Кажи Му-у-у, муцуна залепи и докажи, че си ти

Компютърна система разпознава кравите по муцуните
7 юли 2015 09:37,
1
Кажи Му-у-у, муцуна залепи и докажи, че си ти
Снимка: flickr

Известни са няколко метода за маркиране на добитъка - дамгосване, поставяне на етикети или специфично изрязване на ушите, татуиране.

Египетски учени обаче разработват нова, неинвазивна биометрична система за разпознаване на крави – по отпечатъците от муцуните им, съобщава сайтът Гизмаг.

Подобно на пръстовите отпечатъци на човека, набраздяването по муцуната на животното е уникално за него. Този факт е известен на хората от 20-те години на миналия век, когато са използвани мастилени отпечатъци върху хартия за идентифициране на добитъка.

Оттогава са направени редица проучвания в търсене на усъвършенствани и високотехнологични заместители на мастилото и хартията.

Най-новата техника е разработена от специалисти от университета на Бени Суеф, Египет. В разработката си те използват близки изображения на муцуни на крави. Изображенията се обработват с помощта на система за машинно обучение, известна като MSVM (Multiclass Support Vector Machine).

В тестове системата е идентифицирала крави по изображения на муцуните им с 94 процента точност. Учените понастоящем работят за подобряване на точността и ускоряване на обработващия процес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари