Тежката ракета "Ангара" ще бъде изстреляна в геостационарна орбита

Ракетите "Ангара" ще извеждат в космоса полезни товари
15 юли 2014 11:32,
4
Тежката ракета "Ангара" ще бъде изстреляна в геостационарна орбита
Снимка: Архив Reuters

Ракетата носител от тежък клас "Ангара", чийто първи изпитателен полет от космодрума в Плесецк е планиран за края на годината, ще бъде изстреляна в геостационарна орбита, а не по балистична траектория, като леката "Ангара", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки заместник-ръководителя на "Роскосмос" Александър Иванов.

"Основната цел на пробния полет на тежката "Ангара" ще бъде отработването на цялото трасе до геостационарната орбита", изтъкна специалистът.

Иванов съобщи, че тежката ракета носител на 15 юли ще бъде отправена към космодрума в Плесецк.

Първият изпитателен полет на леката ракета носител "Ангара" беше проведен успешно от космодрума в Плесецк на 9 юли, припомня агенцията.

21 минути след старта ракетата с макет на полезен товар на втората степен попадна в планирания регион на полуостров Камчатка.

"Ангара" е първата гражданска ракета, създадена в Русия след смъртта на Сергей Павлович Корольов през 1966 г. Средствата, вложени в проекта "Ангара", за 20 години възлизат на повече от 100 милиарда рубли.

"Ангара" от лек клас са: стартова маса - 171 тона, полезен товар - 3,8 тона /при орбита 200 км/.

Семейството ракети "Ангара" са ново поколение ракети-носители от модулен тип, разработени на базата на два универсални ракетни модула (УРМ) с кислородно керосинови двигатели: УРМ-1 и УРМ-2.

Семейството "Ангара" в перспектива ще включва ракети-носители от лек до тежък клас с товароподемност в диапазона от 3,8 до 35 тона.

Като цяло комплексът ракети "Ангара" от лек, среден и тежък клас ще е способен да извежда в космоса практически целия спектър полезни товари в интерес на Министерството на отбраната на Русия и на Роскосмос на всякаква височина и при всякакъв наклон на орбитата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: космосРоскосмосракета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Прометей преди 9 години
Ако не бяха спътниците няма интернет,ама да си рециклират буклуците,кой знае с колко е олекнала земята от техните експерименти.
1
4
 
22
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Руснаците не ги мисля, а американците построиха ли батута :)