Дърветата – най-добри зелени приятели

Без тях животът щеше да е ужасен – горещ и шумен
23 юли 2015 10:14,
7

Снимка: Dnes.bg

Една стара българска поговорка гласи: "Дърводелец от туберкулоза не боледува". Привърженици на китайската медицина пък препоръчват на зазоряване да обгърнем ствола на дърво с ръце и да опрем глава в кората му. Така ще почерпим бодрост и сили от дървото и ще "отведем" негативните си енергии в земята.

Според специалистите от университета на Чикаго, направили проучване сред 5000 души, най-добре е да се живее до гора или парк, в които човек редовно да се разхожда. Този ефект се потвърждава както от психолози, така и от медици.

Зелените насаждения помагат на човек да се чувства по-млад и здрав. Освен че подмладяват, те въздействат положително на психиката, стимулират работата на сърцето, активизират обмяната на веществата, намаляват главоболието и последиците от стреса.

Изследванията на учените показали, че хората, живеещи в непосредствена близост до парковете, по-рядко търсят помощта на кардиолози и психиатри. При тях е намален рискът от рак и диабет.

При предишни изследвания бе доказано, че хората, които живеят край паркове, градини или площи с повече зелени насаждения, се чувстват по-добре и са по-доволни от живота от останалите.

Без дърветата животът щеше да е ужасен - горещ, шумен, люшкащ се между наводнения и суша. Затова ви предлагаме 14 причини:  Защо дърветата са нашите най-добри зелени приятели:

1. Дърветата охлаждат атмосферата. Те имат корени с дълбочина до 60 метра, които извличат подпочвените води (с температура от 10-12 градуса) и ги издигат нагоре, за да се изпаряват през листата. Тоест те носят хлад от земните недра.

2. Дърветата понижават нивото на подпочвените води, с което намаляват влагата в основите на градските сгради например. Също така намаляват преовлажняването на земеделските земи. Това става с помощта на същите тези дълбоки корени, по които водата прониква надълбоко, като по тръби. Ако няма дървета, водата ще остане в повърхностния почвен слой. Когато няма дървета, водата ще се оттече по повърхността на почвата и ще предизвика наводнение.

3. Дърветата спират вятъра и намаляват силата на падащите водни капки, което ограничава разрушителното действие върху почвата.

4 Дърветата изсушават почвата, чрез нуждата им от вода. Има видове (като евкалипта), които могат да пресушат цели блата. Затова благодарение на тях подпочвените води се понижават.

5. Дърветата осигуряват сянка.

6. Дърветата задържат въглерода от въздуха, с което намаляват парниковите газове и температурата в глобален мащаб.

7. Дърветата намаляват силата на вятъра, с което спомагат и за задържане на снеговете.

8. Дърветата имат шумоизолационен ефект в градовете.

9. Те са дом за много видове животни, основно птици и насекоми, но също така бозайници (катерици, белки, златки).

10. Дърветата осигуряват красота на градовете с тяхната зеленина, цветове и форма на короните.

11. Дърветата са основен източник на нектар и прашец за пчелите. Също така на смола, дървесина и други ценни продукти.

12. Една от основните им функции е осигуряването на плодове.

13. Виреят на места, където не расте дори и трева, като например скалисти хълмове и върхове. Планините са абсолютно непригодни за земеделие, но са подходящи за дървета. Затова те не са конкурент на земеделието, а напротив-подкрепят го чрез осигуряване на постоянен дебит в реките.

14 Дърветата създават валежи. Извличайки влагата от почвата и подпочвените води тя се изпарява през листата. Така се създава влажен въздух. През лятото влажния въздух се затопля от слънцето и се издига нагоре и настрани (по хълмовете и планините), срещайки студения горен слой въздух. Получава се кондензация, която образува купесто-дъждовна облачност и валежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: дървета14 причини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
търновец преди 8 години
Жалко че архитектите и кметовете на Велико Търново не са запознати със ползите от дъветата :(Защото последните 10-15г в града ни където имаше градинка или парк - направиха жилищни блокове.И то без даже да има парко места.Затова сега лятото тук е адски жега а и по центъра ни вече по мръсно от София, за съжаление
3
1
 
1
 
! Отговори
източник преди 8 години
аз съм създателя на darvetata.blogspot и специално направих снимките и текста за Dnes.bg, за което им благодаря, че публикувахаПоздравиМариян Йорданов
2
1
 
3
 
! Отговори
Copy paste преди 8 години
Ctrl + C на мадото, Ctrl + V на окото Поне източника да бяхте споменали ... darvetata.blogspot дот ком
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На първо място - те синтезират кислород, без който животът на Земята би бил немислим.