След 2 г. в ремонт: Големият адронен колайдер пак заработи

Готов е за нови сблъсъци на частици, съобщиха от ЦЕРН
Обновена: 5 апр 2015 13:10 | 5 апр 2015 13:10,
17
След 2 г. в ремонт: Големият адронен колайдер пак заработи
Снимка: архив, Reuters

Най-големият и най-мощен ускорител на частици в света - Големият адронен колайдер, заработи отново днес след двегодишно прекъсване, оповести Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/, цитирана от Ройтерс.

Големият адронен колайдер е готов за нови сблъсъци на частици, се казва в комюнике на ЦЕРН.

Инженери на ЦЕРН разрешиха електрическия проблем, заради който рестартът на Големия адронен колайдер след продължил две години ремонт беше отложен. Металният фрагмент, предизвикал късо съединение в един от гигантските магнити на ускорителя, бе отстранен успешно. След разрешаването на проблема Големият адронен колайдер заработи отново.

В продължение на две години по ускорителя се извършваха работи за повишаването на неговата мощност. Една от целите беше да бъде увеличена почти двойно енергията на стълкновение на сноповете протони в сравнение с 2012 година - от 8 на 13 тераелектронволта. Специалистите се надяват, че при такова равнище на енергията ще бъдат открити нови възможности за изследвания.

Сблъсъците на протони с двойно по-голяма мощ от досегашната обаче няма бъдат възобновени до май. Въпросните сблъсъци, протичащи със скорост близка до светлинната и довели до откриването на отдавна търсената частица Хигс бозон, създават условия, близки до тези след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, за който се смята, че е дал начало на Вселената.

Продуктите от сблъсъците се улавят от гигантските детектори на Големия адронен колайдер и се анализират от учени от ЦЕРН и по света в търсене на нова информация за космоса и функционирането му на ниво елементарни частици.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 4ми как ко напраи досега, ми счупи са.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея във Ferney-Voltaire на границата Женева и Франция.ЦЕРН минава точно под градчето.Така че ако се отвори черна дупка аз ще съм един от първите.Това е толкова несериозно че не подлежи на коментар.Говорил съм с някои мои съседи работещи в комплекса.Когато се има дни за посещения винаги съм там.Децата също са го посетили.Впечатлен съм от техническия гений на човека.Апаратури тук имат освен EU i USAсъщо и Русия.Пожелавам на всички поне веднъж да го посетят.
5
4
 
8
 
! Отговори
ISTINATA преди 9 години
KATO CHETA POVECHETO OT KOMENTARITE MI STAVA QSNO ZASHTO VSICHKO KADYRNO NAPUSKA ZAVINAGI PREDELITE NA TOVA BLATO V KOETO SE SHIRQT PROSTACI I HORA ZA KOITO EDNOTO QDENE I KELEPIRA SA SLOJENI NA PIEDESTAL I SE RAZGLEJDAT KATO OSNOVEN DVIGATEL NA 'EVOLUCIQTA' IM!!! NEKA DA E CHERNA DUPKA, NO HORATA OTKRITIQ PRAVQT, NAUKA TVORQT I DVIJAT SVETA, A VIE SI STOITE V PANELKITE, LAPAITE TOPLI KEBAPCHETA SYS SOQ I SLANINA I JULETE RAKIIKA!!!
4
6
 
63
 
! Отговори
Физик преди 9 години
До номер 2, самият факт, че в момента пишеш коментари и четеш онлайн медии го дължиш на *** Бърнърс-Лий - учен работил в тази черна дупка за пари ЦЕРН и основоположник и създател на World Wide Web. Така че само заради създаването на World Wide Web в ЦЕРН си е струвало всичките наляти пари. Освен това не се тревожи, не твойте пари отиват там, има народи, които се интересуват от по-значими неща от това как да напълнят търбуха.
3
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тоя особено голям адронен такова ко напрай до сега.те извън земните скоро ще ни донесат готови резултати.
2
49
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този колайдер е просто една голяма черна дупка за пари! Колкото и да наливат там - все е малко и изчезват на мига. Една супер голяма перачница. Уж наука и развитие, но досега : Файда йок!(както казват древните римляни!)
1
11
 
36
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 9 години
Най-после една хубава новина!