НАСА планира: Колонии на Марс до 25 години!

Селищата ще бъдат напълно независими от Земята
10 окт 2015 13:08,
157
НАСА планира: Колонии на Марс до 25 години!
Снимка: архив, Reuters

НАСА обяви плановете си да създаде постоянни селища на Марс, които да бъдат напълно независими от Земята през 30-те години на този век, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.В доклада "Пътешествието до Марс" НАСА обяви мисията за пионерска и историческа, като заселването на Америка и кацането на Луната.

"През близките десетилетия НАСА ще предприеме мерки за човешко присъствие отвъд Земята - пише в доклада.- Ще търсим възможност за хората да работят, да учат и да живеят далече от Земята продължително време. Пътешествието до Марс отнема много месеци в една посока и бързото връщане не е приемлив вариант".

Достигането до Марс НАСА разделя на три етапа. Първият е зависим от Земята, през втория ще бъдат изпитани технологиите, а третият е независим от Земята.

През първия етап ще продължат експериментите на Международната космическа станция, така че екипажите да не бъдат застрашени от здравословни проблеми заради радиацията и микрогравитацията в дълбокия космос. Сега астронавтите престояват в космоса ограничено време именно заради опасенията, че космическата радиация причинява рак.

Много от тях след като се върнат на Земята, трябва да носят очила, заради увреждане на оптичния нерв от налягането, предизвикано от микрогравитация. Има също опасения, че астронавтите могат да развият деменция и да имат проблеми с фертилитета.

Първите експерименти далече от Международната космическа станция ще са на орбита около Луната. След това мисиите ще бъдат по-далечни.

Последният етап ще е с пилотирани мисии на орбита около Марс или някоя от луните на планетата. След това астронавтите ще кацнат на Марс и ще могат да създадат колонии с модулна архитектура и 3-D принтиране.

"НАСА сега е по-близо до изпращане на американски астронавти на Марс, отколкото когато и да било в историята ни" - каза директорът на НАСА Чарлз Болдън.

За създаването на колонии на Марс НАСА предвижда също да бъде разработена нова и мощна транспортна система със слънчево задвижване. Товарни кораби ще транспортират всичко необходимо за живеене години преди кацането на първите хора там. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
християно преди 8 години
и как ще пренесат всички тези неща до луната и марс за база
64
1
 
3
 
! Отговори
християно преди 8 години
с какво ще се предвижим до там и изобщо дали ще стигнем до марс
63
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ще пръснат маса пари и накрая нищо няма да излезне, а може и хората да си умрат там. Там няма атмосфера, радиацията е изключително голяма, гравитацията е по-малка от земната, пътя е дълъг и труден. Ако не ги убие радиацията от низката гравитация ще се поболеят или уродясат.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи янките си правят сметка, че след 25 години Земята ще е по- зле и от Марс в следствие на pax amerikana и ще правят там колонии. Баси г л у п а ц и т е!
61
1
 
4
 
! Отговори
до 135 инженер преди 8 години
Кой ще построи местата за живеене под повърхността на Марс?. Само идей, науката още не е узряла за космически пътешествия.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е лошо като идея. Но е не изпълнимо в близките 50 години. Космически кораб със солари, каква скорост ще развива, никаква. Нужни са двигатели на нов принцип който още не е измислен.
59
2
 
3
 
! Отговори
инженер преди 8 години
Всичко това струва много пари, които Русия явно не може или не е склонна да даде. От друга страна при високия си стандарт САЩ винаги ще купува уникална апаратура и други компоненти при възможност дори от страни като България, ако е финансово изгодно, но това не значи, че Америка няма такива. Вероятно Китай , а на по късен етап и Индия и естествено Европа и Япония по някакъв начин биха могли да участвуват самостоятелно или в кооперация със американците.
58
1
 
3
 
! Отговори
инженер преди 8 години
В Не се уточнява мощната транспортна система със слънчево задвижване. Има със соларни платна, соларно термално задвижване и със слънчеви панели и йонни или плазмени двигатели. Панелите и батерията на една соларна система на Марс стационарна орбита и повърхността на Марс, могат да бъдат използувани и за соларната транспортна система , както и за допълнителен енергиен източник (батерията) на извеждащсата ракета на ниска околоземна орбита.
57
1
 
