Телескопът "Чандра" засне поток от газ, попадащ в черна дупка

Свръхмасивната черна дупка се намира в центъра на галактиката NGC 3115
Обновена: 28 юли 2011 14:55 | 28 юли 2011 13:06,
4
Телескопът "Чандра" засне поток от газ, попадащ в черна дупка
Снимка: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Рентгеновата орбитална обсерватория "Чандра" (Chandra) направи ясна снимка на поток горещ газ, попадащ в черна дупка, което ще помогне на астрофизиците да разберат как растат черните дупки и как материята се държи в условията на крайно високата гравитация около тях, съобщава НАСА, цитирана от РИА Новости.

Свръхмасивната черна дупка, станала обект на вниманието на "Чандра", се намира в центъра на галактиката NGC 3115, разположена на 32 млн. светлинни години от Земята. Предишни данни свидетелстват, че тази черна дупка поглъща материя, но нямаше преки потвърждения за това.

Наблюдавайки поведението на горещия газ на различни разстояния от центъра на галактиката, група астрономи под ръководството на Ка Ва Вон от Университета Алабама фиксирали критична граница, зад която газът започва да се движи под действието на гравитацията на черната дупка и попада в нея. Тази дистанция се нарича Бонди радиус (или радиус на гравитационен захват).

Според това как тече газът към черната дупка, неговият поток се свива, той става по-горещ и по-ярък. Наблюденията на "Чандра" показали, че температурата на газа започва да расте на разстояние 700 светлинни години от черната дупка.

Обработката на данните от "Чандра" показала, че черната дупка в центъра на NGC 3115 има маса около 2 млрд. пъти по-голяма от слънчевата – това е най-близката до Земята черна дупка с такава маса.

Изследването на учените е публикувано в Astrophysical Journal Letter.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
охур преди 12 години
Те на това се вика Дебела дупка!Машалла!Яла,яла па не срала!
3
0
 
2
 
! Отговори
darcas преди 12 години
Отново компетентни мнения и по темата:)Толкова малко се знае за космоса, че чак е страшно. Във фантастичните филми може да има повече истина, от изследванията и теориите на учените.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"съобщава НАСА, цитирана от РИА Новости" mi kato ne moje drugo :)
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще кажат че и *** се разхождат там !