Слънцето навлиза в период на покой

Ефектът от хибернацията ще е предимно добър
Обновена: 16 юни 2011 07:28 | 16 юни 2011 07:28,
53
Слънцето навлиза в период на покой
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Слънцето скоро ще навлезе в необичаен дълъг период на намалена активност., като към 2020 г. слънчевите петна ще изчезнат за много време.

Учените изтъкват, че няма нищо обезпокояващо. Слънчевите бури почти не са свързани с живителната светлина и топлина, която достига до нас от звездата ни. Ефектът от по-спокойното Слънце ще е предимно добър, защото дейността на сателитите и електропреносните мрежи няма да бъде нарушавана. Възможно е и глобалното затопляне да е малко по-малко, съобщава Франс прес.

Това се е случвало и преди, но не и за няколко века. Учените не знаят защо Слънцето се успокоява. Има обаче всички признаци за това.

"Слънчевият цикъл влиза в дупка, нещо като лятно телевизионно шоу", каза зам.-директорът на Националната слънчева обсерватория Франк Хил, който представи теорията на конференция по физика на Слънцето в Ню Мексико. Франк Хил и колегите му основават прогнозите си върху три промени, наблюдавани от различни научни екипи. Това са отслабващите слънчеви петна, по-малките изригвания от полюсите на слънчевата корона и изчезващите протуберанси.

Те показват, че "има голяма вероятност Слънцето да навлиза в някакво състояние, от което ще се възстановява дълго", каза Ричард Алтрок от Изследователския институт на военновъздушните сили. Прогнозата се отнася преди всичко за слънчевия цикъл, който започва през 2020 г.

Слънцето вече беше необичайно тихо четири години. Сегашният 24-ти цикъл започна през 2008 г.

Още по темата
Слънчевият цикъл се подчинява на огромното магнитно поле на Слънцето, което образува петна, слънчев вятър и изхвърляне на бързо движещи се частици, които понякога достигат Земята. На всеки 22 години магнитните полюси на Слънцето се сменят и това води до 11-годишния цикъл на слънчевите петна. При неговите пикове, като през 2001 г., слънчеви петна има всеки ден и слънчевите бури са повече.

В началото на месеца Дейвид Хатауей, водещ специалист по слънчевите бури от НАСА, прогнозира, че настоящият цикъл ще е най-слабият за века. Той не участва в сегашната прогноза.

Мат Пен от Националната слънчева обсерватория, който е един от авторите на изследването, каза, че магнитното поле на слънчевите петна постоянно намалява от 1998 г. Ако това продължава, то ще стане прекалено слабо, за да се образуват петна още през 2022 г.

Първият въпрос, който възниква, е дали забавената слънчева активност ще доведе до втори минимум на Маундер. През този период от 1645 г. до 1715 г. не е имало нито едно слънчево петно. Тогава земята навлиза в малка ледникова епоха, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: слънцехибернация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хууу де не са направили черепите ами календара и него ли не са направили и как баш тогава им е свършил камъка глей ти може ли са да знаят за галактиките.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да! Слънцето навлиза в климактериум. Сега ще започнат едни горещи и студени вълни....
48
3
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Писано е в Библията, че в последните дни на тая земя слънцето ще потъмнее Марк 13:24Но през ония дни, подир оная скръб, слънцето ще потъмнее, луната няма да даде светлината си,
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалните черепи отдавна са изследвани и доказано нямат нищо общо с маите а са правени през 19 век. и са една голяма измишльотина.
46
0
 
6
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
43 и 44: идея си нямам за какви кристални черепи говорите :))) Споко!! Нищо няма да се промени и след 2012.
45
2
 
3
 
! Отговори
Apis преди 12 години
Стоев, каква изненада ни готви или ти не знаеш и ще е изненада за теб каквото и да се случи?
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там е работата не е край, а ново начало.
43
4
 
8
 
! Отговори
no-one преди 12 години
Vnimavai kakvo si pojelavash! Stom pitash ti otgovarqm - kristalnite cherepi ne sa napraveni ot nashata rasa, toest ne i ot Maite (ot 5-tata). Izpolzvali sa gi Atlantite mnogo otdavna, mosta im e izkluchitelno golqma. Izpolzvani sa samo ot vishi posveteni. Za dneshnite hora ste si ostanat samo krasivi za okoto. I dobre che e taka che tazi sila vse oste ne e za nas...a za kalendara - mislq che e qsno na povecheto hora che idva momenta za promqna.
42
1
 
10
 
! Отговори
do Etna преди 12 години
Маите не им свършил камъка просто земята навлиза в ерата на водолея и маите зарязват календара. А са ги наричали тъкачи на времето и са знаели доста неща.Ами кристалните черепи на маите. Отде са се взели ?
41
3
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
лъжееееш :) Или поне само ти си мислиш че изучаваш тези неща,а всъщност дори нямаш тапия за тази работа :) Малко като онези които наричат себе си researcahri и не спират да четат разни глупави статии в продължение на години и да се мотат до метеорологични станции и телескопи А ВСЪЩНОСТ ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОВА ! И ЯВНО СИ ДОСТА СЛАБ В ЧЕТЕНЕТО ЗАЩОТО ПОСЛЕДНИ 2 ГОДИНИ ИМАШЕ САМО М/Д ГОДИШНИ РЕКОРДИ ЗА ДВЕТЕ ГОДИНИ НО НЕ И ДЕЙСТВИТЕЛНИ СПРЯМО НАЧАЛОТО НА СТАТИСТИКАТА *** OFF
40
1
 
