Физик пенсионер дава Нобеловата си награда на търг

Прашасвала по рафтовете 20 години и решил да я продаде
27 май 2015 22:55,
8
Физик пенсионер дава Нобеловата си награда на търг
Снимка: Архив Reuters

Пенсионираният физик Леон Ледерман, лауреат на Нобелова награда от 1988 г., продава медала си на търг с начална цена 325 000 щатски долара, съобщи Асошиейтед прес.

"Наградата стои на някой рафт поне от 20 години - каза 92-годишният Ледерман. - Реших да я продам. Това изглежда много логично".

Търгът в интернет, организиран от аукционна къща "Нейт Д. Сандърс", приключва утре вечерта, но само ако в наддаването няма промени половин час.

Ледерман и още двама учени печелят Нобелова награда за физика за откриването на субатомната частица мюонно неутрино. С парите от нея той си купува дървена къща в градчето Дригс, Айдахо, където прекарва ваканциите си. През 2012 г. се пенсионира от лабораторията към ускорителя "Ферми" и оттогава живее през цялото време в Айдахо.

"Леон Ледерман е най-уважаваният във Фермилаб - каза физикът Кристофър Хил, използвайки съкратеното име на лабораторията. - Той лесно можеше да спечели три или четири Нобелови награди".

Аукционна къща "Нейт Д. Сандърс" продаде и другите два Нобелови медала, предложени на търг тази година. През февруари Нобеловата награда за икономика на Саймън Кузнец от 1971 г. беше купена за 390 848 долара, а през април Нобеловата награда за химия на Хайнрих Виланд от 1927 г. - за 395 000 долара. И двата медала бяха предложени на търг от наследниците на нобелистите.

Медалът на Ледерман е едва вторият, предлаган на търг, докато нобелистът е още жив. Досега са продадени само 10 нобелови награди.

Съпругата на Ледерман Елън каза, че харесват медала, но нямат нужда точно от такова него в бараката в Дригс. За 92-годишния Ледерман подробностите по откритието на субатомната частица с годините са се размили.

"Нямам нищо интересно да Ви разкажа за нея - каза той. - Вече седя на верандата и гледам планините".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано да се намери някой милионер и да я "купи", както с наградата на Уотсън, и да му я върне или поне да я подари на някой музей. Жалко е когато такива хора си отиват забравени.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако човека няма деца / внуци, на които да остави наградата, ако му трябват парите за нещо по-важно - лечение например, защо да не го направи?В крайна сметка решението си е негово и никой не е в неговите обувки, за да знае какви са причините за решението му.Умните хора са горди и рядко ще признаят каква е истинската причина за решението им - "прашасва в гаража" е добро оправдаие, когато не искаш да ти се бъркат по-надълбоко в личния живот.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евалата на дядото. Завиждам му. Надвил си е над масрафа в този живот!
2
1
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
До ФАШИСТМного неграмотно и селски пишете бе, хора! Не се казва 'носех Е' , ами носих Я; не продавам Е, ами продавам Я. Всеки път като видя/чуя някой да използва 'е' вместо 'я' ми става напълно ясно, че този някой е от дълбоката провинция...Ти, Фашисте, сигурно си от най-дълбоката. Аман от неграмотни хора! После защо заплатите ви били по 400лв?! Ами как да са ви повече, при положение, че вие не можете да пишете, говорите и дори четете на майчиния си език. Срамота е!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е достойно да продаваш такова нещо на търг, то се дава само за изключителни заслуги към човечеството. По-скоро ще ме погребат с наградата, отколкото да продам подобно отличие, все едно да се откажа от приноса си и да плюя на човешкия прогрес.