Космически вълни цунами възкресяват мъртви галактики

Наблюдавано е сливането на галактичен куп с прякор "Наденицата"
28 апр 2015 15:03,
4
Космически вълни цунами възкресяват мъртви галактики
Снимка: Архив Reuters

Гигантски космически вълни цунами, които се образуват при сблъсъците на галактични купове, са в състояние, макар и за кратко, да "реанимират" мъртви галактики, спрели да образуват звезди в далечното минало, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от изследвания на специалисти от Обсерваторията на Лайденския университет в Холандия и на университета на Лисабон в Португалия.

Галактичните купове са региони от Вселената, съдържащи между стотици и хиляди галактики, някои от които "мъртви" или "умиращи". Смята се, че в миналото всеки от тях е претърпял сблъсъци, довели до сливания на повече галактични купове.

Авторите на настоящите проучвания обясняват, че в резултат на тези сблъсъци се образуват мощни приливни вълни - космически цунами от енергия, които са в състояние да "вдъхнат" нов живот в мъртвите или умиращи галактики в куповете, и те отново да започнат да произвеждат звезди.

Звездите, образували се в резултат на тези сблъсъци, обаче живеят твърде кратко и експлодират в свръхнови само след няколко милиона години - кратък период според астрономическите стандарти.

За целите на проучванията специалистите са наблюдавали сливането на галактичен куп CIZA J2242.8+5301 с прякор "Наденицата", намиращ се на 2,3 милиарда светлинни години от Земята.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
9
 
! Отговори
me преди 8 години
Земята е на няколко хиляди години? WTF?! А Вселената на колко е, на 10 000 години ли? Земята е на 4.54 млрд. години, вселената на 13.8 млрд. години! Това са космическите мащаби. На техния фон, цялата ни цивилизация е някаква прашинка, а нашите животи безкрайно кратки. Това е положението.
1
7
 
2
 
! Отговори
бг преди 8 години
Не може така да се борави с думите!Какви милиони,а да не коментираме за милиарди години? Как се изчислиха? От какво сравнение щом Земята е млада-само на няколк хиляди години-има даже доказателства свързани с космическия прах.Един ден всичко ще е ясно,а засега само Бог знае!