Телескопът Kepler откри рекордно малка "суперземя"

На Kepler-10b обаче не може да става дума за живот
Обновена: 11 яну 2011 14:38 | 11 яну 2011 10:00,
38
Телескопът Kepler откри рекордно малка "суперземя"
Изображение: NASA


Телескопът Kepler откри рекордно малка планета извън пределите на Слънчевата система – небесното тяло, получило обозначението Kepler-10b, е само 1,42 пъти по-голямо от Земята, съобщава РИА Новости, като цитира НАСА.

Звездата, около която се върти новооткритата планета, е близка по маса до Слънцето (89,5% от слънчевата маса) и както нашето светило се отнася към спектралния клас G.

Kepler-10b е много близо до своята звезда – голямата полуос на орбитата й е едва 0,0168 астрономически единици (средното разстояние от Земята до Слънцето), което е 20 пъти по-близо, отколкото разстоянието от Меркурий до Слънцето. Периодът й на въртене е по-малко от денонощие. Масата на планета е около 4,5 пъти масата на Земята.

Температурата на повърхността на Kepler-10b е около 1800 келвина, затова не може да става дума за живот на повърхността на новата "суперземя". Но откритието показва възможностите на Kepler в търсенето на потенциално обитаеми планети.

"Откритието на Kepler-10b е важна крачка в търсенето на планети, които приличат на нашата. Макар че тази планета не се намира в "зоната на живот", находката показва, че такива открития са възможни в рамките на мисията", казва Дъглас Хъджинс от екипа на Kepler.

Възможно е в системата Kepler-10 да има още една планета – Kepler-10с, но нейното съществуване още не е потвърдено.

Засега са известни около 500 планети около други звезди, но повечето от тях са "горещи Юпитери" – газови гиганти, намиращи се много близо до своите звезди. Броят на  "суперземите" – планети с твърда повърхност, съпоставими по маса и размер със Земята, е малък.

Изстреляната през март 2009 г. в орбита сонда Kepler, която носи името на Йохан Кеплер (математик, астроном и астролог), е предназначена за търсене на планети по транзитния метод. Тя фиксира колебанията в яркостта на звезда при преминаване на планета пред нейния диск. Очаква се за 3 години и половина телескопът да изучи над 100 000 звезди и техните системи.

През ноември 2010 данни от Kepler потвърдиха, че в по-рано откритата планетна система Kepler-9 действително се намира най-малката известна екзопланета, чийто радиус е само 1,64 пъти по-голям от този на Земята. Този рекорд удържа първенството малко повече от месец. Новата рекордно малка планета е открита в резултат на 8-месечни наблюдения – от май 2009 до началото на януари 2010 – зад планетната система в съзвездието Дракон, разположена на 564 светлинни години от Земята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
muri преди 13 години
Вселената кипи от живот това се знае,но не се казва....ЗАЩО ЛИ?
36
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Коя планета ще стане обитаема, гений? Някой от газовите гиганти?? Иначе обиждаш на ***...
35
0
 
0
 
! Отговори
vladoacab преди 13 години
absolutno pravilno
34
0
 
1
 
! Отговори
Pencho преди 13 години
Ми не... няма да отлети тъй като слънцето дълго преди това ще е станало червен гигант с радиус близък до този на земната орбита.Не се знае още дали Слънцето ще погълне Земята или не но доста преди това всички водни маси ще са се изпарили и температурите покачили до безбожие.Така или иначе до тогава и фосили няма да са останали от вас така че няма нужда от притеснение по този параграф. :)
33
1
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Луната пада към земята с 3-4 см всяка година"Да така е, ама само в твойте фантазии. Вреалния свят луната се отдалечава от земята и някой ден ше отлети.
32
0
 
1
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Смях
31
8
 
3
 
! Отговори
алхимика преди 13 години
Луната пада към земята с 3-4 см всяка година и накрая ще падне върху земята.И континентът върху,който падне ще бъде разрушен.Сгради и хора ще бъдат смачкани
30
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"МУААХХА абе с ТЕЛЕСКОП ОТДАВНА НЕ СЕ ТЪРСЯТ ОБЕКТИ ве ***. ОТДАВНА сме на радио вълни, гама лъчи, ултравиолетова светлина и инфрачервена. "А бе умник, всички тея различни честоти от електромагния спектър ги наблюдаваме със специализирани ТЕЛЕСКОПИ! Дори радиовъллните. За радиотелескопи да си чувал?
29
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"А има нещо друго - кой пък е казал че Луната макар и изключително бавно не се и завърта?"Тя си се завърта. Прави едно завъртане за същото време за което прави една обиколка около земята и затова винаги само едната и страна е към земята.
28
0
 
3
 
! Отговори
ddd преди 13 години
Луната се отдалечава с 3-4 см на година, поне според теориите. Верно че разстоянието от Луната до Земята е 380 000 км, но тези разлики от няколко см са мерени с лазер, който среща там някакви отражатели, оставени от предишни лунни мисии.А има нещо друго - кой пък е казал че Луната макар и изключително бавно не се и завърта?
27
0
 
4
 
! Отговори
tomahawk преди 13 години
до 16"ако още малко луната се приближи полюсите ще се завъртят към екватора."Луната се отдалечава от земята, ако трябва да бъдем точни !!!!!!
26
0
 
2
 
! Отговори
Сатурн преди 13 години
Хич не съм спокоен да ти кажа ...щото между умни хора ще се промъкнат навлеци и ***.Иначе телепортацията вече е измислена, но на квантово ниво ..частици имаме успешни опити вече ...но от там до телепортацията на човек също ни делят поне още 1000 год .Дори не е ясно дали е възможно ..без да се увреди човек .Ивъпреки всичко никак ама никак не съм спокоен :) за съжаление
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунистчетата от НАСА търсят нова планета за източване....
24
0
 
2
 
! Отговори
до Сатурн преди 13 години
спокойно пич,всичко ще бъде достижимо когато направят телепортацията хахаха
23
2
 
1
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
Май от "НАСА", продължават работа по програмата "Синият лъч".
22
0
 
3
 
! Отговори
Сатурн преди 13 години
Много готино ,че планета подходяща за живот ще е в обсег, който ще е невъзможно да достигнем през следващите поне 1000 год.От намирането на такава планета до достигането и разликата е невероятна ...и слава богу.Че като гледам какво се задава .......мозъци всякакви .
21
4
 
8
 
! Отговори
alice_in_wonderland преди 13 години
Съсипахме си нашата,дай сега д аси намерим нова и нея да о**рем!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
18, и аз благодаря.
19
0
 
3
 
! Отговори
Разобличителя преди 13 години
До 18:Благодаря!
18
0
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
dnes.bg/science/2010/12/21/eeeh-jalko-ne-bili-izvynzemnite.106891