Днес ще е най-краткото лунно затъмнение през ХХI век

То ще е много кратко и ще продължи само около 5 минути
4 апр 2015 16:08,
15
Днес ще е най-краткото лунно затъмнение през ХХI век
Снимка: Reuters

Най-краткото за това столетие лунно затъмнение ще могат да наблюдават днес жителите на Земята, съобщи НАСА. Небесното явление ще започне в 6.16 часа по времето на Източното крайбрежие и ще продължи само около 5 минути, информира ТАСС.

Лунното затъмнение ще се наблюдава от голяма част от територията на Съединените щати. В източната част на Северна Америка и в западната на Южна Америка в долната част на небосклона преди изгрева ще се виждат началните фази на затъмнението, когато земната сянка частично ще закрие Луната.

В Индия, Западен Китай и в Русия ще могат да бъдат гледани заключителните фази на лунното затъмнение след залеза на Слънцето.

Лунното затъмнение ще е третото от общо четири, които стават през относително кратък период - от 15 април 2014 г. до 28 септември 2015 година.

Предишното бе през октомври миналата година. Тази честота на астрономическото явление се обяснява с положението на небесните тела в Слънчевата система.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, изключителна информация! Всичко е написано, с изключение на това дали от България ще се види това явлени, в колко часа местно време и т.н.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съобщи НАСА , информира ТАСС , источна северна Америка , западна южна пък и Индия , западен Китай и 5 минути в 24 часов пояс нещо не се връзват нещата ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тази честота на астрономическото явление се обяснява с положението на небесните тела" - никога не бих се сетил, Златко... НИКОГА...!
5
0
 
3
 
! Отговори
Мико преди 9 години
Всеки ден е затъмнен.Затъмнението идва от облаците и по точно от тройните.Хубавото е,че след всяко затъмнение след светлата бира иде и светлото утро.Та наздраве и със светла бира към светло бъдеще!
4
0
 
14
 
! Отговори
L преди 9 години
поздравления на драс.бг, трудно ще им да се надскочат с по-*** статия от тази
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоест, в бг нищо няма да се види...
2
1
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее яз дорде си намера очилата и то ша свърши бе,не можаха ли го поръчат за повече та да го видим,че за другото след сто лета още по-кьорав ша бъда та и с очила нема го вида-ама айде,то за кво ли мий толкоз ,то днеска убав праздник си има и Лазарки хора играят та маже да си намерат пък утре Цветница бе-китки ша накичат пак момите и по-бива тех да гледаме отколкоз са пулим на месечината
1
1
 
24
 
! Отговори
Etien преди 9 години
Благодарим за страхотната информаця за другите държави. А в наша родна България какво ще видим и кога, в колко часа? Ще питаме гугъл пак, или чолака.. той знае всичко *facepalm*