Руснак и американец ще изкарат на МКС 1 г. в подготовка за полет до Марс

Кели и Корниенко ще летят до орбиталната станция на 27 март
16 яну 2015 10:43,
14
Руснак и американец ще изкарат на МКС 1 г. в подготовка за полет до Марс
Снимка: БТА

Американски астронавт и руски космонавт ще изкарат една година на борда на Международната космическа станция /МКС/ във връзка с подготовката за бъдещ полет до Марс, съобщава Франс прес.

Изследването ще проучи физиологическите и психологическите въздействия по време на продължителен престой в космоса. Скот Кели и Михаил Корниенко ще летят до орбиталната станция на 27 март с руския космически кораб "Союз". Те ще се завърнат на Земята през март 2016 година.

Това ще бъде най-дългият полет без прекъсване, изкаран на МКС от първото й посещение през 2000 г. Руският космонавт Валери Поляков държи рекорда за най-дълъг престой в орбита с 14 последователни месеца на орбиталната станция "Мир" през 1994 и 1995 година.

Скот Кели и Михаил Корниенко, които са респективно на 50 и 54 години, имат богат космически опит, като са летели 6 месеца на борда на МКС. Кели изказа своята загриженост от ефекта на радиацията и на микрогравитацията, които при продължителен полет отслабват имунната система на организма, предизвикват атрофия на мускулите и проблеми с плътността на костите. Безтегловността се отразява зле и на зрението.

"Надявам се, че изпитанието няма да бъде прекалено тежко и ще можем да живеем и работим в космоса дори и за по-дълго време. Но дали това ще бъде възможно, ще го узнаем едва след приключването на експериментите".

Братът близнак на Скот - Марк, бивш астронавт, също ще вземе участие в опитите. Той ще преминава през редовни медицински прегледи на Земята, като неговите клинични параметри ще бъдат сравнявани с тези на брат му в орбиталната станция.

Руското космическо ведомство е предоставило всички данни, получени при дългосрочните мисии на неговите космонавти на станцията "Мир".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: МарсМКСкосмонавти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
прав си преди 9 години
do 11Да, някога СССР е изнасял жито и петрол за Германия, но накрая тя все пак го нападна внезапно без обявяване на война. СССР-Германия(Третия райх)=Русия-Америка.
9
1
 
0
 
! Отговори
do 6 преди 9 години
Не смесвай политиката с бизнеса! Две коренно различни неща са. Две държави може да имат въоръжен конфликт и въпреки това фирми да внасят или изнасят стоки. Дори през втората световна го е имало.
8
0
 
3
 
! Отговори
dsa преди 9 години
До Анониментова се изтърка вече
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да видим на кой от двамата жена му ще го зарадва с бебе след като се върнат.
6
1
 
2
 
! Отговори
Хиерограмат Тзадкиел преди 9 години
Отлична новина, сега само да излязат нови поколения ракети да свалят цената на килограм до ниска орбита, и ще стане интересно!
5
14
 
2
 
! Отговори
иван иванов преди 9 години
Човечеството никога няяма да напусне земята и няма да прави бази на Луната,на Марс.Справка-ЕВАНГЕЛИЕ на Юда.
4
1
 
5
 
! Отговори
че те преди 9 години
Русия и САЩ помежду си не се конфронтират,нито сега,нито когато и да е било.Ето ,днес има съобщение,че Русия ще продаде 60 ракетни двигателя РД-181-60 броя на стойност 1 000 000 000 долара за нуждите на САЩ.
3
2
 
3
 
! Отговори
Жул преди 9 години
До Иван: По-правилно е да се напише "за да тръгне човечеството към космосоа не трябва да има ...". Ако го нямаше това желание за надмощие на една нация над друга нация и кой ще стане по-богат за сметка на другия до сега човечествтото щеше да е много по-напред.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не беше нужно да ни информирате, че ще летят със "Союз" )))))
1
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Бъдещето на човечеството е в космоса и космическата колонизация.Но преди да се предприемат кой знае какви крачки в тази насока е задължително да решим проблемите си тук на земята.Да спрем да тровим нашия свят с паразитен и деструктивен живот в много аспекти - икономически,духовни,политически,религиозни - взаимоотношения между хората като цяло.Ако човечеството тръгне към космоса вече не трябва да има САЩ,Русия и Китай - трябва да има просто "човек".