НАСА започна тестове на космически апарат, който ще кацне на Марс

Там ще бъдат извършени геоложки проучвания на по-голяма дълбочина
1 юни 2015 20:34, Елка Василева
15
НАСА започна тестове на космически апарат, който ще кацне на Марс
Снимка: архив, Reuters

Марсоходите "Опортюнити" и "Кюриосити" обхождат Червената планета, за да изследват повърхността й и най-горните й подпочвени слоеве. Скоро обаче на Марс ще бъдат извършени геоложки проучвания на по-голяма дълбочина.

За тази цел космическият апарат InSight, който трябва да бъде изстрелян през март 2016 г., ще бъде снабден с два основни инструмента - сеизмограф и топлинен сензор. По време на пътуването си апаратът ще бъде подложен на сериозни изпитания. За да е сигурна, че той ще се справи с тях, НАСА започна поредица тестове, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Те се извършват в центъра "Локхийд-Мартин". За първия етап от тестовете InSight е със сгънати слънчеви панели, т.е. във вида, в който ще бъде по време на изстрелването и пътуването си до Марс, което ще продължи 6 месеца и половина. По време на пътуването апаратът ще се намира в капсулата "Аерошел". От 30 април тя е подложена на тест в термален вакуум, с който се симулират условията по време на пътуването.

Други изпитания ще позволят да се симулира етапът, свързан с изстрелването и предизвиканите от него силни вибрации. При тези изпитания инженери ще трябва да контролират наличието на електронни интерференции между части на апарата и капсулата.

Вторият етап от тестовете ще е съобразен с конфигурацията на InSight при пристигането му на Марс - с разгънати слънчеви панели. Той отново ще бъде тестван в термален вакуум в съответствие със същите параметри, каквито има на марсианската повърхност.

"Тестовете целят да се сблъскаме с всички възможни проблеми, за да може да ги решим тук, на Земята - заяви Стю Спат, който отговаря за програмата "InSight" в "Локхийд-Мартин". - Този етап продължава почти толкова дълго, колкото и монтажът, но искаме да сме сигурни, че предоставяме на НАСА апарат, който ще функционира в екстремни условия, както бе планирано."

"InSight е значително по-евтина мисия в сравнение с "Кюриосити". Бюджетът на "InSight" е едва 425 милиона долара, а този на "Кюриосити" - 2,5 милиарда долара. За да проектира апарата, НАСА се е осланяла на уменията, придобити в рамките на мисията "Феникс", която стигна до Червената планета през 2008 г.

InSight ще бъде снабден с два инструмента, създадени в Европа - широколентов сеизмометър SEIS и "термометър" HP3, с който ще бъде измерена топлината, отделяна от недрата на Марс.

Сеизмометърът ще бъде поставен върху марсианската повърхност от роботизирана ръка и защитаван от вариациите от 50 градуса Целзий между дневните и нощните температури посредством нещо като "голяма шапка", която ще бъде проектирана от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Той трябва да функционира една марсианска година, т.е. близо две земни години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Марснаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще кацне на Марс ама друг път
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Рашъ кога ще има поне една успешна експедиция?! Или ще си остане само с изстрелването на такива?
7
2
 
4
 
! Отговори
Три-Пи-О преди 8 години
...кестове на тосмически папарат, който ще мацне на Карс...
6
6
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Всичко е било грандиозна измама с перфектни видео монтажи и ефекти.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом ще копат надълбоко, тази работа понамирисва на петролен сондаж! Само да няма изненада после, когато от дупката бликне руский газ-гризу!
4
1
 
6
 
! Отговори
нищо работа преди 8 години
От Росмоскос в момента Грундират апарат, който ще бъде изстрелян към Марс прес 2020г., ако не отложи, де.
3
7
 
6
 
! Отговори
Гейзер преди 8 години
Урааа другари! Вече ще можем да правим гейпаради и при нулева гравитация. Агитация агитация и масовизация ;))
2
15
 
9
 
! Отговори
знайко преди 8 години
артисти,как със старата техника кацнаха на луната а сега не могат??!!?
1
14
 
6
 
! Отговори
IAST преди 8 години
Пак тия пари ще ги вземат от СВЕТА .Помислете , по какъв начин ?Защо , като имат милиарди спряха програмата ,, Спей Шатъл,, .