Как запазиха в тайна най-голямото научно откритие на годината?

Астрофизици уловиха "ехо" от първата секунда след Големия взрив
Обновена: 23 мар 2014 15:33 | 23 мар 2014 15:08, Елка Василева
76
Как запазиха в тайна най-голямото научно откритие на годината?
Телескопът на Южния полюс. Снимка: Reuters

Големите научни открития не се случват просто така. Те са плод на дългогодишна работа. Ето защо е изключително странно, че през миналата седмица изневиделица научихме, че екип изследователи е открил първичните гравитационни вълни. На по-прост език става въпрос за ехо от първите моменти на Вселената, около една трилионна от секундата след Големия взрив.

Експерти смятат, че това е най-голямото научно откритие на годината, което прави изключително странна изненадващата му поява. Подобни големи открития като това на Хигс бозона дойдоха след месеци спекулации, слухове и изтекла информация.

Дискретността в научните среди е особено популярна, защото никой не иска прибързано да се хвали с проекта си, тъй като не се знае дали той няма да се провали. Още повече, че други изследователски екипи, които провеждат сходни експерименти, биха се зарадвали на информацията, която би им дала летящ старт. Но в 21 век, ерата на социалните мрежи и мобилните устройства, е доста странно, че информация за откриването на първичните гравитационни вълни не е излязла рамките на екипа, довел проекта до успешен край. Учените са хора, а хората обичат клюките, така че за да се предпазят от изтичането на информация, учените е трябвало просто да се доверят един на друг и да запазят тайната до момента, в който тя е готова за публиката. Как точно се е случило това?

Търсенето на първичните гравитационни вълни започва през 2001 г. по време на тенис мач. В него участвали физикът Джейми Бок и астрофизикът Брайън Кийтинг. “Брайън ме агитираше да участвам в нов експеримент, който според него е от голямо значение. След много опити от негова страна най-накрая склоних,” казва след години Джейми Бок, който тогава е бил изследовател в Лабораторията за реактивно задвижване JPL в Калифорния. Там той работил по специализирани детектори, които по това време все още са в процес на разработката. Точно такъв детектор трябвало да се монтира в малък телескоп на Южния полюс, с чиято помощ евентуално можел да се засече така търсения сигнал от раждането на Вселената.

Към екипа се присъединил и физикът Андрю Лейндж, който привлякъл още учени, докторанти и студенти, които да работят по проекта.  “С цялата тази помощ проектът потегли с пълна сила,” спомня си Бок, който се превръща в един от четиримата главни изследователи.

Откритието е от голямо значение за науката, защото подкрепя 30-годишната теория за Големия взрив и последвалото го разширяване на Вселената. Отдавна учените знаят, че ако наистина е имало взрив, то той ще остави следи в космоса под формата на характерни извивки на светлината, пристигащи от 380 000 светлинни години разстояние. Именно тези промени в светлината са известни като поляризации на космическия микровълнов фон, което пък свидетелства за наличието на гравитационни вълни и предхождащия ги взрив.

За да се открие знак за разширяването на Вселената, даден телескоп трябва да разграничи съвсем дребна промяна в температурата от порядъка на 10-милионна част от градуса. В някои случаи сигналът е почти недоловим, но ако той бъде записан, това би доказало теорията за разширяването и би отворило изцяло нов свят пред физиката. Освен че доказва разширяването, сигналът помага на учените да изследват непознати досега енергийни нива от създаването на Вселената и да осигурят доказателство за теорията на Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни.

“Хората казват, доберете се до поляризиран сигнал от космическия микровълнов фон и ще се доберете до Нобелова награда,” казва астрономът Кристофър Шийхи от университета в Чикаго, който през 2006 г. също е привлечен в екипа.

Първият си опит учените провеждат в периода 2006-2008 г. на Южния полюс. Тогава все още не използват телескоп, оборудван с датчик на Бок, който по това време продължава да работи по него. Това е първата крачка в събирането на ценна информация и трупането на опит. Вторият експеримент започва през 2010 г. и продължава до 2012 г.

“Видяхме първите знаци още в ранен стадий на проекта, но истината е, че трябваше да мине много време, преди да отличим ясно сигнала от фоновия шум,” коментира космологът Джон Ковач от Харвард.

