Facebook ще осигурява интернет чрез огромен дрон

Дронът е с размах на крилете 42,6 метра и тегло 453 кг
31 юли 2015 12:14,
12
Facebook ще осигурява интернет чрез огромен дрон
Снимка: Reuters, архив

Интернет концернът Facebook съобщи, че по-късно тази година ще започне изпитателни полети с дрон, задвижван чрез слънчеви батерии, с размах на крилете колкото на Боинг 737 , предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Дронът е част от кампанията на Facebook да свърже с интернет отдалечени части на света. Инженерите на компанията посочиха, че са построили дрон с размах на крилете 140 фута (около 42,6 метра) и тегло под 1000 паунда (453 кг). Устройството е конструирано да лети на голяма височина за период до три месеца и да използва лазери, за да изпраща интернет сигнали до станции на земята.

Компанията представи късно снощи най-новите постижения в кампанията си да осигури интернет услуги за 10 процента от световното население, които живеят в области, където прокарване на обичайната интернет инфраструктура не е практично или е твърде скъпо.

Дронът на Facebook е разработен отчасти с експертни познания, получени след придобиването на британската компания за космически технологии Асента (Ascenta) миналата година. Екипът е създал дизайн, при който са използвани твърди, но леки слоеве от въглеродни влакна. Благодарение на тази технология апаратът може да лети при температури под нулата на голяма височина за продължителен период.

Планира се дроновете да бъдат издигнати чрез балони с хелий на височина до 90 000 фута (около 27,5 км) - на безопасно разстояние над гражданските полети и гръмотевичните бури. На тази височина дроновете ще летят в кръгове през деня, а през нощта ще се спускат на 60 000 фута (около 18,2 км), за да пестят батериите си. Всеки дрон ще лети в кръг с диаметър близо 3 км, което според инженерите на компанията ще даде възможност за осигуряване на интернет на площ с радиус около 50 км.

За успеха на плана екипът разчита и на най-новия си пробив в лазерната оптика, който ще им позволи пренос на данни със скорост до 10 гигабита за секунда. Тази скорост е сравнима с оптичните мрежи на земята, но е около 10 пъти по-бърза от стандартните лазерни сигнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
cecko преди 8 години
ай кееен,ди бу ди бу да бу
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ту мъч пипълс към онли фор дъ гейм. Но уорк, но сакрифисити!
4
9
 
0
 
! Отговори
Дроид преди 8 години
Ю ноу шит абаут шит, лузър!
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
фифти фифти, аим токинг бифор дъ гейм
2
11
 
7
 
! Отговори
fog преди 8 години
Айм но лайк!
1
5
 
7
 
! Отговори
Аргюнлията преди 8 години
Слагам ЛАЙК!;))))