Какви послания отправят филмите за пътуване в космоса?

Не всички отразяват вярно научни факти
14 ное 2014 18:20, Екип на Bulgaria On Air
6
Какви послания отправят филмите за пътуване в космоса?
Снимка: bgonair.bg

Според последния хитов филм на Холивуд "Интерстелар" хората могат да пътуват до далечни планети чрез червейни дупки. Но какво друго можем да научим от филмите за пътуването в Космоса? Журналистите на BBC се опитаха да разберат.

От взривяването на очите с шумните експлозии до мидихлорианите (Междузвездни войни) научната фантастика често е осмивана заради това, че разбира доста погрешно науката. Съществуват десетки блогове, написани от уважавани учени и коментатори, които укоряват писатели и режисьори, че жертват основните закони на Вселената само за да разкажат по-добре историята си.

Но с новата вълна научно-фантастични филми, като "Гравитация" и "Интерстелар", които взимат физиката на сериозно, време ли е да оставим филмите да ни научат на нещо ново за Космоса и стремежа на хората да достигнат звездите?

Е, нека видим: Внимание: следващите редове съдържат спойлери и прененебрежение към вулканците (Стар Трек).

"Провалът не е опция"

В Аполо 13 ръководителят на полета Джийн Кранц (изигран от Ед Харис) се намира пред черна дъска и казва на екипа си: "Досега не сме губили американец в Космоса и със сигурност това няма да се случи в моята смяна. Провалът не е опция!" Тогава всички зрители знаят, че всичко ще е добре.

Реално дали Кранц ще каже тази фраза, или не не е от такова значение, но тя се превръща в синоним не само на "дух, който може всичко" и който притежават всички космически пионери, а се сравнява с трудности, ръководства и достига дори до бизнес семинари. Ако посетите център на Хюстън, ще се сблъскате с тази проста фразичка на книги, чаши и тениски.

"Провалът не е опция" със сигурност става основната философия на мисията на Аполо 13 и тяхното в крайна сметка успешно завръщане на Земята.

Хората се учат от грешките си и през космическата епоха, свързана с провали, бедствия и трагедии, те са си изкарали изводите, че трябва да си повишат безопасността и надеждността на космическите кораби - от старта на Аполо 1 през 1967г., в която умират трима американци, до Аполо 12, в която позволява на хора да се разходят върху Луната и да се върнат безопасно на Земята.

По същия начин космонавтите и астронавтите на Союз 1, Союз 11, Challenger, Columbia и SpaceShipTwo са дали живота си, за да развият човешкото познание. За щастие, провалите невинаги са свързани с човешки жертви, но ако провалът не е опция, ние никога няма да поемем риск.

Пазете се от извънземни

От "Пришълеца" на Ридли Скот става ясно, че андроидите и извънземните рядко идват с мир. Има, разбира се, и изключения - като вулканците в Стар Трек.

Хората обаче трябва да размислят как се отнасят към новите светове. Проф. Стивън Хокинг предупреждава за рисковете, които крият опитите да контактуваме с извънземни. През 2010 г. той коментира, че те ще дойдат и ще ограбят нашите ресурси. На конференция той казва: "Ако извънземните ни посетят, ще има същия ефект, както като Колумб е дошъл в Америка" и допълва, че "това не се е отразило добре на местните американци".

Научната фантастика тук подсказва, че дори и да се сблъскаме с интелигентни извънземни, то хората трябва да са внимателни. Например от NASA са приели толкова сериозно заплахата от извънземни, че след всяка мисия на Apolo до Луната екипажът е бил поставян под карантина. Подобна процедура се очаква да има и при мисиите до Марс.

Прочетете целия материал на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Съгласен! Чудя се, кога ли британските учени ще измислят смеситяла на вода и един чучур, вместо да я карат още с две чешми: една за студена и една за топла.
4
1
 
2
 
! Отговори
космическата одисея преди 9 години
Най-великия филм за космоса е на Стенли Кубрик, 2001: Космическата одисея от 1968 година.
3
1
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Мечтая да посетя космоса за да пробвам дали мъж може да забременее. Понеже в анадола не мога и не мога колкото и да се опитвам!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Посланията не са за журнала,прости са,демек телата ни са конструирани от други там някъде си.Не се ровете,така ни го казват.А иначе майната им на всички тях дето се месят на земята
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не всички отразяват вярно научни факти"Това сто процента са го открили британските учени. Вчера откриха топлата вода и колелото, а днес разбраха, че Холивуд е научно неграмотен и преувеличава факти, поради пълното си неразбиране на физичните закони. Свидетели сме на епохални открития всеки ден.