НАСА избра 30 "рисковани" космически проекта

За разработката на всеки от тях ще бъдат изразходвани по около $100 хил.
10 авг 2011 23:35,
4
НАСА избра 30 "рисковани" космически проекта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

НАСА избра 30 идеи за "рисковани" космически проекти, съобщи РИА "Новости". За разработката на всеки от тях ще бъдат изразходвани по около 100 000 долара. 

Проектите се финансират в рамките на програмата Иновативни модерни концепции на НАСА. Целта е да се окаже подкрепа на изследванията, които могат да завършат с неуспех, но ако успеят, ще позволят разработката на перспективни технологии за космически изследвания.

Сред предложените проекти има няколко, които са посветени на безопасността на астронавтите по време на продължителни полети в космоса. Такива са технологията за създаване на електростатично поле около космическия кораб за защита от космическите лъчи, използване на високотемпературни свръхпроводящи магнити, създаване на перспективни материали за поглъщане на радиацията и много други.

Няколко проекта са посветени на създаването на нови двигатели и силови системи за космическите кораби. Става дума
за управляеми слънчеви платна, за плазмени двигатели, система за захранване за "тъмни" мисии (мисии в районите на Слънчевата система, където слънчевата светлина е малко).

Сред предложенията са и система за изследване на астероиди, а също създаване на космически кораби-трансформери за кацане на небесни тела. В НАСА също така са избрали компаниите, които ще участват в разработката на суборбитални космически кораби. Те ще получат двугодишен договор на обща стойност 10 милиона долара. Сред компаниите е и "Върджин галактик".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: наса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да поздравим дружно правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов!
2
8
 
1
 
! Отговори
666666 преди 12 години
I SE PITAME ZAWO SME VAV KRIZA...- LUD NA WARENO SE RADVA....
1
1
 
13
 
! Отговори
Ако беше за оръжия преди 12 години
Сумата е смешна. За тез пари НАСА ще получи по една папка с 20 печатни страници. Срамно е че бюджета на НАСА е 80% от бюджета на човечеството за космически изследвания. Това с аоколо 20 милиарда долар аорязани ор Обама. Русия,Индия,Китай ,ЕС харчат около 5-6 милиарда заедно.........