквата ясно каза, че европеидният про'с'так само мачкане заслужава. Правителството да тегли заем та да изтрие срама пред партньорите от стиснатите и лицемерни европеидни про'с'таци!
19
2
 
2
 
! Отговори
кико преди 10 месеца
Само Русия и Украйна знаят кой е взривил стената.Другото е догадки според страна която заемаме в конфликта.
18
7
 
1
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 10 месеца
Тук в тази ситуация не може да има две мнения и всички пишещи тук го разбират независимо на кой " бог" се молят .Стената е построена да издържи атомна бомба така че изключено е да е ударена от украинците , просто е невъзможно .
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То и петролопроводите уж Русия сама си ги гръмна пък какво излезе...украинска диверсия със полско-американска помощ...Замълча се тежко по въпроса...Сега и стената на каховка...някой със здрав разум да вярва на пропагандата още?На Зеления му трябваше медийна дъвка да прикрие липсата на контраофанзива и зациклянето на фронта...бум експлозива и ето ти на...
16
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
България трябва да изтегли заем и помогне да се покрият тези щети! У нас 90% гласуват за евроатлантизъм, но никой не даде 1000лв когато Киро призова.
15
9
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
България трябва да помогне да се покрият гези щети! Украйна се бие за евроатлангизма, а у нас 90% гласуват за нето!
14
7
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПУТИНЧО: СЛАБА РАБОТА!!! НУ ЗАЕС , НУ ПОГОДИ!
13
1
 
8
 
! Отговори
А 200 пъти по толков преди 10 месеца
ви ги дадоха като оръжия. И тия метали сега лежат по полята. Скрап. Ето ги прословутите леопарди. https://twitter/mfa_russia/status/1667535628064399360?s=46&t=S64_2Dd9STBEnCjJKmhCBg
12
2
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 10 месеца
Наглост! Продължават да просят пари, които няма как да стигнат до хората и които украинските нацисти нямат никакво намерение да дават на хората. Защото това там са етнически руснаци! И как точно тези 1,5 млрд., дадени на Украйна ще стигнат до територии, контролирани от Русия?!? Поредните милиарди, излети в украинската мафия!
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво ни засяга нас ,тия украинци завзеха цяла България като октопот,вчера ходих до Варна по работа ,търсих един адрес и се оказа че няма кой да попитам навЕки метър украинец ,гадове
10
4
 
7
 
! Отговори
Заключение преди 10 месеца
САЩ дават на Украйна помощ 2 млр долара в оръжие. Продават оръжията и си плащат възстановяването на централата.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИИиии, русняцитех сами се бомбардирали и сами в запорожката централа, въобще сами. Вие нормални ли сте? Те ако асами, то щяха просто да си отворят шлюзовете, вместо да се гръмват. Нали се сещате, че тая централа им е подконтролна.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То такива служители останали ли са да записват доказателства за екологичното бедствие от природните условия като от някакъв локален катаклизъм.
7
2
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
Той и наш кире е същия. Те по това ги избират.
6
9
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 10 месеца
Путин да прибави сумата в тефтера за репарациите.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цялата им държава вече е ТоталЩета! Те за язовира се хванали!!!