Учени разгадаха тайната на изригването на супервулканите

Те могат да "експлодират" без земетресение или друг външен фактор
6 яну 2014 13:37, Елка Василева
5
Учени разгадаха тайната на изригването на супервулканите
Снимка: архив, Reuters

Супервулкани като Йелоустоун могат да "експлодират" без земетресение или друг външен фактор, съобщи Би Би Си, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс".

Абсолютният обем на течната магма е достатъчен, за да причини катастрофално суперизригване. Това са установили учени от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих. За целите на проучването специалистите са направили експеримент в Европейския синхронтрон в Гренобъл, Франция.

Симулацията на прекомерните топлина и налягане във вътрешността на тези "спящи гиганти" може да помогне за прогнозирането на бъдещи бедствия.

"Знаехме, че часовникът тиктака, но нямахме представа колко бързо. Въпросът, на който търсехме отговор, е какво е необходимо, за да предизвика суперизригване. Сега сме наясно, че наличието на външен фактор не е задължително - супервулканът може да изригне само заради огромния си размер. Достатъчното количество разтопен материал може да причини суперизригване", обясняват изследователите.

По-скоро експлодирайки, отколкото изригвайки, супервулканите оставят огромна дупка в земната кора, известна като калдера, която може да достигне в диаметър до сто километра. За да си пробие път към повърхността през скалите над магмената камера, за магмата е необходимо свръхналягане между 100 и 400 пъти по-високо от въздушното (между 10 и 40 мегапаскала).

Авторите на настоящото проучване са идентифицирали потенциалния причинител на суперизригване, определяйки с помощта на Европейския синхротрон плътността на супервулканична магма.

При изригване на супервулкан на повърхността и в атмосферата обикновено се изхвърлят 450 кубични километра скален материал и прах, съдържащи вредни за околната среда съединения. В някои случаи изхвърленият материал може да достигне до няколко хиляди кубични километра и да се издигне до 30 километра в атмосферата с катастрофален ефект за климата и живота на Земята.

На нашата планета има около 20 известни супервулкана, сред които езерото Тоба в Индонезия, езерото Таупо в Нова Зеландия и по-малките Флегрейски полета в близост до Неапол, Италия.

Изригвания на супервулкани се случват рядко - средно веднъж на всеки 100 000 години. Когато обаче това се случи, последствията са катастрофални. Например, при изригването преди 600 000 години на супервулкан в Уайоминг, където днес се намира Националният парк Йелоустоун, в атмосферата са изхвърлени над 1000 кубични километра прах и лава - достатъчни, за да погребат голям град на дълбочина от няколко километра. Въпросното суперизригване е било 100 пъти по-силно от това на вулкана Пинатубо във Филипините през 1992 г. Пред него бледнеят и исторически изригвания като това на Кракатау през 1883 г.

"Суперизригванията са нещо, с което ще ни се наложи да се справим в бъдещето. Те могат да бъдат сравнени със сблъсък с астероид - рискът е малък, но когато се случат, последствията са катастрофални. Поради тази причина прогнозирането им е жизненоважно", обясняват авторите на проучването.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Какво толкова... преди 7 години
То в България такъв живот се живее,че то няма за какво да съжалява човек.Супер изригване ще намали максимално глупаците на тоя свят,и най-вече тези дето не могат да оцеляват при тежки социални и природни усковия.Ние не преживяваме ли социален апокалипсис?
4
2
 
0
 
! Отговори
mmmm преди 10 години
Ей време е да си платим за грешките лошото е, че тези който правят добро не могат да компенсират с нищо лошото което правят другите и така всички ще си отидем, както трябва така ще стане природата, ако реши ще се отърве от тази напаст човечеството за да може да се възстанови от тяхното зло сторено върху земята, колко невинна кръв сте пролели с толкова войни сте метнали толкова бомби толкова химикали водите, земята, атмосферата сте замърсили природата не може да се възстанови от нас докато ни има
3
5
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВLekuvai se be momche ... :/
2
4
 
11
 
! Отговори
дедо ВАНГЕЛ преди 10 години
ТИК ТАК ТИК ТАК ... ВРЕМЕТО ВИ СВЪРШВА ПОКВАРЕНИ ЧОВЕЦИ . МНОГО ЦИВИЛИЗАЦИИ СА ЗАГИНАЛИ ЗАЩОТО СА ЗАБРАВИЛИ ЧОВЕШКОТО В СЕБЕ СИ , А ВИЕ СЕ ПОМИСЛИХТЕ ЗА БОГОВЕ .ТИК ТАК ... ВЕЧЕ Е 23:59:59 . ОСТАНА ВИ СЕКУНДА ВРЕМЕ , КАКВО ЛИ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ БОЛНИТЕ ВИ МОЗЪЦИ ЗА ТОВА ВРЕМЕ ? КОЛКО ДЕЦА УМИРАТ ОТ ГЛАД ЗА 1 СЕКУНДА ? КОЛКО ХАРЧАТ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ЗА 1 СЕКУНДА ? КОЛКО ГОРИ ИЗСЯКОХТЕ ? КОЛКО ЖИВОТИНСКИ ВИДА УНИЩОЖИТЕ ? ХАЙДЕ СТИГА , КРАЙ ДАНО БОГ ВИ ПРОСТИ , ДАНО СЪТВОРИ НОВО ПО-ДОБРО ЧОВЕЧЕСТВО. АМИН .
1
5
 
12
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Избухне ли йелустон - край с живота на цялата земя - не само англосаксонските ***