Хирурзи присадиха ръце на 8-годишно момче

Той стана най-малкият пациент в света, претърпял подобна операция
29 юли 2015 17:16,
3
Хирурзи присадиха ръце на 8-годишно момче
Снимка: Gettyimages

Хирурзи от педиатричната клиника във Филаделфия успяха да присадят две ръце на 8-годишно момче, като то стана най-малкият пациент в света, претърпял подобна операция, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Медицинският екип присадил на Зион Харви две китки, получени от донор. Момчето демонстрира по време на пресконференция как раздвижва пръстите си и дори как леко ги стиска. Детето призна, че да чувства отново ръцете си отначало му било странно, а след това приятно.

Операцията продължила 11 часа и в нея взели участие 40 лекари. Тя била проведена по-рано този месец, но за нея бе оповестено едва днес. Хирурзите внимателно съединили артериите, вените, сухожилията, мускулите и нервите на малкия пациент. Костите пък били скрепени с помощта на метални пластини и винтове.

На Зион навремето му били ампутирани и двете китки на ръцете, както и стъпалата, след като получил инфекция на кръвта. На 4-годишна възраст му бил присаден бъбрек, дарен от майка му. Харви започнал да ходи, като си помагал с протези в родния град Балтимор в щата Мериленд. Даже и без китки, по-късно той се научил да пише, да се храни самостоятелно и да играе на компютърни игри.

Както отбелязват лекарите, малкият пациент ще трябва да пие лекарства цял живот, за да се избегне отхвърлянето на тъканите. Очаква се Харви да бъде изписан от болницата след няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
x преди 8 години
Смятам, че не е лошо вече да се научите да слагате истинските снимки от статиите, а не само да превеждате текстовете, като кълвачи!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е това е новина!