Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода

Количеството е сравнимо с това в недрата на Земята
26 май 2011 20:35,
15
Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода
Снимка: Photo courtesy of Fernando Echeverria

Вътрешността на Луната съдържа сто пъти повече вода, отколкото са предполагали специалистите досега. Това количество е сравнимо с количеството вода, намиращо се в недрата на Земята, предаде Франс прес, като се позова на научни трудове, публикувани в САЩ.

Откритието може да промени теорията за произхода на ледената вода, открита в кратери, разположени близо до Южния полюс на Луната, както и теорията за формирането на единствения естествен земен спътник.

Специалисти от университета Кейз уестърн ризърв, в северната част на щата Охайо, са открили молекули вода, както и други летливи елементи във вътрешността на магмата, съдържаща се в обсидианите – малките топчици от вулканичен кристал, донесени на Земята от астронавтите от "Аполо 17", извършили единствената засега пилотирана мисия до Луната.

"Тези образци от магмата, изхвърлена от дълбините на Луната чрез вулканична дейност преди няколко милиарда години, са най-доброто средство за измерване на количеството на водата във вътрешността на Луната, с което разполагаме", заяви Джеймс ван Орман, професор по геология от университета в Охайо.

"Вътрешността на Луната изглежда много подобна на тази на Земята по отношение на водното изобилие там", допълва експертът.

Учените са открили в Луната магма концентрации на вода и на летливи елементи като флуор, хлор, сяра, които са почти идентични с измерените във втвърдената магма, извлечена от подводните планински вериги в океаните на Земята.

Това откритие подкрепя теорията, според която Земята и Луната имат общ произход, но ще принуди учените да преразгледат позициите си относно процеса на формирането на Луната.

До този момент учените предполагаха, че мощен сблъсък на астероид със Земята е изхвърлил достатъчно материал в орбита, за да се струпа той и да формира Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен номер 1 всички други : ЗАБРАВЕТЕ ЗА СЕКЦИЯ НАУКА ! Ходете си четете Политика и никога ама НИКОГА повече не влизайте в тази секция на сайта!
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Донесли били камъни от луната... друг път. Ако някой е ходил там, това е Бате Бойко (или пък Ал. Македонски), ама не и американците.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...и някоя магистралка. Например София-Море на спокойствието.:) Че софиянци обичат да летуват на море.:)
10
6
 
5
 
! Отговори
Импресарио преди 12 години
Най-добре Бойко да направи едно метро на Луната,а защо не и басейн :)
9
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 12 години
до 2Е, чак да се наквасят би било кофти. Още повече, че последните са били и с кола. Не, че е имало шанс да срещнат катаджия там, ама все пак.:)))
8
3
 
7
 
! Отговори
От 2 до 1 преди 12 години
Няма проблеми - майтап Уили случва сепросто ми се видя добра идея да отидат на луната и да се наквасат
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОООБРЕ.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 5Не е ясно, да пратим астронавти да я сондират. Ако пробата мирише значи не е вода.
5
5
 
2
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
А, то и в главата на ББ има доста вода!?
4
5
 
1
 
! Отговори
марсиянец преди 12 години
тогава да повдигнем въпроса - има ли живот на луната ?? (нали според нашите разбирания за да има условия на живот трябва да има вода)
3
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 12 години
до 2Грешка! Исках да напиша БИЛИ, не ПИЛИ. Ама със сигурност жадни не са останали.:)
2
2
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Баце , кво са пили тея пичове на луната - Узо ?
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"донесени на Земята от астронавтите от "Аполо 17", извършили единствената засега пилотирана мисия до Луната."Единствената пилотирана мисия до Луната са в същност 6 (шест) на брой и на Луната са пили 12 ( Дванадесет) човешки същества от мъжки пол и родом от страната САЩ. Това го пиша специално за журналистите в сайта и с благодарност, че не са станали хирурзи!? Обичам ви!