Вселената може да се окаже вечен "пумпал"

Възможно е този процес въртене да продължава и сега
8 юли 2011 14:20,
17
Вселената може да се окаже вечен "пумпал"
Снимка: NASA

"Новородената" Вселена по всяка вероятност се е въртяла около оста си като "пумпал". Възможно е този процес да продължава и сега, смятат американски учени, съобщи РИА "Новости".

Група специалисти от Мичиганския университет, ръководена от Майкъл Лонго, е изследвала посоката на въртене на 15 000 спирални галактики, описани в рамките на проекта Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Учените са търсили доказателства за огледалната симетрия на Вселената. Ако тя наистина е симетрична, броят на галактиките, които се движат по посока на часовниковата стрелка, трябва да е равен на тези, които се движат в противоположната посока.

Оказало се, че по посока на северния полюс на Млечния път сред спиралните галактики преобладава въртенето срещу часовниковата стрелка. Според авторите на изследването това нарушение на симетрията се наблюдава дори на разстояние над 600 милиона светлинни години.

"Нарушението на симетрията е малко, само около седем процента, но вероятността това да е космическа случайност е едно на милион. Резултатите ни са много важни, тъй като те, както изглежда, противоречат на всеобщата представа, че ако се вземе достатъчно голям мащаб, Вселената ще е изотропна, тоест няма да
има изразена посока", подчертава Лонго.

Според американските учени симетричната и изотропна Вселена би трябвало да възникне от сферично симетричен взрив, който по форма прилича на баскетболна топка. Ако обаче при раждането си Вселената се е въртяла около определена ос, галактиките биха запазили тази посока на въртене.

"Вселената може да се върти и сега. Мисля, че нашите резултати предполагат именно това" - казва Лонго.
Ученият подчертава, че групата му е работила с телескоп в щата Ню Мексико, затова повечето изследвани галактики са в северното полукълбо на звездното небе. Сега групата продължава дейността си, за да провери има ли в южното полукълбо повече галактики, които да се въртят по посока на часовниковата стрелка. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Ако това е истина, това доказва въртенето на Вселената. Както и Земята се върти около оста си.Доказателство - на Земята циклоните (области на ниско атмосферно налягане) се въртят обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо и по посока часовниковата в Южното!Нищо чудно да има подобни движения и в по-голям мащаб.А самите галактики като форма много ми напомнят точно циклоните на Земята!
16
0
 
2
 
! Отговори
Л. с б. преди 12 години
"А какво е Бог ... Апотеоз на непознаваемото?" Разбира се, нито решава, нито опростява, Викторе - само замества синтезирано тъжното признание, че не мога да прозра и - уви, зациклям, предавам се. Засега ... Или завинаги? Все пак единицата върху гугъл е мизерно малко и изтича ...
15
0
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 12 години
Най-малкото пък идеята за Бог решава нещо или опростява нещо.Наличието на Бог усложнява задачката най-малко два пъти.Същите въпроси, които задаваш за Вселената и материята могат да се зададат и за Бога.Ако го има какво е имало преди него, от къде е произлязъл и къде се намира ако Вселената е в него.Ако приемем, че може да същестува нещо първично вечно и самодостатъчно от къде на къде това нещо да е по-сложното нещо?
14
0
 
0
 
! Отговори
Поправка преди 12 години
Коментар 11 на "Луд с безсъние" е адресиран до 10, а не до 6 ...
13
6
 
0
 
! Отговори
vandal преди 12 години
физиката заби в мно грешна посока ше се осъзнаят *** вече сички физици ше бъдат програмисти
12
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Номер 7 - около собствената си ос - собствената, ос, ос, собствената ос, собствената, ос, ос...
11
1
 