Екипът започва работа с голяма доза скептицизъм. Нито един от участниците не искал да се вълнува прекалено и да изкриви резултатите. На този етап учените дори не знаели дали сигналът може да бъде открит изобщо. С напредването на работата се появили нови и нови доказателства за съществуването на сигнала, като дори изключили възможността да са заблудени от техниката. Телескопите и астрономическата техника понякога могат да излъчват сходни сигнали, които да объркат учените, но случаят не бил такъв. “Проверявахме отново и отново, провеждайки изключително прецизни симулации,” казва Шийхи.

Фактът, че са използвали два различни детектора в двата експеримента (с телескопите BICEP1 и BICEP2) подсказало на учените, че източникът на сигнала не е със земен произход. Един уред може да “даде грешка”, но когато две изцяло различни технологии дадат един и същи резултат, вероятността той да не е истински е твърде малко вероятна. По това време екипът работи и по наследник на BICEP2, известен под името Keck Array, който разполага с пет пъти по-голяма мощност от детектора на Бок. След завършването му телескопът осигурил нови данни, които потвърдили първите два резултата.

Преди около година екипът се събрал в Харвард, където всички споделили последните си анализи и идеи, опитвайки се дадат логично обяснение за произхода на сигнала. Дебатът продължил цели два дни. По случайност третият ден на съвещанието съвпаднал с атентата в Бостън, който уби трима и рани стотици.

Инцидентът попречил на учените да се съберат пак и те започнали да водят конферентни разговори по телефона и интернет, обсъждайки дали е редно да се сметне, че сигналът е истински. В групата имало както оптимисти, така и песимисти.

Екипът се обединил в това, че не е редно да оповестяват “откритието” си, преди да бъдат 100% сигурни в неговата достоверност. Тестовете продължили, а изнасянето на каквато и да е информация в публичното пространство било забранено. Сигурността била увеличена, паролите на компютърните системи били подсилени, били направени нови мейлинг листи, чрез които членовете на екипа си комуникирали. До декември учените се обединили, че сигналът е истински. Сега само трябвало да убедят и остатъка от света.

Когато става въпрос за пазене на тайна, екипът на BICEP има едно огромно предимство пред останалите изследователски групи: малък е. Той се състои от 50 души, а изследователското ядро е едва 20 учени. За разлика от хилядите изследователи, участвали в откриването на Хигс бозон частицата, членовете на BICEP много по-лесно биха запазили тайната си. Шийхи подчертава, че на екипа не са били налагани специфични забрани, освен съвета към всеки един учен да увеличи сигурността на информацията в компютъра си.

“Просто искахме да представим работата си на света, когато тя е в напълно завършен вид,” казва Ковач, намеквайки, че не трябва да си представяме сюжет от шпионски филм.

Две седмици преди голямото обявяване на резултата екипът е трябвало да допусне външни хора до информацията си. Лично Ковач се свързал с теоретика Алън Гът, който преди 30 години е участвал в екипа, стигнал до заключението, че Вселената се разширява.

След тази среща слуховете се разгарят, вълнението се увеличава, и така до 12 март, когато от Центъра по астрофизика на Харвард разпращат до медиите мистериозно съобщение, канещо журналисти и учени на конференция, по време на която “ще бъде обявено голямо откритие”.

След като откритието веднъж става публично, резултатите от него започнали да се дискутират широко. От началото на седмицата космолози дебатират в Twitter. Много от тях са впечатлени, но молят обществеността за реална оценка на ситуацията, докато втори екип не потвърди откритието на BICEP.

Разбира се, каквото и да стане, това ще продължи да бъде впечатляващо постижение за екипа на BICEP.

“През уикенда се замислих, че отидохме чак до Южния полюс и построихме тези телескопи с ръцете си,” споделя един от учените. “Удивително е, че човек е способен да направи нещо такова, само за да разбере какво се е случило една трилионна от секундата след Големия взрив. Самият факт, че имаш възможността да направиш подобно нещо, е потресаващ.”


Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....и какво ни топли това?!
52
1
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
1.Mose 11Am Anfang schuf Gott Himmel und Erde. 2Und die Erde war wüst und leer, und es war finster auf der Tiefe; und der Geist Gottes schwebte auf dem Wasser.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименlol retard
50
0
 
3
 
! Отговори
астро преди 10 години
Най накрая една добре преведена статия, само дето оригиналът й е голяма боза.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АтанасПоклон пред паметта му на Стефан Гайдарски.Той разрови и доказа много истини ,имаше издадени книги но ги забраниха .Той вече не е сред живите ,но има много последователи ,който разкриват изстината на народа ни .А Библия Бесика или Бешой поразрови се и прочети къде се намира
48
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До Анонимен 45Ами помпай си самочувствието с глупости, като не можеш да отличиш истината от лъжата, златото от пясъка. Забрави за тракоидиотиите на мошениците - сектанти Стефан и Цветан Гайдарски. "Библия бесика" - къде е тя? Показаха ви корица, илюстрирана с ... коптски букви. Облъчват ви с измислици, пълна мешавица от реални археологически артефакти и неграмотни, луди фантазии и това било висш патриотизъм! Това е търговия - пошла и гадна! И събиране на десятина от вярващи лаици!
47
1
 
2
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Абсолютно точно казано от бай Тъпчо
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОлегTi i vsichki koito sa mu nacykali minusi vzemete se zapoznaite pyrvo s teoriata predi da zadavate TYPI vyprosi.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а какво става с андронния колайдер
44
12
 
16
 
! Отговори
Лудогорец -голец преди 10 години
Кви вълни на 7 миляда години са хванали не знам може да са вълни от взрив на умираща звезда ,и в края на краищата колко милиярди се дават за безполезни неща,Земята загива под американския начин на живот екосистемите изключват възобновителните процеси,нискообразовъни диваци се множът като скакълци и прииждат на тълпи в задния ви двор а те вълни ми дирят бегай че щъ ***
43
3
 
5
 
! Отговори
елементарно Уотсън преди 10 години
До ФутурологНали гравитацията е всепроникваща Как тогава може да се отрази т. е. да създаде ехо
42
14
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Дрън,Дрън.Нашата вселена е един атом.Слънцето е ядрото.Земята и другите планети се въртят около него,които са електроните.Нашият "атом",разбирай нашата Слънчева система е свързана с друга Слънчева система,и други,които образуват молекула.Многото молекули са част от жив организъм-може би Адам или ***.Хаяйде опровергайте ме,искам Нобел....А стоновете които са чули тия,може би са на *** по време на секс.....Дължите ми още еди Нобел,без да изхарча стотинка държавна пара....
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ехоооо....
40
15
 
8
 
! Отговори
силния преди 10 години
боли ме фара кво ме занимавате с глупости бе
39
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за големите открития за Варненския разкопки,тракийските могили ,най -старата писменост,библия бесика тракийските гени на българите ,като най -древен народ ,затова не се говори и пише. За да има самочуствие и този изстрадал народ
38
3
 
7
 
! Отговори
БАСИ ПИЧА преди 10 години
А ГАЦО БАЦОВ Е ОТКРИЛ БАЦОВА МААЛА! ТУКА У НАЗЕ В БГ ИМА ДРУГ ВИД ОТКРИТИЯ! А НАуКАТА Е ЗАБРАНЕНА ДУМА ЗА УПРАВНИЦИТЕ!
37
12
 
5
 
! Отговори
дядо преди 10 години
"теорията за големия взрив" е абсолютно същата,като "Бог създаде Земята"
36
12
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Ееее абе тез учени да са не спали на мокри весници бе-чули и видели нящо дет преди тристи и кусур илядо годин станало и тръгнало насамка ама инак те тай напрайли работата,та таман кат минало от тука и те да са тамка та да го чуят и видат,па кат имат таквиз големи телископе що не погледнат насамка ми видат очото бе и кажат видат ли кораб на плава на него...Ама инак кво да праят и те горките нали затуй им плащат,па и те требва къща и дяца да ранят а пък кой са фане-фане,то карабалък колкоз щеш
35
4
 
21
 
! Отговори
Олег преди 10 години
Въпросът е какво се е вривило при Големия взрив?
34
7
 
2
 
! Отговори
nunuuu преди 10 години
Niakoj ot tezi ucheni maj e gledal STARGATE UNIVERSE. Sled niakolko godini shte kazat che ima zakodirano syobshtenie v echoto ot gospod, primerno Broadcast versia na "Proletariati ot vsichki galaktiki syediniavajte se":)