Слънчевата енергия в Европа заплашена от затъмнението

Очаква се колосална загуба до 35 хил. мегавата
Обновена: 20 мар 2015 14:05 | 20 мар 2015 08:47,
35
Слънчевата енергия в Европа заплашена от затъмнението
Снимка: Reuters, архив

В древността слънчевите затъмнения понякога са били възприемани като знак за идваща гибел. Слънчевото затъмнение, което се очаква по-късно днес обаче, ще бъде първото голямо предизвикателство пред слънчевата енергия в Европа, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Слънцето ще изчезне над голяма част от Европа, като в някои северни страни светлината ще намалее с до 80%.

Частичното закриване на слънцето ще постави европейската енергийна система под огромно напрежение. Обикновено при залез слънчевата светлина отслабва постепенно за около час. Това дава време на електрическите мрежи да заместят електроенергията, произвеждана от слънчеви панели, с електричество от традиционни източници като въглища или природен газ, пише БТА.

Затъмнението обаче блокира светлината бързо и може да доведе до внезапна загуба на до 35 000 мегавата капацитет. Това се равнява на около 20 големи електроцентрали, работещи с въглища, които едновременно се изключват от мрежата. Традиционните централи ще трябва непрекъснато да подават енергия, за да предотвратят срив на системата и след това да свият мощностите с възстановяването на работата на слънчевите панели.

Прекъсване в прехода от слънчеви към традиционни енергийни източници може да доведе до верижни спирания на тока, предупреди Алесандро Абара, професор от Оксфорд.

От предишното слънчево затъмнение в Европа през 1999 г. енергийната карта на континента значително се промени. Европа увеличи силно използването на енергия от възобновяеми източници - до около 20 процента през 2012 г. спрямо 12 процента през 2002 година, сочат данни на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Енергетик, преди 9 години
Бах тоя професор, този превод и тази авторка.Пълна простотия е тази статия, дори да има временно намаляване на интензитета на светлината, това по НИКАКЪВ НАЧИН не би се отразило на системата. Освен това, там където има повече фотоволтаици и се очаква проблем, просто товаровия график трябва да го е съобразил и просто конвенционалните централи ще започнат да подават маалко повече енергия. Не е истина какви простотии се пишат във всички теми от абсолютно некомпетентни хора!!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мноооого се преекспонират нещата с това затъмнение, което продължава фактически няколко минути.Разликата в произведената енергия между слънчев и облачен дъждовен ден ще милиони пъти по-осезаема отколкото въздействието на едно кратко затъмнение.
19
1
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
"по медиЙте" пише се с и, научи се да пишеш грамотно и преди да критикуваш чуждата глупост.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нестерова днес направо няма конкуренция в чупенето на ***...
17
1
 
7
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 9 години
Това по-долу за прасетата е бая по-интересно от затъмненията.Поздравления, колега!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АХАХААХАХАХАХАХ
15
3
 
15
 
! Отговори
niki преди 9 години
Ама бива ли такива откровенни глупости да пишете по медийте?!?!!?!?
14
0
 
28
 
! Отговори
истина преди 9 години
За фотоволтаиците не знам, но около Грудово ( сегашно Средец ) гледат рядка порода прасета , може би кръстоска с диви прасета, защото имат черни ленти като на зебра. Та, тези прасета през деня ги пускат на свободна паша по околните баири и като се стъмни те си се прибират сами по къщя и кочини. По време на предишното пълно слънчево затъмнение ( беше пак около обяд) грудовчани видяха голям зор, че прасетата им се прибраха по никое време :)))
13
0
 
35
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
А в България фотоволтаиците са символ на грабеж и корупция,не без основание....Колкото по-малко работят-по-малка загуба!Парадоксално,нали?Излиза,че ако народа иска по-евтин ток,трябва да се дигне и изпочупи всички волтаици-абсурдно,но вярно!Макар че по-правилното е да счупи нечии глави-знае се кои...
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен това ми изглежда голяма глупост.Ще има затъмнение за около половин час, голяма работа! Така или иначе по цяла нощ не работят. Така или иначе в момента денят се увеличава.Да не говорим, че един буреносен облак причинява горе-долу аналогично затъмнение и пак за толкова време.
11
3
 
7
 
! Отговори
Burg преди 9 години
За да се избегнат в бъдеще подобни катаклизми, веднага да се назначи египетски жрец, който да предсказва слънчевите затъмнения.
10
0
 
27
 
! Отговори
Икономиста преди 9 години
Бе направо си кажете с колко % ще скочи тока напролет, стига алабалистики
9
3
 
15
 
! Отговори
Ядрения преди 9 години
Ало капиталистите , не всичко е пари в тоя живот ...
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега заради затъмнението да наложат санкции на Луната, че застава на пътя на слънцето до фотоволтаиците.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се връчи протестна нота на Луната и да се осъди в Страсбург за нанесени щети в особено големи размери!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма работа... 2 часа са все пак. Та като е облачно с дни, никой не вдига аларма.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага да се вземат мерки и да се гласува твърда компенсация за слънчеви затъмнения!
4
1
 
19
 
! Отговори
аС преди 9 години
Плашат ***. Класика в киното и литературата. И винаги върши работа ! И ние сме от тях. Трябва да им вЕрваме !
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това в статията са пълни глупости и предизвикват само смях. Да вярваш в подобни измислица не говори добре за човека, който им вярва.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Частичното закриване на слънцето ще постави европейската енергийна система под огромно напрежение"Пълни щуротии, както се казва напрежението даже може и да падне малко.