4
 
! Отговори
Луд с безсъние преди 12 години
До 6 - Напротив, - казваш ти - тук няма никаква философия, а физика и математика в най-чиста форма. Щастлив си, мисля аз, че можеш така уверено да заявиш какво има и какво няма тук. Тук - най-малкото, има материя, която не знаем откъде се е взела изначално. Тя е в немислимо огромни количества. Какво биха могли да кажат за това физиката и математиката в най-чиста форма? Ако тази материя се е взела отнякъде, то откъде? А там, откъдето се е взела, как е попаднала - в каквато и да е форма? Ако в изследванията си физиката опира до идеята за Бог, когато проблемите пред нея станат непреодолими без негова помощ, не виждам как тя ще се справи самостоятелно - макар и в тандем с математиката. А какво е Бог ... Апотеоз на непознаваемото? Ако намесим енергията - в най-чиста форма дори, необяснимото си остава все така необяснимо. А по отношение на необходимата идея за Висш разум физиката и математиката явно не достигат. Но - кураж, знанията се натрупват количествено капка по капка, а както казваха някога, количествените натрупвания водят до качествени изменения. Ако някой прекрасен ден успеем да хвърлим и един поглед отвън върху Вселената ... Макар че какво значи да си извън Вселената, та да й хвърлиш поглед? Божеее ... Ето, и аз опрях до Бог.
10
0
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Напротив тук няма никаква философия, а физика и математика в най чиста форма. Темата е много обширна, но във Вселената като цяло действат определени общовалидни физични закони.
9
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 4Интересен въпрос наистина. И също толкова безсмислен. Както въпросът има ли Бог или няма. Има ли вечен двигател (перпетуум мобиле) или няма.За отговор можем да се обърнем както към философията, така и към математиката.В математиката има точни дефиниции за нула и безкрайност. Има и формули за решаване на уравнения с нула и безкрайност. Всяко число разделено на нула дава безкрайност. Много формули навеждат на мисълта, че двете са всъщност едно и също нещо с различен облик.
8
0
 
5
 
! Отговори
До 6 Анонимен преди 12 години
"Дааа, истината е някъде там" - казала дълбокомислено блондинката, докато се гледала в огледалото ...
7
1
 
7
 
! Отговори
мхм преди 12 години
"Ако обаче при раждането си Вселената се е въртяла около определена ос"Въртяла се е спрямо какво?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евала, Луд! Радвам се, че си наясно със себе си. За по - задълбочените : има доста научни филмчета, в които световно-известни физици изказват на пръв поглед неправдоподобни теории. Колкото повече гледаш / учиш / изследваш, толкова повече осъзнаваш, че нещата въобще не са такива, каквито си ги представяме и се оказва, че не физиката, а философията е водещата в опознаването на Вселената. Затова и толкова правдоподобни и неправдоподобни статии се публикуват, но истината е някъде там!
5
2
 
10
 
! Отговори
Луд с безсъние преди 12 години
Прекрасно е, че капват капчици знание, макар и периферно, макар и непонятно за повечето от нас. Но продължителността на човешкия живот очевидно е несъизмерима с тази на Вселената - да речем, че е единица върху гугъл от нея. Тъй както капват тези капчици, един човешки живот е нищо, за да се посъберат. Животът на човечеството е друго - той продължава много по-дълго, да речем милиард пъти по-дълго - т. е. единица върху гугъл по милиард. Е, на практика пак единица върху гугъл. Ще се понатрупа знание ... Човечеството ще къта тези капки, докато връхлетят вселенските стихии - за които то междувременно ще е понаучило доста, и ги отнесат заедно с човечеството. Язък за усилията, макар че какво значение ... Аз текущо предпочитам да си вярвам в Бог - той е голямата работа, той знае и може, неговата единица върху гугъл е по-голяма от моята. Но от друга страна Вселената е невъобразимо огромна - ако нашата планета е единица, Вселената като нищо си е гугъл - че и повече. Няма как един Бог да върти цялата Вселена, вероятно има някаква йерархия и нашият си е местен Бог - нещо като кметски наместник. Така че в кого вярвам какво значение ... Явно ще се живее с каквото може, та е по-добре все пак да се понапъне човек, да му попросветне кое накъде се върти, какво аджеба се върти, от кога се върти и какъв номер ще му извърти. А на малцина капкосъбирането очевидно доставя някакво непонятно удоволствие - почти сладострастно. Да им завидиш ... Те не вярват ли в Бог? И в кой?
4
0
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Супер интересен е въпроса - от къде се е появила самата вселена, и как?
3
0
 
19
 
! Отговори
до saintist преди 12 години
Като се научиш на правопис (scientist), и учиш още малко след това... може и ти да получаваш толкова.
2
15
 
3
 
! Отговори
saintist преди 12 години
Ех, как искам и аз да изследвам на къде се въртят галактиките и да ми плащат по 100 хил. годишно :-)
1
21
 
2
 
! Отговори
vandal преди 12 години
боли ме фара