Учени разгадаха тайните на пръстен на Сатурн

Той има двама "пазачи" - две малки луни
18 авг 2015 12:12, Елка Василева
0
Учени разгадаха тайните на пръстен на Сатурн
Снимка: архив, Reuters

Един от най-външните пръстени на планетата Сатурн, известен като F, разполага с двама "пазачи". Това са две малки луни, които не позволяват на ледените му частици да се разпръснат, установиха японски учени, цитирани от Франс прес.

Изследователите Риуки Хиодо и Кеиджи Оцуки разгадаха как е възникнал този странен "космически балет". Според двамата учени от факултета по планетология в град Кобе пръстенът F се е зародил след сблъсъка на два спътника, които са дошли от ръба на главните пръстени на Сатурн.

Това е втората по големина планета в Слънчевата система след Юпитер. Сатурн е газов гигант, опасан от пръстени, съставени от прах и лед, които се въртят около него. Разнородният произход на тези пръстени продължава да озадачава учените. Сатурн притежава и значителен кортеж от спътници от най-различен вид.

Пръстените на Сатурн са обозначени с букви. Този, отбелязан с F, е разположен на 140 180 километра от газовия гигант и е един от най-тънките. Той бе открит през 1979 година от американската сонда "Пайъниър 11" и неговата широчина е около 100 километра.

Пръстенът F е ескортиран от всяка страна от две луни - Прометей и Пандора - "сателити-пазители". Гравитацията, която те упражняват, оформя пръстена. Частиците, които се отдалечават или се връщат в пръстена, или "полепват" към двете луни. Японските учени Хиодо и Оцуки осъществиха компютърни симулации, чрез които разкриха тайните на пръстена F.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: сатурнпръстени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари