"Работливите пчелички" си искат дневната доза кофеин

Но колкото повече кофеин в нектара – толкова по-малко захар
16 окт 2015 15:37,
3
"Работливите пчелички" си искат дневната доза кофеин
Пчела събира прашец от цвят на растението кафе Снимка: Reuters

Подобно на почитателите на кафето сред хората, пчелите също обичат кофеина и не могат да се наситят на стимуланта, пише "Дейли експрес", позовавайки се на резултати от британско проучване.

Крилатите труженички дори изпълняват специфичен "танц с поклащане", за да известят посестримите си откъде да си набавят сутрешната доза кофеин.

За целите на проучването специалисти от университет в Съсекс направили експеримент с две хранилки със захарен разтвор, съответно със и без кофеин, поставени на еднакво разстояние от кошер.

Изследователите установили, че насекомите правят "пчелна магистрала" директно към хранилката с кофеина.

Проучването разкрива също как растенията са еволюирали, за да примамват опрашващи насекоми, осигурявайки стимулант в нектара. Близо половината от растителните семейства съдържат кофеин в листата, стъблата и семената си, което ги прави по-привлекателни за опрашващите насекоми.

"Настоящото изследване описва как някои растения чрез вторично действие - наличието на кофеин в нектара, примамват пчелите, и по този начин си осигуряват лоялни събирачи на храна, без същевременно да предлагат в замяна най-качествения продукт", казва Маргарет Кувийон от изследователския екип.

Насекомите освен това са по-склонни да се връщат към източника на кофеин, дори той да е "пресъхнал". След като са си набавили стимуланта, крилатите труженички губят охота да търсят други хранителни източници.

Страстта на пчелите към кофеина обаче не е добра новина за производителите - повечето кофеин в нектара означава по-малко произвеждащи мед захари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна не бях чел подобна глупост. Пчелите имали страст към кофеина и затова предпочитали да се забавляват, отколкото да събират прашец и да произвеждат мед. Не съм чувал досега за мед, който да съдържа кофеин, дори и в минимални количества.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А най-добре да поканиш една такава "пчеличка" в бар. Само че вместо нектар, ще смуче уиски и други неща после в къщи.
1
0
 
9
 
! Отговори
Биг Гроздова преди 8 години
винаги са ми били любопитни както мравките , така и пчелите , толкова прости на пръв поглед а са по-организирани от нас