Учени отгледаха почти напълно развит човешки мозък

Зрелостта му е на 5-седмичен ембрион
19 авг 2015 14:15,
20
Учени отгледаха почти напълно развит човешки мозък
Снимка: Gettyimages

Учени от САЩ са отгледали в лаборатория почти напълно развит човешки мозък, чиято зрелост е сравнима с тази на 5-седмичен ембрион в майчината утроба, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Мозъчният "органоид" е създаден от препрограмирани кожни клетки и е с размера на гумичка на молив. Учените от университета на Охайо се надяват, че миниатюрната маса от функциониращи нервни клетки и влакна ще се окаже ценно средство за тестването на нови лекарства, без да се използват животни, както и за изследването на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Освен нервни клетки и техните "проводници" на сигнали - аксони и дендрити, "мозъкът" съдържа също поддържащи и имунни клетки. Органоидът разполага с 99 процента от гените, налични в мозъка на ембриона, и зачатъчни гръбначен мозък и "око". Учените все още нямат яснота дали ако бъде отглеждан още известно време в лабораторни условия, "мозъкът" ще попълни липсващия един процент гени и ще се развие напълно.

"Той не само прилича на развиващ се орган, но и разнообразните клетъчни типове в него експресират почти всички гени, както се случва в мозъка", казва ръководителят на изследването Рене Ананд.

За създаването на мозъчния органоид учените са трансформирали възрастни кожни клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки. Това са нормални възрастни клетки, върнати в недиференцирано плурипотентно състояние чрез внасянето на външен генетичен материал. Изкуствено създадените стволови клетки са били подтикнати да се развият в различни мозъчни клетъчни типове и сигнализиращата мрежа на мозъка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
Истината! преди 8 години
Един мужик в го е изобретили вчера, но поради необятността на тяхната страна докато отиде в Москва да го патентова, гадните Американци са го откраднали и са го патентовали преди тях.
14
1
 
3
 
! Отговори
Грую преди 8 години
Младене, Младене, да те имам в главата проста!
13
3
 
4
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Учени отгледаха почти напълно развит човешки мозък"А....най накрая добра новина за Бойко Борисов. Да му го слагат и ако има файда да правят още и за членовете на кабинета.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"няма такова нещо като американец"То по тая логика няма и такова нещо като европеец или азиатец. Всички сме дошли от етиопия.
11
1
 
17
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Мозъкът какво мисли за цялата тази работа?
10
12
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ АМЕРИКАНЕЦ И РУСНАК И ЗАЩО АМЕРИКАНЕЦА Е БОГАТ ,А РУСНАГА БЕДЕН ВЪПРЕКИ ГОЛЯВАТА ДЪРЖАВА И ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ ? АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ,КЕ ВИ ОБЯСНИМ - АМЕРИКАНЕЦА ТВОРИ ,СЪЗИДАТЕЛНА НАЦИЯ СА ! А РУСНАЦИТЕ ПРОДАВАТ ПЕТРОЛ И ДР. НЕЩО КОИТО ПРИРОДАТА ИМ Е ДАЛА , А НЕ ВЛАГАТ УСИЛИЯ В НАУКАТА ! НО ДОРИ И ДА ВЛАГАТ ,НЯМАТ ШАНС ,ГЕНЕТИЧНО ПОВРЕДЕНИ СА !ОСВЕН АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ С ПОДОБНИ КЛОНИРАНИ МОЗЪЦИ !
9
4
 
8
 
! Отговори
seira преди 8 години
ИНТЕРЕСНО, НО ... С КАКВА ЦЕЛ?
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците са толкова напред, че едвали някой ще може да ги стигне скоро. Очаквайте след ИТ революцията нова технологична революция от там скоро в медицината и биотехнологийте.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох дано го имплантират в банкянската тиква.
6
5
 
10
 
! Отговори
коко преди 8 години
Да го сложат в тиквата на Маноловица,щото сега е умна като двудневен ембрион.
5
3
 
10
 
! Отговори
hmm преди 8 години
Някои неща колкото и вълнуващи при откриването им са и в още по-голяма доза плашещи. Ще дойде скоро момента в който света в който живеем ще има мнго различен облик и тогава може би ще с еналожи много да си променим възприятията за да се успеем да се приспособим...
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този 1 % не беше ли ралзиката м/у човека и шимпанзето ?
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3: че той вече си има един такъв - 5-седмичен
2
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да го присадят на тиквун!
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отгледали са си онова грозното Кранг от костенурките нинджа ...