Учени телепортираха фотони на 25 километра

Експериментът бил направен по оптично влакно
23 сеп 2014 11:36,
17
Учени телепортираха фотони на 25 километра
Снимка: Reuters

Физици от Женевския университет са телепортирали квантово състояние на фотона на разстояние от 25 километра, съобщава БТА.

По време на експеримента учените са изпратили два заплетени фотона на разстояние 25 километра по оптично влакно. Една от частиците (втората) се е оказала в кристал. След това физиците са променили квантовото състояние на първия фотон, като са му въздействали с трети. В резултат състоянието на втората частица (която се е намирала в кристала) се е променило.

Така учените са наблюдавали проявата на квантова нелокалност: макар фотоните да са били на разстояние от 25 километра, промените в състоянието на единия от тях са се отразили на другия.

Изследователите са подобрили предишно свое постижение с 10-годишна давност, когато на разстояние от 6 километра са телепортирали състояние на фотона.

Телепортирането по оптично влакно се осъществява по-трудно, отколкото по въздуха. Това е свързано с взаимодействието на фотоните със стъклото, по време на което те губят голяма част от първоначалната си информация.

Експериментът на швейцарските учени може да доведе до прогрес в използването на заплетените фотони в квантовата криптография.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Жул преди 9 години
Е толкова й е акъла но девойчето, не и се сърдете за превода.
9
0
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
абе и аз вчера съм се телепортирал от кръчмата в леглото, толкова бързо че не съм и разбрал.
8
0
 
16
 
! Отговори
Ал преди 9 години
Няма нищо общо с телепортиране, нито с копиране, нито с клониране. Превода е умопомрачително *** и неточен. Това е въздействие от разстояние, което при сплетените частици се получава веднага, независимо от разстоянието. Хубаво е журналист, който пише за физика да гледа поне дискавъри, ако си няма и помен от наука.
7
0
 
5
 
! Отговори
APR paradox преди 9 години
Това е парадоксът на Айнщайн-Подолски-Розен (АПР). Показва, че квантовата механика не е локална.
6
0
 
17
 
! Отговори
чичо Митко преди 9 години
Ужасен превод...нищо не разбрах, добре че ми е в сферата на работа. Та...става дума за двойка фотони (заплетени...entangled), чиито състояния са свързани. Промяна в състоянието на единия води до промяна в това на другия без значение къде е (пренасяне на информация със скорост, по-бърза от светлинната). Та идеята е да се създаде такава двойка (не е лесно, предимно със зелен лазер) и да се разделят фотоните. Ние ги пускаме по различни трасета, тук единия е в кристал, другия на 25км по влакно
5
0
 
8
 
! Отговори
ник преди 9 години
До #Знайко300,000 км/сек е скоростта на светлината във вакуум. Вътре в оптичното влакно е дори-по-малко.
4
1
 
11
 
! Отговори
#Знайко преди 9 години
до 6-тиКато разделиш 25 км на 300 000, ще получиш с колко време разполагат учените за реакция в измерването. Оказва се, че време имат достатъчно, защото попадат в обхвата микро и нано секунди. Ако измервателния уред е тривиален (с каквъвто явно няма да работят, а ще имат по-добър) и той има процесор на 3 Гига Херца... значи спокойно може да се измерват спряганите времеинтервали..
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКато е лесно с фотони земи го направи ти в гаража бе .
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия май само се правят на учени. Как се отчита разлика в закъснението на 25 километра като фотоните се движат с 300 000 км в секунда. И кой от фотоните достигна пръв до финала-телепортираният или летящият?
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя на снимката е започнал да се телепортира...