Слънчева буря за малко да ни върне в 18-и век

Феноменът щял да наруши електрическите мрежи
25 юли 2014 12:50,
21
Слънчева буря за малко да ни върне в 18-и век
Снимка: Reuters

През 2012 г. силна слънчева буря за малко е щяла да връхлети Земята и да наруши функционирането на електрическите мрежи, връщайки днешната цивилизация в 18-и век, съобщи Франс прес като цитира НАСА.

Бурята, възникнала на 23 юли 2012 г., е най-силната от 150 години, се казва в комюнике на НАСА, качено на сайта й.

"Ако слънчевото изригване бе станало една седмица по-рано, щеше неминуемо да засегне Земята", поясни Даниъл Бейкър от университета на Колорадо. Спътникът СТЕРЕО-А, който следи слънчевите бури, е извършил много прецизни наблюдения на развитието на бурята. Това позволило на учени да заключат, че бурята от 2012 г. няма равна на себе си от тази през 1859 г.

Американската академия на науките прецени, че последствията от буря, чиито мащаби са сходни с тези на бурята от 1859 г., ще струват на световната икономика 2 билиона долара и ще предизвикат щети с безпрецедентни размери. Това е така, защото слънчевите бури могат да нарушат функционирането на електрическите мрежи и да прекъснат телекомуникациите, интернет, въздушния транспорт и работата на всяка друга система, захранвана с електричество.

Тези бури възникват на повърхността на Слънцето. При експлозиите или изхвърлянията на коронарна маса йонизирана плазма се отправя с голяма скорост в космоса.

Физикът Пийт Райли е на мнение, че съществува 12-процентен риск слънчева буря да удари Земята през следващите 10 години.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закриваааййййй!!!(Света имам предвид)
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
справка в тълковния речник милиард и билион са дадени като синоними милиард е много по-често срещана дума (в математиката и изобщо в речта) от билион ама нали обичаме чуждиците все пак сме европейци, цивилизовани хора
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе няма ли поне един квалифициран преводач в тия медии бе, а драскачи колкото искаш...А хората които наистина знаят език работят за жълти стотинки на неграмотните. Но нали в бг всички знаят английски, а и български, таа филолози и преводачи не са нужни.
14
0
 
5
 
! Отговори
мумията преди 9 години
И без това са като дигнат тока, 100% че ми го спрат, оти нема да го плащам. Нема слънчева буря, нема плазма па и йонизирана, имаме полит - върхушка, за грабеж организирана
13
2
 
7
 
! Отговори
69 преди 9 години
До Анонименбе незнаех, че милиард още се бил наричал билион...на някои други езици - да, но не и на нашия!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
числото един милион има шест нули, а един милиард или както още се нарича един билион - девет нули, един трилион - 12 нули
11
1
 
10
 
! Отговори
Тишо преди 9 години
1859г. е 19 век мила моя авторке!
10
0
 
4
 
! Отговори
Гореща Новина преди 9 години
Наполеон бе пратен в изгнание на остров "Света Елена"... баси спря да вали и слънчасахте само за ден!!!
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тази статийка сте закъснели само 2г.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В 18 ВЕК ДА НЕ БИ ДА СА ЖИВЯЛИ МАЙМУНИ? БЕЗ ТВ" БЕЗ НЕТ" И БЕЗ КУП ДРУГИ ЧУДЕСА НА ДЯВОЛА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА НЕ БИ ДА НЕ Е ОЦЕЛЯЛО? НАПРОТИВ ЩЕ СТАНЕ ПО ДОБРЕ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА НИ ОБЛЪЧВА С ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. САМО ПРЕДИ 55 ГОДИНИ НЕ Е ИМАЛО И ТЕЛЕВИЗИЯ В БГ. ПЪК НАРОДА СИ Е ЖИВЯЛ И ТО МНОГО ПО ДОБРЕ. А ПРЕДИ 70 Г. НЕ Е ИМАЛО И ЕЛЕКТРИЧЕСТВО. СВЕТЕЛИ СА СИ С ГАЗЕНИ ЛАМПИ И СВЕЩИ. ТАКА ЧЕ ДА МУ МИСЛЯТ ТЕЗИ КОИТО СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ ОТ ГОРЕ ИЗБРОЕНИТЕ ДЯВОЛСКИ ИЗОБРЕТЕНИЯ.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние така или иначе сме в 18-ти век, да треперят Щатите, като останат без технологии ще разберат как са живели индианците.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога не е късно човек да се научи да пише,трябва само малко мозък,който все по-рядко се среща при хората
5
1
 
15
 
! Отговори
Венци преди 9 години
Такава дума (билион) не съществува в българския език....Хубаво е, когато се съмняваме в собствените си знания, да се поразровим малко и да попълним липсите, вместо да преписваме на сляпо от чуждоезичните статии и да се излагаме.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как за малко ?! та ние сме си един век назат вече 70 години.
3
8
 
2
 
! Отговори
до hitler преди 9 години
Типа си се намазал със вазелин дупарата и търсиш някойбдате боцне до залеза
2
1
 
15
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Колко е голям един билион ? 1000 милиарда ли? А ,ерудирани авторе?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам свещи