Надежда в кутия – как се съживява "мъртвото" сърце?

Една количка на колела, която ще спаси хиляди хора
4 сеп 2015 21:07,
15
Надежда в кутия – как се съживява "мъртвото" сърце?
Снимка: YouTube

На 14-годишна възраст американецът Лий Хал е диагностициран със сериозно сърдечно заболяване. Младежът успява да преживее 7 години със сърдечния проблем, но преди пет години се налага да му бъде поставена механична помпа в очакване на подходящ донор за присаждане на сърце. Сега, 8 години по-късно, Хал получава ново сърце благодарение на методът "Сърце в кутия".

Наскоро хирурзи започнаха работа с устройство, което им позволява да реанимират сърца на починали хора, за да ги използват за спасяването на друг живот.

"Сърце в кутия" е количка на колела, която подава кислород в стерилна среда, а тръби, свързани с артериите на органа, му подават хранителни вещества и кръв. Лекарите са категорични, че това удължава живота на сърцето извън тялото на починалия, което им позволява да го възстановят за пациент в нужда, пише technologyreview.

Засега има 15 случая, в които хирурзи от Великобритания и Австралия съживяват "мъртво сърце". Обикновено, до този момент, донор на сърце можеше да стане човек, който е в мозъчна смърт, но сърцето му е все още живо. Новият метод може да увеличи сърдечните трансплантации с до 30%, тъй като на практика сърцето на почти всеки починал човек ще може да бъде реанимирано и използвано за спасяване на друг.

В САЩ на година се извършват около 2400 сърдечни трансплантации. Цифра, която е останала непроменена в последните 20 години.

По-рано тази година хирурзи в болница в Нов Южен Уелс описват три случая, в които 20 минути след смъртта на пациента са прикрепили сърцето към новата система, която го е накарала да бие отново. Лекарите са убедени, че без тази помощ сърцата от мъртви донори са прекалено увредени, за да бъдат използвани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Пенка преди 8 години
Тва резервна част за някой *** взете нелегално от някой нормален човечец!
9
1
 
1
 
! Отговори
Mirko Crocop преди 8 години
Само на пУТИН *** може да бие по силно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8
4
 
0
 
! Отговори
МУХОЛАП преди 8 години
ТФА СЪРЦЕ НЕ БИЕ РИТМИЧНО,СМЕНЯЪ...!
7
3
 
6
 
! Отговори
DDD преди 8 години
До Анонименалооо, хранещия се !!! Ти сърце нямаш ли ? Не си ли го виждал ? Знаеш ли изобщо, че това означава ЖИВОТ ??!?!?! И друго : на НИКОЙ не му пука дали ядеш, с*реш, е**ш или други нормални дейности. За твое сведение само.
6
0
 
1
 
! Отговори
До Валерия преди 8 години
"Количка на колела" какво по-естествено от това...?
5
2
 
1
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
За скромната сума от 220 000 евро...
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е моето сърце! Разбито от любов!
3
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да така е 3Сайта няма да сменя но тия дето подбират статиите са за сменяне!
2
1
 
18
 
! Отговори
да така е преди 8 години
смени сайта ***
1
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента се храня!!!! Точно подобна картинка и статия ли трябва да има тук!!!!Крайно неуместна статия за да е в този сайт!