Най-старото късче цирконий на Земята е на 4,4 млрд. години

Откритието хвърля светлина върху зараждането на живота на нашата планета
24 фев 2014 22:45, Елка Василева
9
Най-старото късче цирконий на Земята е на 4,4 млрд. години
Снимка: Reuters

Възрастта на микроскопично зрънце от най-стария минерал на Земята - цирконий, е определена на 4,4 милиарда години.

Откритието хвърля светлина върху ранните години и зараждането на живота на нашата планета, предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс".

Находката потвърждава, че Земята е останала покрита с океан от магма огнена топка за по-кратък период от време след формирането си, отколкото се е предполагало досега.

Смята се, че Земята се е формирала преди около 4,5 милиарда години. За "детството" й обаче се знае малко и особено за това кога планетата се е охладила достатъчно, за да се образува кората й и да се появи вода в течна форма.

Някои учени допускат, че за охлаждането са били необходими 600 милиона години.

Находката на кристали на циркония, за някои от които се е предполагало, че са на възраст около 4,4 милиарда години, обаче подлага под съмнение тази теория, въпреки че възрастта им досега не е била потвърдена.

Новото проучване обаче потвърждава, че зрънца цирконий, намерени в района Джак хилс, Западна Австралия, са кристализирали заедно с формирането на земната кора преди 4,374 милиарда години. Това е само около 160 милиона години след образуването на Земята и други планети в Слънчевата система - много по-рано, отколкото се е смятало досега.

Находката подкрепя теорията за "студена ранна Земя" с достатъчно ниски температури за вода в течно състояние, океани и хидросфера - комбинираната водна маса на планетата, формирала се сравнително скоро след земната кора по време на период, известен като Хадейски еон.

"Проучването затвърждава нашето заключение, че Земята е имала хидросфера преди 4,3 милиарда години и че вероятно скоро след това се е зародил живот", казва Джон Вали, съавтор на изследването от университета на Уисконсин, САЩ.

Датирането на циркониевите кристали е извършено с помощта на нова техника, известна като атомна томография, чрез която с по-голяма точност се определя възрастта на микроскопични минерални фрагменти чрез измерването на индивидуалните оловни атоми в тях.

Цирконият е най-старият известен материал на Земята. Специалистите го ценят особено заради отличната му геоложка "памет". Цирконият противодейства на милиарди години ерозия, запазвайки се химически непокътнат, и предоставя на ценна информация на учените. Често минералът се открива заключен в много по-млади скали.

Знанието за това кога се е охладила Земята може да помогне на специалистите да разберат по-добре как биха се формирали други обитаеми планети, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: земяцирконий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Ако се загледате ще видите, че пише Македон.
4
0
 
8
 
! Отговори
аааа преди 10 години
"...запазвайки се химически непокътнат...". При положение, че циркониеви съдове се използват за да се топи платина в тях, и имайки предвид химическата му инертност и температурите му на топене и кипене, това си е закономерно.
3
1
 
26
 
! Отговори
Strict преди 10 години
"Цирконият е най-старият известен материал на Земята"Цирконият не е нито материал, нито минерал. Това е хим. елемент- метал,подобен на титана. Аман от неграмотни "журналисти". Може би се имапредвид минерала циркон ( циркониев силикат),ама за това трябва да си малко образован.
2
8
 
22
 
! Отговори
Шустакович преди 10 години
Само Лили Иванова е по-стара от циркония.
1
4
 
30
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
и 100% е македонско