Синьо небе и червен лед има на Плутон

За сензационното откритие съобщиха от НАСА
Обновена: 9 окт 2015 06:11 | 8 окт 2015 22:42, Елка Василева
15
Синьо небе и червен лед има на Плутон
Снимка: архив, Reuters

Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Нови хоризонти" откри синьо небе на Плутон при историческото си прелитане край планетата джудже през юли. Сензационното съобщение бе направено на пресконференция на НАСА от ръководителя на мисията Алън Стърн, цитиран от Асошиейтед прес.

НАСА информира още, че на Плутон има лед, образуван от вода, който на места е червен.

Цветните снимки на Плутон могат да се видят на сайта на НАСА от днес. На тях ясно личи яркосиният ореол около планетата джудже на фона на тъмното небе.

 "Кой би очаквал синьо небе в Куйперовия пояс?" - възкликна Алън Стърн. Той определи гледката като великолепна и фантастична.

Още по темата

Според експерти на НАСА синьото небе често е резултат от разсейването на слънчевите лъчи от много малки частици. На Земята това са миниатюрните молекули на азота.

На Плутон тези частици вероятно са по-големи, но все пак относително малки - като частиците, които наричаме толини. На практика тези частици на Плутон са червени и сиви.

Предполага се, че те формират горната атмосфера на Плутон. Някои от тях след това се свързват помежду си, стават по-големи, тежки и падат на повърхността на планетата джудже.

Специалисти на НАСА съобщиха още, че на повърхността на Плутон са открити много ледени петна. На места те са с червен цвят, което озадачава специалистите.

На 14 юли 2015 година космическият апарат се приближи на минимално разстояние от Плутон - на 12 500 километра и направи серия от уникални снимки.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година. След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда км, тази година сондата "Нови хоризонти" на НАСА започна да изследва Плутон, припомня Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от НАСА вечестават смешни с техните "епохално-революционно-зашеметяващи открития". Използват ги за политически цели. От години е известно, че водата е широко разпространена в цялата вселена, съобщават като сензация неща, за които е имало над 90% вероятност (за водата на Марс даже повече, от снимките беше ясно предварително). На хората не им дреме за техния научен ентусиазъм, доколкото не обяснят какво бъдещо практическо значение би могло да има от дадена новина.
8
2
 
3
 
! Отговори
Победители преди 8 години
Да пратим Бойко да пътува 9 години до Плутон и да забие знамето на победата на ГЕРБ!Станишев ще се спука от яд.
7
7
 
4
 
! Отговори
без преди 8 години
Шумерите са писали за това, както и за много други "открития" преди едно 10 000 години. Ама нали живеем в измислен свят ...
6
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКъде са конспираторите русофили да ни обяснят че снимката е фалшификат защото не се виждат никакви звезди около Плутон.--------И сянка никъде не хвърля...Според ушанките минава за холивудска продукция, правена с руски ракетен двигател II степен.
5
2
 
6
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Да бе червен лед?!Видели са на Станишев знамето!!!
4
5
 
6
 
! Отговори
Гаргарин преди 8 години
...Обаче нямат президент дето язди тигри на голо!
3
15
 
5
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Ся ако кажат и че там и вода и възможност за живот... вие за балъци ли ни вземате? Я в човката
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как 9 години патува - луда работа !
1
14
 
5
 
! Отговори
NASA преди 8 години
asteroida ideostavat 2 dnipuskaiMILE KITI4 BRUJE