Астрономи предполагат, че Плутон има пръстен

Всички досегашни наблюдения сочат, че планетата-джудже няма такъв
9 авг 2011 13:40,
17
Астрономи предполагат, че Плутон има пръстен
Изображение: solarsystem.nasa.gov

Прах от спътниците на Плутон образува блед пръстен около планетата-джудже, прогнозират бразилски астрономи, цитирани от сайта на Масачузетския технологичен институт.

Дълго време единственият известен пръстен в Слънчевата система беше този на Сатурн. През 60-те и 70-те години на миналия век бяха открити пръстеновидни образувания около Уран и Нептун. Междувременно космическият апарат "Вояджър 1" изпрати на Земята снимки на юпитеровия пръстен.

Пръстените на Уран, Нептун и Юпитер не са толкова впечатляващи, колкото този на Сатурн. Откриването им обаче показва, че те не са рядко явление, както астрономите са смятали по-рано и че е възможно дори да са норма. Това е накарало учените да си зададат въпроса дали и Плутон има пръстен.

Всички досегашни наблюдения сочат, че планетата-джудже няма такъв. Най-качествените изображения на Плутон са от космическия телескоп "Хъбъл" и не показват нищо.

Авторите на настоящето изследване от университета в Сао Пауло обаче смятат, че въпреки всичко Плутон има пръстен, но той е твърде блед и не може да бъде "видян" от "Хъбъл".

Надеждата на учените да получат отговор на въпроса си е в космическия апарат "Нови хоризонти". Той беше изстрелян през 2006 г. и трябва да стигне до Плутон през 2015 г.

Астрономите допускат, че материалът за пръстена около планетата-джудже идва от спътниците й Никта и Хидра, които
постоянно са подложени на бомбардировка от неголеми астероиди. В резултат на тези сблъсъци около Плутон се образува пръстен от прах с радиус 16 000 километра, прогнозират учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Плутонпръстен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
личи си че си ***...едно е да снимаш звезда или галактика...която излъчва светлина...друго е да снимаш планета в абсолютна тъмнина...пълен мрак...кажи ми с къв телескоп да и направят снимка а?единствения начин да и напраиш снимка е да се доближиш до планетата максимално близко...
14
0
 
1
 
! Отговори
загрижен: преди 12 години
не го знам кой е тоя Плутон, ама ако Евг.Минч. го разбере кой е тоя - и да е имал пръстен - веке нема да има.... :D
13
0
 
0
 
! Отговори
magnavox преди 12 години
Плутон е разжалван от планета и в момента е класифициран като планетоид. Планетоидите са също планети, но такива, които не са достигнали размерите, който са необходими за планета. А дали има пръстен или не ще се разбере скоро, но е абсолютно възможно да има газ и твърди частици, който да са в орбитата на планетата образувайки пръстен около нея.
12
3
 
4
 
! Отговори
зрънчо преди 12 години
е как стана така че мушмуроците от наса всеки ден публикуват снимки на свтъхотдалечени галактики на хиляди светлинни години,а сега не могат да разберат има ли пръстен плутон или няма.всичко това ми намирисва на шмент и капели.истината май ще се окаже далеч по проста.нито сме ходили на луната,нито имаме кой знае какви свръх технологии.единствено сме добри в разрушението и разврата. баси гадните земляни .i hate you !!!
11
0
 
4
 
! Отговори
хасан преди 12 години
И Айшето имаше, ама вече го нема.
10
0
 
2
 
! Отговори
рано е да се каже преди 12 години
Според мен главния астроном на републиката Бойко трябва да погледне с телескопа си и да отреди има ли прустен няма ли.После да даде съвет на НАСА,как по-добре да работи по съветски аааа обърках се български образец.
9
0
 
5
 
! Отговори
SunGod преди 12 години
Silly Pluto, stop orbiting the Sun. You are no longer a planet.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 6Ми на бат Пешо твърдия му е много важна класификацията-РАЗМЕРА винаги е от значение!
7
0
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Ми то и джуджетата се женят!
6
0
 
4
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
до: 2Космическо твърдо тяло е- дали планета или астероид все тая, класификацията е според големината и следователно е формална. Може да се каже, че и луната е планета.
5
0
 
2
 
! Отговори
Г преди 12 години
ахахахахха ще ме убиете от смях...3 и 4...кукуруз :DDDD
4
0
 
9
 
! Отговори
Маке преди 12 години
До 2Планета е. Планета джудже почнаха да и викат като откриха още две Македонски планети след нея, Името на едмата е Макемаке. Македония на три планети!!!!
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е планета Плутон, той е макЕдонска нива с кукуруз.
2
0
 
8
 
! Отговори
Г преди 12 години
плутон сега планета ли е последно или не е?
1
0
 
15
 
! Отговори
Mаке преди 12 години
Оти шпионствате нашите територии?