Франзуцин и американец получават Нобелова награда за физика

Отличието е за изучаване на взаимодействието на светлината с материята
9 окт 2012 15:02, Елка Василева
7
Франзуцин и американец получават Нобелова награда за физика
Нобеловите лауреати Серж Арош и Дейвид Уайнленд. Снимка: Reuters

Франзуцинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнленд си поделят Нобеловата награда за физика за 2012 г. за работата им в областта на квантовата физика, по-специално за изучаване на взаимодействието на светлината с материята, съобщиха световните информационни агенции.

Нобеловите лауреати са отворили вратата към нова ера на експерименти в областта на квантовата физика, наблюдавайки индивидуални квантови частици, без да ги разрушават.

Двамата учени си поделят наградата от 8 милиона шведски крони (1,2 милиона щатски долара).

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Първата Нобелова награда за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика до 1982 г. са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/.

Миналогодишните носители на Нобеловата награда за физика бяха американецът Сол Пърлмутър, Байън Шмит, който е с австралийско и американско гражданство, и американецът Адам Рийс. Отличието им бе връчено за откриването на ускореното разширяване на Вселената чрез наблюдението на експлодиращи звезди, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ен преди 11 години
Статистически в цифри, тези награди се присъждат 137 пъти по четсо на кандидати евреи и 26 пъти по често тази фреквенция е на тези евреи живущи в САЩ. А сравнено с общото население на жителите на Земята, евреите представляват само 0.2% от него. Но сигурност това е някаква случайност и не бива да се заблуждаваме от цифрите.. Ето съвпадението за 2012: 1. Serge Haroche, "French"(Jewish) physicist.2. Robert Lefkowitz,"American"(Jewish) chemist.3.3. Alvin Roth, "American"(Jewish) economist
4
0
 
1
 
! Отговори
ен преди 11 години
Волята на Алфред Нобел (учредителния документ на престижната Нобелова награда) гласи че при присъждане на тази награда не би трябвало да се взема в предвид националноста на кандидатите, а най-достойните да получат наградите ... Това изразено желание обаче в огромна степен е игнорирано от Нобеловата фондация, който присъждат изключително голям брой награди на еврейски учени които традиционно принадлежат към друга "нация" (американска, европейска и т. н.) Има статистика която бих добавил..
3
1
 
2
 
! Отговори
22 преди 11 години
Щом подхвърляш, малко саркастично, че били еврей, ами така е. А сега съвсем сериозно казвам, до сега от всички нобелови лауреати 70% са евреи.И наистина, какво от това.Май ще излезе вярна Библията, че те са определени от Бог да са водещи в Света.Както и да е , не се плашете, Господ-Бог си знае работата.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 значи са кадърни
1
8
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 11 години
Nito ediniat e franzuzin ,nito drugiat e amerikanez Dvamata sa evrei!