Звездният прах се образува на два етапа

Учени са изследвали избухването на свръхнова
Обновена: 11 юли 2014 10:35 | 11 юли 2014 10:35,
1
Звездният прах се образува на два етапа
Снимка: Архив Reuters

Учени от Дания, Великобритания, Швеция, САЩ и Чили са наблюдавали процеса на образуване на звезден прах от избухването на свръхнова. Резултатите от изследването им са публикувани в сп. "Нейчър", а накратко за него може да се прочете на сайта на Европейската южна обсерватория.

Астрономите са установили, че звездният прах се образува на два етапа. По време на първия, веднага след взрива в продължение на около 500 дни се формира среда на частици, диаметърът на които надхвърля един микрометър. Такава частица може да запази структурата си в условията на силна радиация и да е съставена от модификация на силиций и въглерод.

През втория етап, продължаващ от 500 до 900 дни, в облака от големи частици продължава да постъпва вещество, образувано след взрива на свръхновата. Това води до рязкото нарастване на общата маса прах и до изхвърлянето му от околозвездното пространство в обкръжаващото.

Изследователите са на мнение, че през следващите 25 години свръхновата SN2010jl ще произведе звезден прах, общата маса на който ще е равна на около половината от масата на Слънцето.

В работата си учените са използвали телескоп в Чили, който принадлежи на Европейската южна обсерватория. С негова помощ е наблюдавано излъчването от свръхновата SN2010jl в галактиката UGC 5189A.

Специалистите са изследвали излъчването от SN2010jl във видимия и инфрачервения диапазон на спектъра девет пъти в продължение на няколко месеца и в последвалите две години и половина след регистрирането на взрива на свръхновата.

Процесът на образуване на космически прах и на окрупняване на неговите частици и досега остава неясен. Учените мислят, че такова вещество във Вселената се доставя основно от изригването на свръхнови. Новите изследвания на астрономите позволяват по-добре да се разбере механизмът на формиране на звездния прах.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари