Ранната Вселена се е затоплила по-късно от смятаното досега

Затоплянето дава възможност за директно изследване на най-ранните черни дупки
10 фев 2014 11:32, Елка Василева
1
Ранната Вселена се е затоплила по-късно от смятаното досега
Снимка: архив, Reuters

Черни дупки, формирани от първите звезди във Вселената, са започнали да затоплят космическия газ по-късно, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от израелско изследване, цитирани от Сайънс дейли. То е извършено от учени от Института по физика и астрономия към университета в Тел Авив.

Освен това тези черни дупки са оставили своя отпечатък в радиовълните, който астрономите сега могат да потърсят, отбелязват учените.

"Една от вълнуващите граници в астрономията е свързана с епохата, когато са се родили първите звезди, заяви ръководителят на изследването Ренан Баркана. Тъй като по онова време Вселената е била изпълнена с водородни атоми, най-подходящият метод за проучване на тази епоха е свързан с изследване на водородните емисии, като за целта се ползват радиовълни."

Затоплянето на Вселената предоставя възможност за директно изследване на най-ранните черни дупки, тъй като вероятно е свързано с бинарни системи, в които по-голямата звезда експлодира и на нейно място се появява черна дупка. Газ от звездата компаньон е всмукан от черната дупка и след това създава високоенергийна рентгенова радиация, за която се смята, че затоплила космическия газ след охлаждането му в резултат на първоначалното разширяване на Вселената.

"Досега се смяташе, че затоплянето е станало много рано, поясни проф. Баркана. Получените резултати обаче разкриват, че то е било подвластно на енергията на рентгеновите лъчи. Следователно става въпрос за ранна епоха, когато в небето е имало много радиовълни, чиято поява е свързана с водородния газ."
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
3
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
Вальо Топлото е виновен!