Зрелище в Космоса: Персеиди "падат"

Метеорният дъжд може да се види довечера и с невъоръжено око
12 авг 2015 13:44,
4
Зрелище в Космоса: Персеиди "падат"
Снимка: bgonair.bg

Най-зрелищното космическо събитие през лятото - метеорният поток "Персеиди" ще може да бъде наблюдавано в нощта срещу четвъртък. Дъждът от падащи звезди е започнал още в средата на юли, но кулминацията е в нощта на 12 срещу 13 август. Метеорният дъжд може да се види и с невъоръжено око.

Още по темата

Персеидите носят името си от съзвездието Персей, в което древните гърци са увековечили известен герой от своята митология. В това съзвездие се намира т.нар. радиант на потока – точката от небето, спрямо която изглежда, че метеорите се разлитат във всички посоки. Това обаче не означава, че наблюдателите трябва да гледат непременно към съзвездието Персей – вероятността да се появи метеор, в която и да е част от небето, ще бъде висока.

Персеидите се наблюдават като бързи и нажежени до бяло метеори, тъй като те пресрещат Земята по нейния орбитален път и навлизат с висока скорост в нашата атмосфера.

"За наблюдение на метеори е необходимо просто да сме под открито небе и да наблюдаваме с невъоръжено око, като винаги една такава обичайна практика е да застанат няколко човека с гръб един към друг и така всеки един от тях да наблюдава определена част от небето", обясни Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия към БАН.

Освен персеидите в нощта срещу 13 август, учените ще наблюдават кулминацията от работата на робота "Филе", който беше приземен върху комета от европейската сонда "Розета".

"Тази комета в нощта на 12-13 август ще премине своя перихелий и тогава е възможно да се наблюдават по-голяма интензивност на изригване на прах и газ, които ще бъдат наблюдавани с наземни телескопи. В тази програма участва и нашата астрономическа обсерватория в Рожен", допълни Маркишки.

Със събраните данни учените ще разберат повече за състава на кометите, а покрай това и за произхода на Слънчевата система.

Вижте повече в репортажа на България Он Ер:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*Персеиди падат... падат от небето*Ето, категорично свалихме летвата за коментарите. Пак заповядайте.
3
0
 
8
 
! Отговори
Персей преди 8 години
До Къде са всичкиДовечера, точно в полунощ Бойко ще реже лентата на Персеидите, за да могат свободно да се виждат на небето над България.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти вече го направи. Congratulations, asshole.
1
1
 
15
 
! Отговори
Къде са всички преди 8 години
Странно почти 2 часа новина и все още няма оплаквания от Бойко, БСП, дупките по пътищата, акушерки убийци и други.. Къде сте бе хора ? Всичко наред ли е?