Арктика потъмнява и затопля Земята

Заради топенето на ледовете планетата ни поглъща повече топлина от очакваното
18 фев 2014 20:49, Петя Славова
5
Арктика потъмнява и затопля Земята
Снимка: Reuters

Арктика потъмнява заради топенето на ледовете в океана и затопля Земята, защото заради повечето открити води през лятото се отразяват по-малко от слънчевите лъчи, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски климатолози.

Така цялата Земя поглъща повече топлина от очакваното. Допълнителната абсорбирана енергия е толкова много, че е колкото една четвърт от парниковия ефект на въглеродния двуокис, пише БТА.

От 1979 г. до 2011 г. Северната полярна област е станала по-тъмна с 8 процента, установиха учени от института "Скрипс".

Ледът над океана там се свива през лятото и отново се увеличава през есента. През септември, когато е най-малко, той се свива средно с 90 650 кв. км на година от 1979 г. Покритият със сняг лед отразява няколко пъти повече топлина от тъмния открит океан, който остава след топенето, каза климатологът Иън Айзенман. Тъй като във водата попада повече слънчева светлина, тя се затопля и след това върху нея по-бавно се образува лед през есента.

Докато по-ранните подобни изследвания са на базата на компютърни модели, този път учените са използвали спътникови измервания, с които са преценили как се отразява слънчевата светлина. Резултатите показват, че потъмняването е два или три пъти по-голямо, отколкото според предишните изчисления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
21
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
Причината за затоплянето е продължаващото отслабване на геомагнитното поле, което пропуска повече и все повече лъчи. А тъпотиите за въглеродния диоксид са, за да се изкарат некой и друг милиарда евро от будалите от ЕС...
5
0
 
29
 
! Отговори
opa преди 10 години
Планетата е динамична екосистема следваща своите цикли, каквото и да направи човека няма как да го промени, може да забави или забърза някои процеси /но за сега главно замърсява и унищожава/, но за всичко останало може само да седи и да наблюдава безучасно. Скоро, а може би не чак толкова скоро, пъзелът ще се започне да се пренарежда отначало и за нас ще остане само адаптацията и еволюцията като средство за оцеляване. И какво се оставили зад себе си за няколко хилядолетия? Само разруха..
4
0
 
18
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 10 години
Slagaite ledo generatori i taka shte izbegnete za toplqneto sys slun4evi paneli zahranvani, izdigashti se zaedno s panelite dokato pravqt led ednovremenno
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В природата винаги има равновесие.В Япония правят мъгла от вода,която пречупва слънчевите лъчи и понижават температурата по улиците на градовете,където климатиците допълнително затоплят въздуха.Ми,ако се повиши температурата,ще има повече изпарения от земята и температурата ще се намали.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За "затоплянето в Арктика" нека да видят хората как става youtube/watch?v=znaTirqLIds&list=TLR2fzGbYAYB8FOvi9WtKrRw6bRHDO-9Cy ........................................................................................................а глупостта за въглеродния двуокис - нека да видят как той участва в кислородната фотосинтеза. Защо умните глави ги е страх да говаят за тези неща, ами понтарят НЕБИВАЛИЦИ? защото на другия ден ще са без работа, а могати да се "самоубият" малко!?
1
2
 
19
 
! Отговори
pepi преди 10 години
hm,,,,,