Китайски учени ще изследват дъното на Марианската падина

Ще бъде използван нов дълбоководен апарат
24 юли 2015 16:26, Елка Василева
3
Китайски учени ще изследват дъното на Марианската падина
Снимка: архив, Reuters

Китайски учени ще изследват дъното на Марианската падина с помощта на нов дълбоководен апарат, съобщи в. "Саут Чайна морнинг пост".

Предвижда се още през октомври тази година да бъде дадено началото на проекта. Батискафът с китайските учени трябва да се спусне в най-ниската точка на световния океан, в т.нар. бездна на Чалънджър. Дълбочината й се оценява на 11 000 метра.

От 1960 година досега до едно от най-тайнствените и труднодостъпни места на планетата са достигали само трима души. Световноизвестният американски кинорежисьор Джеймс Камерън последен се спусна с батискафа си "Дийпси чалъндж" до най-дълбокия участък от Марианската падина. Преди режисьора на "Аватар" и "Титаник" през 1960 г. в бездната на Чалънджър се се спускали единствено швейцарският учен Жак Пикар и капитанът от ВМС на САЩ Дон Уолш. Те престояват със своя батискаф "Триест" на дъното само 20 минути.

Марианската падина е най-дълбоката известна океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора. Намира се в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови. Марианската падина е дълбока 11 км и дълга 2000 км. Дъното й се намира на 6366,4 км от центъра на Земята.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
от мен преди 8 години
...то и пред тебе има китайски компютър или друга играчка за професионално забавление,...така че не ги мисли. Те са си на своя "територия".