Динозаврите били топлокръвни

Открили сходство с костите на антилопи и жирафи
Обновена: 29 юни 2012 20:09 | 29 юни 2012 20:01,
25
Динозаврите били топлокръвни
Динозаврите имали бърз метаболизъм, който им помагал за по-бързия разтеж. Снимка: Facebook

Динозаврите са били топлокръвни, смятат изследователи от Испания и Норвегия, работили в екип към Института по палентология в Барселона.

Учените стигнали до това заключение, след като открили белези, наподобяващи растежните пръстени на дърветата, по костите на бозайници, гръмнаха световните агенции, позовавайки се на специализираното списание „Нейчър“.

Те са категорични, че откритието им ще обори широко разпространената представа за динозаврите като за изчезнали студенокръвни гиганти.

Палентолозите изследвали 41 вида топлокръвни животни, включително антилопи, елени и жирафи.

Досега се смяташе, че подобни характеристики се наблюдават единствено при студенокръвните животни и динозаврите.

Авторите на изследването освен това са установили, че динозаврите вероятно са имали по-ускорен метаболизъм, осигуряващ им по-бърз растеж - друг характерен белег на топлокръвните същества.

Откритието елиминира най-убедителното доказателство, че динозаврите са били студенокръвни, смятат изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само топлокръвни но и интелигентни и социални. Гледах преди години филм на NG, беше доста любопитно. Един студент открива в хранилището на университета череп на вид велосираптор и установява, че мозъчната му кутия е с размерите на човешката. Започва изследване и скоро установява, че има и кости на същият вит със счупени кости и после наместени и зараснали. Всичко това го кара да заяви, че всъщност са били доста интелигентни и вероятно са достигнали нивото на хомоеректус. Като и по размер са били почти същите. Между 45 и 65 кг. и около 1,50 м. на височина но с опашката около 3 м. Имали са дълхи и силни ръце много сходни с нашите и палците им са работели също като при човек. Можели са да хващат. Живели са в групи и са се грижели за болните и старите. Малко по късно в Китай намериха вкаменена цяла група на едно място и т.н. Много любпитно но това не е представено на масовия зрител, все пак има и религия и разни други прегради ...
18
8
 
40
 
! Отговори
lokster преди 11 години
"Динозаврите били топлокръвни"..."широко разпространената представа за динозаврите като за изчезнали студенокръвни"---Голяма новина... в научните среди от ДОСТА години (примерно 10-15 ако не и повече) се смята единодушно (с подкрепата на редица доказателства) че динозаврите са били топлокръвни. Само точния механизъм за регулация на телесната температура не е съвсем ясен. Даже и по учебниците вече го пише - топлокръвни, далечни прародители на птиците, някои от които са имали дори пера. А не влечуги.Не знам откъде ти изкопавате тези "научни" новини...Или просто нямате кадърни преводачи...
17
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
раЗтеж ахахах, некадърници и неграмотници !!
16
9
 
37
 
! Отговори
манго преди 11 години
Те и наще *** топлокръвни ама никой пет пари не дава от науката,а колко сладки бяха еей с един диназавър цялата маала хранеше...
15
10
 
38
 
! Отговори
Топлокръвни бяха ,но преди 11 години
гей парадите ги довършиха .
14
8
 
36
 
! Отговори
Георги _ НЗ преди 11 години
Освен, че са били топлокръвни - били са и разумни!
13
11
 
37
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Кви 40% кислород те гонят..?Ти знаеш ли на кво щеше да заприлича всичко с 40%+ съдържание на кислород във въздуха?Една мълния в суха гора или трева и всичко от бряг до бряг на океаните изгаря.
12
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено,част от тях са били топлокръвни.Други-не.Странни животинки са били.Огромни,хищни и без разум.Те затова са изчезнали.А ние като некви техни далечни наследници трябва да ползваме повече човечността и добрината си.За да избегнем същата съдба.
11
11
 
37
 
! Отговори
Добро утро преди 11 години
Че са топлокръвни е добре известно повече от 50 години.
10
13
 
35
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Топлокръвни - студенокръвни, няма ги! Ако след няколко милиона години, ще се питат хората топлокръвни или студенокръвни са били, това ще промени ли нещо, светът си продължава развитието и нищо не може да го спре!
9
11
 
46
 
! Отговори
Кондьо преди 11 години
Не, ветеринарът на Фидосова каза, че не е топлокръвна.
8
11
 
36
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
Те и Рептилите са топлокръвни
7
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каво общо имат дърветата и динозаврите бе напушалки такива???
6
19
 
38
 
! Отговори
дон преди 11 години
ДИНОЗАВРИТЕ БИЛИ ТОПЛОКРЪВНИ А ГЕРБ СТУДЕНОКРЪВНИ.ДА АНАТЕМОСАМЕ ВАМПИРА ДЯНКОВ В ПЪКАЛА ДА ГО ПОЛОЖИМ КАТО ДИНОЗАВАР ДА ЗАРОВИМ . И С МОЛЕБЕН НИКОЙ НЕГО ДА НЕ ОТКРИЕ ЧЕ НАУКАТА ЩЕ СЕ СЪСИПЕТО НОВИЯ ЕКЗЕМПЛЯР
5
9
 
49
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
Питайте Лили Иванова, тя ги помни динозаврите
4
8
 
43
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Причината е,че концентрацията на кислород не е била 21% а близо 40%.--При кислород над 25 % гори и мократа дървесина, започват самозапалвания и т.н. Доказано е експериментално.При 40 % кислород означава всичко запалимо на планетата да изгори за няколко дни.
3
9
 
52
 
! Отговори
creative преди 11 години
преди двайсетина години, прочетох една книга на световно известния италиански учен Паоло Мафей - там бяха приведени същите доказателства за това, че динозаврите са били топлокръвни... сега пак откриват топлата вода... същото и за измирането им.... Холивуд обаче каза че причината е метеорит и всички дружно затъпяхме....
2
10
 
42
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Току що отговорихте на въпроса "Ако птиците произхождат от динозаврите, защо са топлокръвни".
1
12
 
51
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
За сметка на...това,нашите политици от ерата на...демокрацията са...студенокръвни и разкъсват де що...видят.