50 години космическа одисея през погледа на "Файненшъл таймс"

В Лондон ще бъде издигната статуя на Юрий Гагарин
Обновена: 6 апр 2011 14:57 | 6 апр 2011 14:57,
7
50 години космическа одисея през погледа на "Файненшъл таймс"
Паметникът на Юрий Гагарин в Москва. Снимка: flickr.com

50 години след първия полет на Юрий Гагарин, 520 мъже и жени изживяха своята собствена космическа одисея, пише вестник "Файненшъл таймс" по повод предстоящия юбилей.

Те бяха с различни националност, идваха от 38 страни и използваха американски, руски и наскоро китайски ракети, за да полетят по-близо до звездите. Всички те бяха горди представители на своите нации в Космоса, припомня изданието.

Екип на "Файненшъл таймс" си постави една доста трудна, но благородна задача – да интервюира по един астронавт от 35 от споменатите 38 страни. Получи се един доста обемист труд от 17 автора на 11 езика, които разказаха за своите преживявания в космическото пространство.

Най-интересни са пасажите, посветени на Юрий Гагарин. Ето някои от тях:

"Космическата ера на човечеството започна на сутринта на 12 април 1961 г. След лека закуска с пастет и мармалад, изцедени от туба, 27-годишният лейтенант от ВВС Юрий Алексеевич Гагарин беше натикан в оранжевия му космически костюм.

След това заедно с дубльора му Герман Титов той беше откаран с автобус до стартовата площадка, изградена в степите на Казахстан. Според съветската версия, първият космонавт държал кратка реч пред учените и техниците, събрали се да го изпратят в ранното утро.

"Скъпи другари, какво мога да ви кажа в тези последни минути преди полета? Целият ми живот ми изглежда като един красив миг. Всичко, което съм изживял и сторил преди това, е било в името на осъществяването на тази моя мечта!"

Тези думи, написани за Гагарин, били записани в Москва. Но в деня на полета той просто казал довиждане, почукал шлем с този на Титов и бил натикан в малка сфера с диаметър 2,5 метра, прикрепена към 300-тонна ракета, която била конструрирана за пренасяне на атомно оръжие.

През следващите два часа, докато учените на Земята се суетели и взимали успокоителни, Гагарин доста скучаел в своя "Восток", дори пожелал да му пуснат малко музика. Той изрекъл и първите си думи като космонавт в 9 часа и 6 минути: "Да вървим!".

Сърцето му биело с честота 3 пъти в секунда, припомня "Файненшъл таймс".

В Лондон пък ще бъде издигната статуя на Юрий Гагарин, съобщи Би Би Си. Статуята от цинкова сплав ще бъде до Адмиралтейската арка.

Когато обикаля света след полета си на 12 април 1961 г., Гагарин се среща с тогавашния британски министър-председател Харолд Макмилан в Адмиралтейството.

Наблизо е и статуята на един от най-великите британски пътешественици капитан Джеймс Кук. Високата 3,5 м статуя е подарък за Британския съвет от руската космическа агенция Роскосмос.

Британският съвет е поискал да вземе назаем съществуваща статуя на Гагарин от Русия. Повечето обаче се оказали прекалено големи, за да бъдат транспортирани.

Само една била подходяща – в градчето Люберци, където Гагарин учил за леяр. Градските власти обаче не искали да дадат оригинала и предоставили отливки за копие. Оригиналът е излят през 1984 г. за 50-ата годишнина от рождението на Гагарин, който загива в самолетна катастрофа на 34 години.

Статуята ще бъде открита официално в Лондон на 14 юли от дъщерята на Гагарин – Елена Гагарина, която е директор на кремълските музеи. Първоначалното разрешение за статуята е 12 месеца.

На 50-ата годишнина от полета на Гагарин е посветена и изложба в централата на Британския съвет в Лондон за неговия живот и ранната съветска космическа програма.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Юрий Гагарин50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Затова пък , преди 13 години
един наш мерзавец успя да преименува едно училище в София , от Ю.Гагарин , на името на един всемирно неизвестен " историк ". Всеки народ според акъла си .
6
0
 
6
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Историята никога не трябва да бъде зависима от политиката, и никога не трябва да бъде оценявана от политици по начина, по който това се прави у нас. Вечна памет на човека с най-красивата усмивка! Използвам случая да пожелая здраве и дълголетие на нашия космонавт Георги Иванов - велик българин, а в същото време толкова скромен!
5
0
 
2
 
! Отговори
Съвсем други хора!! преди 13 години
Впечатляващо! Но трябва да внимават някои наши "демократи" да на се зтръшкат с искане да демонтират статуята.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Англия.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАТИКАЙ си някойя друга дума в речника, смотан драскач на статии...
2
2
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ-ер преди 13 години
Как не ги е срам!!! Тия англичани не знаят ли, че Гагарин е бил член на КПСС... Ще ми издигат паметник на ***... Предатели...
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се ли намери някой да почерпи какво ли щоли ?