Космическият кораб "Орион" се върна на сушата след изпитателния полет

Следващият му полет ще бъде след 4 години
9 дек 2014 13:18,
11
Космическият кораб "Орион" се върна на сушата след изпитателния полет
Снимка: Reuters

Космическият кораб "Орион" се върна на сушата в Южна Калифорния след изпитателния полет, който приключи с приводняване в Тихия океан в петък, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Капсулата бе превозена с кораб до морската база в Сан Диего. Тя ще бъде натоварена на камион, който ще стигне в Кейп Канаверал, Флорида, за Коледа.

Още по темата
Следващият тестови полет с "Орион" ще е след четири години и също ще бъде непилотиран. Изпитания с екипаж може да започнат чак след седем години.

Целта на първите тестове беше да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата по време на връщането си на Земята. "Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на максималното разстояние от 5800 км - 14 пъти по-далече, отколкото е Международната космическа станция.

При връщането си той навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му достигна 2200 градуса Целзий.

При доближаването до земната повърхност бяха отворени 11 парашута, които намалиха скоростта на "Орион" до 32 км/ч. Космическият апарат се проводни в Тихия океан югозападно от Сан Диего 4 часа и половина след изстрелването от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. По време на полета той измина разстояние от 96 000 километра.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за изпращане на екипажи на астероиди и на Марс. Той е първият американски пилотиран апарат, създаден за полети отвъд пределите на орбитата на Земята след края на лунната програма "Аполо" през 1972 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
7
 
! Отговори
Откраднали????Какво? преди 9 години
До ИстиА кога германците са конструирали междуконтинентална балистична ракета? Или ракета извела спътник в Космоса? За да могат руснци и американци да "откраднат" тая велика немска технология? Колко сателита е имала Германия и колко многостепенни ракети освен миниатюрното Фау, което е можело само да прелети Ламанша? Може ли отговор?
6
1
 
9
 
! Отговори
Чалънджър и Колумбия преди 9 години
Абе, върна се на земята кораба. Те и совалките цели пет години се връщаха, ама после...
5
3
 
14
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Радвам се за успешния полет и дано и другите са успешни ! Стига с това противопоставяне радвайте се на успехите на другите и се стремете да ги достигнете !
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя модул много прилича на един друг модул, който едни други хора го произжедат от много години насам
3
8
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
И без руски кораби ... sad but true
2
8
 
11
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До АнонименТова беше смешно :).
1
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам как ще се оправят тея без руски двигатели...