Слънчеви ветрове погубили атмосферата на Марс

Червената планета си имала и полярни сияния
7 окт 2015 10:00,
33
Слънчеви ветрове погубили атмосферата на Марс
Повърхността на Марс Снимка: Reuters, архив

Марс губи своята атмосфера от полюсите си, пише списанието за наука "Спейс". Освен това, съществува висок слой от метални частици, които светят, когато взаимодействат със слънчевите бури. Космическата сонда МАВЕН също е картографирала и бягащите атмосферни частици.

Още по темата

Атомите, от които са изградени горните слоеве на марсианската атмосфера, се превръщат в електрически заредени йони, когато си взаимодействат със слънчевата или космическата радиация. Но електрическият заряд означава, че те вече стават подвластни на магнитните и електрически сили на слънчевия вятър, който е всъщност постоянна струя от електропроводим газ, който извира от повръхността на Слънцето.

Слънчевият вятър, заедно с мощна слънчева активност, каквито са например слънчевите изригвания, имат способността да лишават атмосферата на червената планета от йони. Това става по различни начини и именно това е целта на МАВЕН – да разбере как точно става това.

Най-новият резултат е, че сондата е наблюдавала полярна струя от бягащи атмосферни частици. Количеството материя, която се губи по този наин, може да е основният начин, по който се губи газ в Космоса. Това съвпада и с прогнозите на учените, които твърдят, че електричното поле, създадено от слънчевия вятър, може да избута йоните към някой от полюсите.

МАВЕН също е открил устойчив електрически зареден слой в горните слоеве на атмосферата (йоносферата) на Марс, който е изграден от метални йони, главно желязо и магнезий. Техният произход е входящият поток отломки, които планетата засмуква по пътя си през слънчевата система, като прах от комети и малки метеорити. Входящия материал се нагрява от атмосферата, защото навлиза с високи скорости, изгаря и се изпарява, а дори се и йонизира.

Друго интересно нещо е, че космическият апарат е видял сияние, което е създадено под въздействието на слънчевата активност. Коронарните ерупции (CMES) изхвърлят милиарди тонове слънчева материя в космоса, движеща се с милиони километри в час. Тъй като Марс не е защитен от глобално магнитно поле като Земята, CMES частиците поразяват пряко горната атмосфера на планетата, генерирайки невероятни дифузни сияния.

МАВЕН е наблюдавал едно такова сияние на Марс по време на интензивна слънчева буря по Коледа миналата година.

Слънчеви ветрове погубили атмосферата на Марс
Снимка: X. Fang, University of Colorado, and the MAVEN science team

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
магнитното поле преди 8 години
До 30За разлика от земята, Марс няма магнитно поле, което да отклонява слънчевата радиация. Липсата на магнитно поле излага Марс на целодневно бомбардиране със слънчеви частици и лъчи. Магнитното поле е проблема!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ледът на Марс е от въглероден двуокис, а не от вода! Вода няма.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименно пък нямаме озонов слой значи не става на открито, а и тази радиация ... хм ами ще се покрия с кърпата няма да лежа на нея
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи имаме сух лед който ще топим, за да получим газ с който ще се пълни атмосферата. За да го стопим трябва да се нагрее до над -78,5 по целзии. Стопяваме го абсолютно целия. Обаче и навънка трябва да стане по топличко защото иначе пак ще замръзне - готово пускаме огромни калорифери на макс и топлим 200км атмосфера със 99% въглероден диокис. Вадим кърпата и почваме да се печем на марс проблема е решен можем спокойно да си палим автомобилни гуми на земята да вадим телта вече !
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименя дай линк или инфо откъде четеш за 2км дебел лед на повърхността и 3.2 млн. сух лед общо. Не пази ценната информация само за себе си :)
20
3
 
2
 
! Отговори
аз зная преди 8 години
До ПИТАНЕ за марсианска видамарсианската вода наистина е много полезна. Увеличава продължителността живота от 3 до 5 пъти. Продава се на Марс. Струва само 50 марсиански рубли за един пуд.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде за всички "умни реалисти" задача от нивото на прилично интелигентен осмокласник:Ако 10 килограма сух лед се изправят в 5.4 кубични метра газ при атмосферно налягане на надморска височина, тогава в колко кубични километра газ биха се изпарили 3.2 милиона кубични километра сух лед на Марс? Плътността на сухия лед е 1.6 грама на кубичен сантиметър.
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 20ти не си добре бе човек взимай мерки ....
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съжалявам че ставам досаден с ънкуул реализъм ама последно - в момента атмосферното налягане на марс на повърхността на планетата е все едно си на 40км височина на земята... демек и птица не прехвръква. а тия 30км атмосфера на земята а на марс просто били 200 са пълни глупости. Тези следи които се намират на до 200км от марс при земята могат да бъдат намерени на хиляди километри разтояние от повърхността.
16
0
 
0
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Не съм експерт а просто лаик който обаче му е интересно :) Дали леда който е на Марс е достатъчен ако се разтопи да се получи достатъчен газ за да има атмосфера там (аз лично без да знам отговора си мисля че може би няма да е достатъчен а може и да съм го чел някъде преди време). И ако това е така дали няма начин да се измисли друга опция някакъва "верижна реакция химическа" която с наличните елементи и тн на място да се постигне атмосферата. Другото е както някой коментира биосфери. и може ли
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като съвсем малко е по точно 30-40см сух лед :)
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сухия лед е съвсем малко по полюсите и тотално нереална представа как с малко лед ще напълниш 200км атмосфера .
13
1
 
3
 
! Отговори
ПИТАНЕ преди 8 години
Някой да знае от къде мога да си закупя МАРСИАНСКА ВОДА ???Била много полезна
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на марс нито нормална атмосфера може да има нито може да има естествен живот нито някога е имало.... тотално си струва да се изследва и да се отиде до там ... това би дръпнало всички технологий безкрайно и трябва да се отиде. но живот там и тн са пълни глупости.
11
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Аве да!
10
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Това съвпада и с изчезването на динозаврите при нас и "посяването" на човешкия вид.
9
1
 
1
 
! Отговори
ККК преди 8 години
До хммНикой не е казал че колонизирането на една плането ще стане с наличието на атмосфера там.... Все пак ние сме плод на земната еволюция и няма как да намерим наблизо точно същите условия.... по скоро колонията ще е един постоянен аквариум с биосфера в него.Ние сме едно от последните поколения дето ще живее без скафандър
8
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 8 години
Номер 5 а как ще обясниш факта, че масата на марс не е достатъчна като цяло да задържи атмосфера? 0,107 земни маси не са достъчно :) . На марс никога не е имало, а и неможе да има атмосфера повече от това което е в момента просто защото е твърде лек. Друго интересно е, че марс няма магнитно поле и радиацията която идва от слънцето и от космоса като цяло директно удря на планетата което прави развитие на живот на повърхноста невъзможно.
7
0
 
1
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Дали този факт не означава че независимо какво се прави на Марс там никога няма да може да се задържи атмосферата? Ако е така ще е мнго жалко за идните поколения които биха могли да колонизират планетата.Иначе е много интересно да четеш псевдозабавни коментари на битова тематика в статия за Марс....
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 2 години публикуваха данните за това колко атмосфера губи Земята от слънчевия вятър. Въпреки, че Земята има силно магнитно поле и гравитация, слъчевия вятър отвява 5-6 пъти повече атмосфера в сравнение с Марс, тъй като земята има по-голяма повърхност и слъчевия вятър тук е много по-силен. Така че не, определено не е това.