3
 
! Отговори
инженер преди 8 години
До vivian. Естествено че като няма плътна атмосфера и кислород , не може да се живее на повърхността на Марс, но се налага да се работи на повърхността и това ще става със скафандри и наистина е рисков момент, а вероятно на по късен етап, ще се живее под повърхността на планетата и първоначално в корабите , с които са кацнали и тези които са кацнали в безпилотен режим преди това.
56
1
 
4
 
! Отговори
инженер преди 8 години
133 - "Тея в момента на орбита не могат да изкарат нищо без руските двигатели, чак на марс ще ходят. Първо да се научат да си качват нещата в космоса сами, после да мечтаят."Това не е верно, но истината е, че имат голям брой руски двигатели закупени и искат да ги използуват. Като изцяло американскките Делта IV и Делта IV Heavy ще бъдат използувани до момента , когато бъде въведена ракетата Vулкан на американски двигатетели БЕ-4 към 2023 година.
55
1
 
5
 
! Отговори
цар преди 8 години
можело това,можело онова да се случи на астронавтите-а защо още 80-те години НАСА са имали план за хора на Марс,а?!Нещо май не се връзва!!Иначе сме си ***!
54
2
 
4
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Не са решили не са го направили. НАСА от 30 години не прави нищо съществено. Ако си поставят цел и получат адекватно финансиране от правителството нищо няма да ги спре да го направят.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкият Марс....А сега сериозно по темата - докато не се променим ще си останем едни ***, скачащи от планета на планета и налагащи своята "висша система".
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън - дрън...
51
1
 
7
 
! Отговори
vivian преди 8 години
въпреки, че звучи чудесно като идея, няма как да се случи. Причината - изключително ниско атмосферно налягане /означава, че ако скафандъра се разхерметезира човек ще пръсне като балон/ и ниска гравитация, за което човешката биология не е адаптирана. Силната радиация на повърхността няма да я споменавам.Освен ако НАСА не планират да се живее под повърхността, защото отгоре няма да е възможно.
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствената по-голяма корупция от Наса е в Кремъл.
49
7
 
10
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 8 години
НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА ТАКАВА КОРУПЦИЯ КАКТО В НАСА И АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ! ТОВА НЕ Е ПЛАН ЗА УСВОЯВАНЕ НА МАРС ,А ПЛАН ЗА УСВОЯВАНЕ НА ОЩЕ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ! НАСА ИМА БЮДЖЕТ 6-ПЪТИ ПО -ВИСОК ОТ ТОЗИ НА РОС-КОСМОС, В СЪЩОТО ВРЕМЕ КУПУВАТ РУСКИ РАКЕТИ ,КАЧВАТ СЕ НА МКС С РУСКИ РАКЕТИ И ИЗСТРЕЛВАНИЯТА ИМ ГОДИШНО СА НАПОЛОВИНА НА РУСКИТЕ.. КАКЪВ МАРС ..БОЖЕ ГОСПОДИ ,КАТО СА ДОБРИ САМО В ПИАРА И РЕКЛАМАТА И С ТАКИВА СТАТИИКИ ПРОКАРВАНИ В МЕДИИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА СЪЗДАДАТ ПОРЕДНАТА ДИМНА ЗАВЕСА ...
48
4
 
9
 
! Отговори
бобо преди 8 години
Едно време - разбирай 1980 година имаше едно списание Паралели , уж с научни статии и все големи приказки и достоверни нещица , та оттам съм запомнил че още тогава имаше статии за след 25 години демек 2005 година сме на Марс с колония даже имаше проекта разработен в детайли различните етапи пак на Наса ... та сега 2015 пак същата история - след 25 години сме на Марс гаранция даже и записват ...едни и същи лъжи пробутват на хората ама да има кой да мисли и да се сеща кое е лъжа кое истина
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен122Ха ха ха. Вярвай си.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Американците един ракетен двигател не мога да произведат. С какво ще достигат до Марс, с прашки ли ще се изстрелват?"В кой век живеем, че още има хора които да вярват на това?Не че не могат, ами са тарикати и им излиза по-евтино да ползват чужди ракети.