Наблюдаваха полярно сияние извън Слънчевата система

Учените изследвали кафяво джудже в съзвездието Лира
30 юли 2015 13:40,
8
Наблюдаваха полярно сияние извън Слънчевата система
Снимка: Булфото, ахрив

Американски астрономи за пръв път са регистрирали полярно сияние отвъд пределите на Слънчевата система, наблюдавайки кафяво джудже в съзвездието Лира, съобщи сп."Nature", цитирано от БТА.

Съобщаваме за резултатите от едновременни спектроскопски наблюдения в радио- и оптичния диапазон на обекта, който се намира в самия край на главната последователност на звездите, между звездите и кафявите джуджета. При него е регистрирано полярно сияние, предизвикано от магнитосферни потоци, пишат учените от Калифорнийския технологичен институт в статията.

Учените са използвали радиотелескопа Very Large Array в Ню Мексико, телескопа Хейл в Калифорния и телескопите на обсерваторията Кек на Хаваите /САЩ/. Обектът на тяхното наблюдение е кафявото джудже LSR J1835+3259, разположено на 18,5 светлинни години от Слънцето.

Полярното сияние е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята. Образува се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. То може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

Кафявите джуджета са звезди с маса между 1 и 8 процента от тази на Слънцето. Те се образуват при гравитационния колапс на звезден прах и газ. Тяхната маса ги нарежда между звездите и планетите - прекалено малки са за звезди и прекалено големи за планети. Температурата на повърхността им е относително ниска и се колебае в границите 800-2500 градуса по Целзий. Те имат изключително ниска светимост и поради тази причина едва през 1995 г. бе потвърдено съществуването им чрез наблюдение.

На кафявите джуджета вместо изригвания, подобни на тези на Слънцето, възникват явления, наподобяващи полярните сияния на Земята, предполагат учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
американски батут преди 8 години
До 6Че то таксито е най-важното нещо. Ти ако нямаш такси, тоест кола, с какво ще стигнеш от Варна до София примерно? С конска каруца или с файтон може би? Дори една Индия извежда сонди към Луната, Марс и Венера. Ама колко държави в света могат да изведат хора в космоса? Единствено Русия има готовност за това 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Никой друг!
4
0
 
4
 
! Отговори
американски батут преди 8 години
До 6хах, таксита. Че то таксито е най-важното нещо. Янките опитаха да правят таксита-совалки. И се издъниха, а и скъпо излезе в пари. Поне 10 държави в света могат да изстрелват спътници и безпилотни обекти, но живи хора в космоса могат да извеждат само руснаците. Космическият кораб и ракетата-носител за него са най-висшата технология. На един сателит или една сонда в далечния космос не и трябват нито осветление, нито отопление, нито свеж въздух, сондата не живее и не умира като хората.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Злоупотребата с наркотици в комбинация с уйски води до изнънземни сияния
2
1
 
6
 
! Отговори
американски батут преди 8 години
Американския батут е най-добрият батут в света! С него и в Космоса може да се полети, когато нямаш с какво друго. Депутат от руската Дума предложи на американците спасителната идея за батута. Трябва да му благодарят за което. Иначе ще видят космоса през крив макарон
1
2
 
8
 
! Отговори
американски батут преди 8 години
Не, не е Ростакси. Американците се молят на ростаксито да ги качи горе на МКС, щото без ростаксито няма с какво да отидат там горе. Но може би, ако потренират повечко на батут и се назобят с анаболи, както правят янки-спортистите, ще успеят без ракета, само със засилване на батута да отскочат до МКС.(идея на руски депутат). Иначе в момента само едно-единствено такси вози до МКС и то е руското такси. Другите държави нямат такси за космоса и зяпат жално от Земята как руските орли крачат по небето