Стивън Хокинг: Обмислям асистирано самоубийство!

Физикът призна, че би сложил край на живота си, ако стане бреме
Обновена: 3 юни 2015 10:21 | 3 юни 2015 10:20,
93
Стивън Хокинг: Обмислям асистирано самоубийство!
Снимка: Reuters, архив

Ще помисля за асистирано самоубийство, ако усетя, че се превръщам в бреме за любимите си хора. Това сподели проф. Стивън Хокинг в интервю за "Дейли мейл".

Популярният физик, който е с диагноза амиотрофична латерална склероза, е горещ привърженик на правото на човек да избира кога да умре. 73-годишният професор признава, че обмисля сам да сложи края на своя живот, ако усети, че вече е в тежест. Според него е крайно унизително да се отказва на неизлечимо болен човек правото да умре.

"Но трябва да има гаранции, че въпросният човек наистина иска да сложи край на живота си, да намери подкрепа от семейството си, всичко да бъде с тяхно знание и съгласие", добавя Хокинг.

Въпреки споделената мрачна мисъл, известният с чувството си за хумор Хокинг не пропусна да се пошегува отново с думите: "Проклет да съм обаче, ако умра преди да съм разгадал още от Вселената!"

Проф. Хокинг страда от рядка, но в напреднал стадий болест на моторния неврон, който постепенно го парализира в продължение на десетилетия.

Въпреки славата обаче, състоянието му го прави изолиран и самотен. "Станах срамежлив с времето, вече съм уморен. Трудно ми е да говоря с хора, които не познавам добре. Хората се страхуват да говорят с мен или просто не ме изчакват да напиша отговора си", споделя Хокинг.

Ученият разказа и за трудностите да бъдеш баща в неговото състояние: Толкова ми се иска да плувам с тях! Когато все още бях поне леко подвижен, никога не пропусках да играя с децата си Робърт и Луси".

Експерти твърдят, че само 5 на сто от хората с амиотрофична латерална склероза или болест на Лу Гериг оцеляват повече от десетилетие след поставяне на диагнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1337Цитат на 1337: "до коментиращите тук - с какво точно Стивън Хокинг е велик - кое от откритията му има приложение за по-добър живот на хората тук и сега, а не за някакви ала-бала фантасмагории, за мен той не е велик, а продукт на маркетинг, не ми е дал нищо полезно,"Той и Анйщайн е говорил фантасмагории за Специалната и Обща теория на относителността, които навремето не са били нищо полезно, ама сега ползваш GPS на колата и телеофона нали. Така, че млъкни малко и не приказвай глупости.
44
0
 
21
 
! Отговори
??? преди 8 години
До ИлмейнПий си хапчетата и не се тревожи за неговата душа.... сигурно е по чиста от твоята.... а и не съм го чувал да казва че не вярва в Бог.Ако хората слушаха такива като теб и до сега щяха да живееят в пещери и да се избиват в името на Бог.Сляпата вяра като твоята е носила само беди на хората.Аз имам повече вяра в здравомислещи атеисти отколкото в промити от някаква религия мозъци.
43
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 8 години
До Анонимен 69Айсиктир още един гений на физиката.А на кого е теорията на относителността!!!!И като не е доказана ти защо ползваш GPS на телефона?Прав е бил като е казал че само човешката глупост може да е по-голяма от Вселената.
42
1
 
5
 
! Отговори
до илмейн преди 8 години
Ти не си добре човече....
41
9
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Каква ти тежест, той такива пари им носи, че като умре ще го препарират и пак ще го разнасят да събират стотинки.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До -10И на Айнщайн теориите са имали нужа да от "тепърва доказване"-------------------Теорията за относителността първо не е на Айнщайн, и второ още не е доказана.
39
1
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 62Например 5-мерното пространство. Мога да ти дам и други, но виждам, че си нямаш и понятие от физика.
38
11
 
21
 
! Отговори
Вярващ преди 8 години
Велик учен и теоретик! Трудно се чете, по два-три пъти трябва, за да се разбере. На "християните" и друговерците, които го оплюват-да си палят свещите, да продължават сляпо да се подпират на психическата патерица "бог", и да си гледат своето. Да са живи и здрави. Да наливат кинти в джобовете на ония с линкълните, ролексите и къщите с басейните. Те са "смирени" и богати, повечето *** и педофили, понякога и двете. Не всички. Ама, и те искат да ядат. По много.
37
7
 
14
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Моя дядо и той умря асистирано - асистира му социалната политика през последните 25 години-------А ти къде беше през това време? И моята майка взима 170 лв пенсия, ама не съм я оставил на социалната политика.
36
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Тепърва ще трябва да се доказват ... за мен са едни добри хипотези ...-----------И на Айнщайн теориите са имали нужа да от "тепърва доказване".
35
7
 
6
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Доста от теориите му се оказа, че нямат нищо общо с действителността!----------Пример да ни дадеш на тези доста теории?
34
4
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
до 60Напротив. Доста от теориите му се оказа, че нямат нищо общо с действителността! Когато всичко се окаже просто болна фантазия какво ще му остава, освен да се гръмне?
33
2
 
9
 
! Отговори
Aha преди 8 години
До redordeadБате теорийте на Хокинг са меко казано спорни.Потплатени с як PR от Discovery Channel.Тепърва ще трябва да се доказват ... за мен са едни добри хипотези ...
32
1
 
10
 
! Отговори
да преди 8 години
Хокинг, и аз мисля, че е най-добре да не бъда в тежест, ако ми се случи нещо...Дори съм го написала... Правилно е така... Дано да умра в съня както майка ми, както Желев... да не мъча деца и внуци...
31
6
 
41
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
Моя дядо и той умря асистирано - асистира му социалната политика през последните 25 години
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо трябва да се злорадства по този човек? И да се пишат всякакви глупости. Всеки си има усещане.
29
12
 
35
 
! Отговори
az преди 8 години
голям гений Хокинг :) жива легенда заслужаващ уважението на хората
28
1
 
3
 
! Отговори
Мартин до антиЕС преди 8 години
Ако си достатъчно наблюдателен ще забележиш как реално това е формата на 1 текстов документ. Ако забелязваш в края на тази върволица от параметри, която си написал (след copy paste) се намира и текстът ти, просто нямаш достатъчно символи за да го побереш целия. Освен това нищо не пречи да си напишеш коментара в 1 Word, Notepad и т.н. и да си го копираш оттам. Хайде със здраве.
27
7
 
57
 
! Отговори
ок преди 8 години
Дано този гений поживее поне още 20 години. Все още е нужен на науката. Четейки коментарите виждам, че доста хора (сигурно по- млади от него) са изтрещели тотално... Жалко!
26
8
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
copy paste не става