Учени надникнаха в душата на Слънцето

То ще продължи да свети още най-малко 100 000 години
28 авг 2014 11:55, Елка Василева
19
Учени надникнаха в душата на Слънцето
Снимка: архив, Reuters

Учени успяха за пръв път да наблюдават слънчевото ядро, проследявайки неговите емисии от частици неутрино, предаде Франс прес.

Резултатите от изследването сочат, че Слънцето ще продължи да свети още най-малко 100 000 години.

"Надникнахме в душата на Слънцето", увери физикът Андреа Покар от Масачузетския университет в Амхърст, който е участвал в екипа, извършил откритието с помощта на детектора Борексино в подземната лаборатория Гран Сасо в Италия.

Над 99 процента от енергията на Слънцето се дължат на свързания със сливане на водородни ядра термоядрен синтез в ядрото му. При тази реакция два протона се превръщат в ядро деутерий и се освобождават нискоенергийно неутрино, известно като неутрино протон-протон, и други частици, се казва в комюнике на Френския национален център за научни изследвания, който също е участвал в експеримента.

Частиците неутрино, които нямат електрически заряд и са слабо чувствителни към гравитацията, взаимодействат слабо с атомите и следователно преминават през материята без почти никаква съпротива. Тези характеристики позволяват на произведените в слънчевото ядро неутрино протон-протон да преминат за няколко секунди през слънчевата плазма и само 8 минути по-късно да стигнат до Земята със скорост, близка до тази на светлината. Става въпрос за масивно, но безболезнено ежесекундно бомбардиране на нашата планета с огромно количество неутрино, от порядъка на десетки милиарди частици върху площ от 1 кв.см.

Енергията, произведена в резултат на тази реакция, пък е пренасяна под формата на фотони. Ще са й нужни обаче между 100 000 и 200 000 години, за да премине през плътната материя на Слънцето, преди да стигне до повърхността му, а след това до Земята, се допълва в комюникето.

Следователно наблюдаваните в рамките на експеримента неутрино са директни свидетели на онова, което днес се случва в слънчевото ядро, докато слънчевата енергия, която ни затопля под формата на светлинни лъчи, е произведена преди десетки хиляди години.

"Сравнявайки тези два вида енергия от Слънцето, получаваме информация за неговото термодинамично равновесие за период от около 100 000 години", отбеляза Покар.

Резултатите показват, че оттогава слънчевата активност на практика не се е променила и че Слънцето ще продължи да функционира по аналогичен начин още най-малко 100 000 години, поясниха от Френския национален център за научни изследвания.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Слънцетонеутрино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Слънцето преди 9 години
Абе, що не ме попитате в прав текст колко още ще светя, а ?
14
1
 
1
 
! Отговори
до бай щайн преди 9 години
ГОЛЯМ СИ..
13
1
 
7
 
! Отговори
бай щайн преди 9 години
Абе дружина -верно ли дето казуват ората че ни спират солнцето че много скъпнал водородут тая година? Оно казуват било като едрен реактор, и ставал там вътре ядрен синтез у него и водородут се преобразивал в хелиии,и целото това загубуване на маса се излучвало под формата на лъчи и енергия? бря бря мамакя му и ***.....
12
1
 
5
 
! Отговори
гиди будала преди 9 години
кво ке правим,кво ке правим? Ке ручаме люта Одринска ракия у зимника..
11
1
 
7
 
! Отговори
яне преди 9 години
оно ако спре да свеке,кво ке прваим на темно бре? има караконджули по тъмното...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, че вярввай на учените! По Нешънъл Джиографик даваха филм за Слънцето, в който се казваше, че ще свети още 5 млрд. години, сега пък 100 000! Който не вярва да провери!
9
0
 
8
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Значи имаме още време за опити
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята е, че на светлината й отнема около 100 000 години да излезе от Слънцето (понеже фотоните са абсорбират и преизлъчват от газовете), а неутриното си излиза веднага. Сравнявайки фотоните, които гледаме сега, и броя неутрино, може да сравним активността на ядрото на Слънцето от преди 100к години и сега. Няма промяна, значи едва ли можем да очакваме промяна и в следващите 100к години. Това е наблюдение, което потвърждава това което знаем от преди: Слънцето ще свети още дълго без резки промени.
7
5
 
3
 
! Отговори
ъ преди 9 години
Айде бе - кой им каза какво ще стане утре?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Слънцето ще продължи да функционира по аналогичен начин още най-малко 100 000 години"Добре де ами после ко ши прайм.
5
1
 
9
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
По-скоро статията е преведена грешно и не мисля, че са използвали думата свети, а по-скоро да призвежда толкова енергия, колкото сега. После звездата започва да гасне, по време на което все още отделя светлина.
4
0
 
7
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Формирането на времето зависи от стотици фактори, които трудно се предвиждат. Слънцето е един термоядрен процес, подобен на който протича в една атомна бомба при взрив.
3
1
 
18
 
! Отговори
А добре, добре преди 9 години
"Резултатите от изследването сочат, че Слънцето ще продължи да свети още най-малко 100 000 години.""Бях се притеснил ***@ .... Сега ми е едно такова лежерно , идилия.
2
0
 
21
 
! Отговори
C преди 9 години
Ще продължи да свети поне още 4-5 милиарда години, 100к не са нищо по вселенските стандарти. И това го знаят учените от доста години.
1
4
 
24
 
! Отговори
ТерНометър преди 9 години
Абе *** вие не знаете утре какво ще е времето,за слънцето тръгнали да ми говорят смешници....