Бели дупки водят към други вселени?

Черните дупки си имали обаче и обратна страна
Обновена: 28 апр 2011 07:34 | 28 апр 2011 07:30,
62
Бели дупки водят към други вселени?
Изображение: NASA/Dana Berry/SkyWorks Digital

Също като медалите, черните дупки си имат обратна страна – бяла. Дупка, която изхвърля вещество в друга Вселена.

Възможно ли е да се напуснат границите на нашата Вселена? Може –  ако се попадне на бяла дупка. Известно е, че попадащите в полето на притеглянето на черна дупка предмети веднага се привличат към нейния център и вече не могат да излязат. Черните дупки привличат дори светлината, а Вселената, в която живеем, буквално е обсипана с черни дупки.

Учените заговориха за това, че освен черни дупки съществуват и бели, които постоянно изхвърлят във Вселената материя или енергия. Макар че все още никой не ги е наблюдавал, съществуването на бели дупки вече е доказано математически.

В Калифорнийския университет, по време на решаването на суперкомпютърни уравнения за теорията на относителността на Айнщайн, астрофизиците успели да изчислят белите дупки. По подобен начин през 1916 г. немският астроном Карл Шварцшилд открива черните дупки.

А днес те вече се наблюдават от стотици астрономи. Черните дупки не могат да се наблюдават с телескопи, тъй като те не излъчват светлина, а я поглъщат, както и всяка друга форма на материя. Затова може да се изчисли и наблюдава влиянието на гравитацията им върху други небесни обекти, както и да се определи тяхното положение в пространството. По тези показатели са открити много черни дупки.

Според американския космолог Блек Темпъл, белите дупки в Космоса трябва да са толкова, колкото и черните. Това са космически вулкани, изхвърлящи материята, погълната от черните дупки, и пораждащи нови вселени. Според астрофизиците материята, погълната от черната дупка, се изхвърля в неизменен вид от бялата.

Астрофизиците не престават да разсъждават: ако всичко, което се поглъща от черната дупка, излиза невредимо и попада в паралелни вселени, то възможно ли е човек с космически кораб да извърши подобно пътешествие? Може би е възможно и човекът да странства из други светове, но не точно в близкото бъдеще.

Най-близките черни дупки се намират на стотици светлинни години от нас. И за да стигнем до тях, е необходим гигантски космически кораб, но засега пътешествията на хора в паралелни вселени през черните и белите дупки си остават в сферата на научната фантастика.

Съществуването на бели дупки, макар и да е изчислявано множество пъти със суперкомпютри, все още е само предположение. Когато учените реално открият бели дупки, те ще ги следят внимателно. Току-виж, по тях пътешественици от други светове вече летят към нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германците още преди и по време на ВСВ са създали апаратура за пътуване през бяла дупка - "Машина на отвъдното" /Jenseitsflugmaschine*!!!
61
4
 
0
 
! Отговори
Газибарев преди 12 години
А розови дупки има ли?
60
2
 
1
 
! Отговори
Хъни (М) преди 12 години
Сигурно има такива......Венци, Венци, Венци ....Ти винаги познаваш гласа ми ...
59
2
 
3
 
! Отговори
Matrixman преди 12 години
В тази вселена има най-голям брой червени дупки. Всичко усвояват, и нищо не връщат.
58
2
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Бре бели дупки!Ей ги дей-у Кремиковци.А черна има...у бюджето на державата.Никво ново двайсе.Тва двизение го глеаме веч 20 години.
57
1
 
0
 
! Отговори
Mary Jane преди 12 години
Ненормална работа...
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия съвсем се изкъшкаха - как черна дупка намираща се в средата на "нашата" вселена ще изхвърли материя в друга вселена през бялата си дупка бре хора :)))))) - тия вече ни взеха за мезе
55
2
 
3
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
Иха, значи да чакам някоя бяла дупка да ми изхвърли гуменото патИ, дето го изгубих преди 20 години...
54
1
 
11
 
! Отговори
SirT преди 12 години
Някой от учените да каже как да превърна портфейла си от черна в бяла дупка? Че взе да ми писва!
53
1
 
4
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Този сайт има ли си редактор? Аз се забавлявам повече с коментарите от колкото със статиите. Моля ви, вземете на работа хората, които пишат коментари и спрете достъпа до компютър на всички, които се занимават с подобни статии.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tova otkritie dade hrana na fantastikata za 100 godini :)
51
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
съществуват и сини дупкиако не вярвате,питайте Костовтея дупки лапнаха 36 милиарда
50
2
 
6
 
! Отговори
До wtf? преди 12 години
Не мисля че има чивек не смо във форума ами и учен които да ти отговори. Черните дупки са си загадка.
49
1
 
3
 
! Отговори
... преди 12 години
haha.. No pritejavat edno ot nai vajnite svoistva - poglushtat energiq i vsichko ostanalo i ti go vrushtat pod formata na edna stotinka. Za kade sme bez jeniteee.. kakvo tolkova e sburkal Adam da go takovam i nego, che taka ni nakazaha.. :((
48
1
 
14
 
! Отговори
whiskey преди 12 години
Абе те и жените са едни мини вселени. Учени са открили, че имат едни черни и едни бели дупки, ама ако влезнеш през черната, не можеш да излезнеш през бялата и обратно.
47
1
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 12 години
По-скоро това което е Слънцето ще е монета от 1 ст. но иначе си прав. Кораба ще е по-компактен :)))Това е сероиозно и не преувеличавам.
46
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
......щастливо, на нивата с мотика в ръка ще обръщат пръста, че глад голям :)
45
1
 
0
 
! Отговори
wtf? преди 12 години
Ок, да кажем, че черните дупки са разположени на места с различно гравитационно "насищане" и това определя критичната им маса... Light it up encore une fois
44
4
 
1
 
! Отговори
wtf? преди 12 години
Добре, доказано е, че черните дупки са със силна гравитация, т.е. имат и голяма маса, нали така... в смисъл, че не може ей така празно пространство да си "излъчва" гравитация, има нещо там. Тогава тази маса защо не попада в белите дупки? ОК, да кажем, че черната дупка има някаква критична маса и излишната всмукана материя отива в белите такива. Обаче колко е тази критична маса, щото има и големи черни дупки и малки, пък трябва да е еднакво за всички... ОК, да кажем, че...
43
1
 
3
 
! Отговори
asds преди 12 години
Zavisi dali nqma da gi e hvanala inflaciata..