Апарат на НАСА откри нов кратер на Марс

Той се е появил през 2010-2012 г.
7 фев 2014 11:10, Елка Василева
14
Апарат на НАСА откри нов кратер на Марс
Новият кратер на Марс. Снимка: Reuters

Американски учени с помощта на камерата с висока резолюция HiRISE на орбиталния космически апарат "Марс рикънисънс орбитър"са заснели кратер, появил се на Марс през 2010-2012 година, се казва в съобщение на НАСА, цитирано от РИА "Новости".

Кратерът се намира на Червената планета на 3,7 градуса северна ширина и 53,4 градуса източна дължина. "Марс рикънисънс орбитър" два пъти е снимал този участък от повърхността на планетата с помощта на черно-бялата камера CTX (Context Camera) - през юли 2010 година и през май 2012 година. На първата снимка
кратерът не съществува. Той се появява едва на втората. След като са го открили на снимките от 2012 година, американските учени са го заснели на 19 ноември 2013 година с камерата с висока резолюция HiRISE.

Диаметърът на кратера е около 30 метра. Ударът, в резултат на който се е появил, е разпръснал камъни на близо 15 километра около него. Кратерът изглежда син, тъй като ударът е махнал червеникавия горен слой.

Орбиталният космически апарат "Марс рикънисънс орбитър" е снабден с най-мощната камера на околомарсианска орбита – HiRISE. Тя прави снимки на повърхността на Червената планета от 2006 година. Благодарение на нея учените са изчислили, че за една година на Марс падат по около 200 астероида и части от планети, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: кратерМарс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГагаринTova che neshto e kartografirano predi 50 godini ne znachi che niama kakvo da se nameri. Za razlika ot rusnacite, amerikancite ne sa spreli da praviat otkritia. Are s ruskata propaganda u levo.
11
4
 
7
 
! Отговори
Гагарин преди 10 години
Целият Марс беше подробно картографиран от руски космически сонди още през 60-те и 70-те години на 20 век. Сега американците повторно "откриват" и картографират откритото отдавна от руснаците. Кратерите заснети от русите. Янките крадат чуждите открития и ги обявяват за свои.
10
0
 
4
 
! Отговори
A преди 10 години
До , също и Виетнам са пращали. Абе въобще тия с дръпнатите очички са си звездни раси :)))
9
0
 
4
 
! Отговори
преди 10 години
Sega severna koreia shte otreche , te veche sa prashtali chovek tam...
8
2
 
3
 
! Отговори
СС офицер преди 10 години
До Черен ПетърДаже на китайците лунохода им се прецака - съвсем пресен случай
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лично мое мнение е, че новината е важна. Кратер се образува от паднал върху повърхността на планета метеорит. В случая е по добре, че планетата е Марс, а не Земята, многознайковци.
6
5
 
10
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Факти:Луната е куха. Русия и САЩ от десителетия спряха полетите и програмите до там. Някой им забрани. Странни обекти на обратната страна на Луната.Под Антарктида има интересни неща и тунели. Топла вода и проходи. Също и на другия полюс.Стари тунели на различни места на Земята, водещи много навътре.НЛО.ТЕ са тук.
5
3
 
10
 
! Отговори
Зелено човече преди 10 години
Да не ни занимават с безбройните кратери на Марс, а да кажат откъде се е взела нацистката каска захвърлена там? Да не крият и историята с НЛО то със знака на СС на корпуса, потопило американски военен кораб близо до полюсите !
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ура нов кратер нова дупка Ура ЧУДО ГОЛЕМО!!!!!!!!!!!!!!!
3
4
 
8
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Някой ден това ще започне да се случва и на Земята.То затова извънземните предпочитат недрата на планетите за живеене.То затова и някои богати и посветени земни си строят подземни градове.
2
3
 
10
 
! Отговори
И ту мама тамбиен преди 10 години
Откриват си разни интересни неща на Луната и Марс, а нас ни замиват очите с кратерчета.
1
3
 
8
 
! Отговори
И на луната също преди 10 години
Това добре, ама къде скриха марсианците? :)