8
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
29, стига с тази 2012!! Ставате банални! Не разбрахте ли, че на маите им е свършил камъка и затова са направили календара си само до 2012.... Като почнат да се тълкуват някакви случайни неща като пророчества, направо ми става смешно!!
39
2
 
13
 
! Отговори
Стоев преди 12 години
Здравейте, не сте длъжни да вярвате на никого и на нищо, без това виждам, че между коментиращите преобладават присмехулниците, които така, или иначе не разбират за какво иде реч. Занимавам се с изследване на слънчевата активност от 18 години, 4-ри от които на в. Рожен. Искам само да ви кажа, че в рамките между 6 мес. и една година, Слънцето така ще ни изненада (почти всички), че рекордните магниттни бури, ще ни се струват детска игра. И това на учените е известно. Поздрави
38
1
 
6
 
! Отговори
дървар преди 12 години
Супер дървата ще поскъпнат,а аз ще сменя коня с джипка .И още една щилка ше си взвма.
37
2
 
5
 
! Отговори
ДО 29 преди 12 години
Ей перко ! Полюсите не могат да се обърнат за по-малко от година, те се въртят за около няколко милиона години и това е доказано така че по-надалече с тъпите си теории
36
1
 
4
 
! Отговори
ДО 29 преди 12 години
Ей перко ! Полюсите не могат да се обърнат за по-малко от година, те се въртят за около няколко милиона години и това е доказано така че по-надалече с тъпите си теории
35
2
 
5
 
! Отговори
rubia :) преди 12 години
Нищо не разбрах :)) Не ми стана ясно, какъв ще е практическият ефект от всичко това и за кога става въпрос...
34
4
 
5
 
! Отговори
ДО 26 преди 12 години
ЕТО ЕДИН *** КОЙТО ВЯРВА В КЕМТРАЙЛС ХАХАХАХАХАХ МНОГО СИ СМОТАН БЕ *** !!! КАК ПО-ТОЧНО РЕШИ ЧЕ М/Д ТЕМПЕРАТУРАТА НА ЗЕМЯТА И СЛЪНЧЕВИТЕ ИЗБУХВАНИЯ ИМА АБСОЛЮТНО ПРЯКА ТЕМПЕРАТУРНА ВРЪЗКА БЕ??? ВИЕ С ВАШИТЕ ЧЕМТРАЙЛС ПОСТОЯННО СЕ ПОКАЗВАТЕ КОЛКО СТЕ НЕГРАМОТНИ ! А ТОВА В КОЕТО ВЯРВАШ ГРАМОТНИТЕ ХОРА ГО НАРИЧАМЕ ИНВЕРСИОННА СЛЕДА...
33
2
 
7
 
! Отговори
ДО 18 преди 12 години
ИДЕ МИ ДА ТИ ИЗВАДЯ ГРЪКЛЯНА И ДА ГО РИТАМ !!!! НАЛИ ВИЕ ФЕНОВЕТЕ НА 2012 ТВЪРДЯХТЕ ЧЕ ЩЯЛО ДА НИ СЕ РАЗКАЖЕ ИГРАТА ПО РАЗЛИЧНИ ПАРАГРАФИ ОТ СУПЕР МЕГА ГИГА ПОВИШЕНАТА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ ???? А БЕ Л^ЙНО НАЛИ? АМА ВИЕ ВИНАГИ СЕ ОТПИВАТЕ ДА СЕ НАГОДИТЕ ТАКА ЧЕ УШКЕМ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ПРАВИ ! ПРОТИВОРЕЧИТЕ СИ ЖЕСТОКО И КОГАТО ВИ ЗАТАПЯТ И ВИ ПОКАЖАТ КАКВИ СТЕ ШИЗОТА ПОЧВАТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА 2 И 1/2
32
1
 
5
 
! Отговори
ДО 11 преди 12 години
ИДЕ МИ ДА ТИ ИЗВАДЯ ГРЪКЛЯНА И ДА ГО РИТАМ !!!! НАЛИ ВИЕ ФЕНОВЕТЕ НА 2012 ТВЪРДЯХТЕ ЧЕ ЩЯЛО ДА НИ СЕ РАЗКАЖЕ ИГРАТА ПО РАЗЛИЧНИ ПАРАГРАФИ ОТ СУПЕР МЕГА ГИГА ПОВИШЕНАТА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ ???? А БЕ Л^ЙНО НАЛИ? АМА ВИЕ ВИНАГИ СЕ ОТПИВАТЕ ДА СЕ НАГОДИТЕ ТАКА ЧЕ УШКЕМ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ПРАВИ !
31
0
 
5
 
! Отговори
Яяяяя преди 12 години
JANA/JAVA е много прав/а в това, че от слънцето се подават фотони с различна вибрация... Наричаме ги светлина и тя се състои от различни цветови компоненти с различна честота... ;)Не знам доколко могат да ви трансформират, де...