Нова хипотеза: Млечният път с допълнителни ръкави

Така ръкавите на нашата галактика стават общо 4
14 май 2015 14:27,
12
Нова хипотеза: Млечният път с допълнителни ръкави
Снимка: Reuters, архив

Нови данни навеждат на мисълта, че Млечният път има два допълнителни спирални ръкава. Така ръкавите на нашата галактика стават четири, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА.

Въпросът за броя на спиралните ръкави на Млечния път отдавна е дебатиран от астрономите. Повечето предишни данни сочеха, че нашата галактика има два спирални ръкава. Резултатите от ново изследване на астрономи от Федералния университет на Рио Гранди ду Сул обаче подкрепят тезата, че Млечният път има 4 ръкава.

Учените ползвали инфрачервения телескоп WISE на НАСА, за да картографират районите в галактиката, в които се раждат най-много звезди. Астрономите са на мнение, че младите звездни купове са идеални маркери на галактичната структура. Получените резултати показват, че преобладаващото местоположение на звездни купове в галактиката е в спиралните й ръкави, поясниха учените.

Те извършили наблюдения в инфрачервения спектър, комбинирани с алгоритъм, за да изследват незасенчена от прах слънчева енергия. Учените освен това искали да бъдат сигурни, че картографските им усилия не са "заразени" от далечна звездна светлина от звездния фон.

"Звездните купове в настоящата "проба" се намират в ръкавите Стрелец-Карина, Персей и във външни ръкави - поясни екипът. - Резултатите подкрепят твърдението за спирална галактика с четири ръкава, сред които Стрелец-Карина, Персей и външни ръкави." Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of The Royal Astronomical Society.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Трябват обаче и крачоли, за местене...
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мдаИ обикновено малкото коментари са за това кой от кого бил по-умен и по-разбирал от дадената тема. За разлика от другите новини, тук няма много място за лични пристрастия и затова пак го обръщат на политика.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересна тема за нация която не може да чете, пише, какво остава пък да мисли.Това е като да презентиеараш Пикасо на ***.
3
6
 
0
 
! Отговори
турчин преди 8 години
до 3 Не ни обиждай
2
40
 
6
 
! Отговори
Народа асвалт не яде преди 8 години
До мдаХората нямат какво да ядът а ти блееш в космоса и се занимаваш с глупости. Сигурно си от онея в София дето си живеете доволно с парите на народа.
1
2
 
37
 
! Отговори
мда преди 8 години
Четеш една новина за Полски тръмеж и как им били разбити пътищата и идваш тук да прочетеш за нещо по голямо отколкото можеш да си представиш и виждаш, че при първото коментари "бол" а тука никой... Малко ми се струва жалко.