Прогнозата на Хокинг: Човечеството няма да умре!

Според него ще оцелеем като създадем космически колонии
19 яну 2016 21:51,
106
Прогнозата на Хокинг: Човечеството няма да умре!
Снимка: Reuters. архив

Човечеството е в риск от опасностите, които създава самото то, заяви професор Стивън Хокинг пред BBC.

Ядрената война, глобалното затопляне и генно изобретените и модифицирани вируси са сред опасностите, които знаменитият учен откроява.

По думите на професора, прогресът на науката и технологиите ще създаде нови пътища, които човечеството може да обърка.

Хокинг прогнозира, че човечеството в крайна сметка ще създаде колонии на други планети, за да оцелее.

"Въпреки че шансът за бедствие, което да унищожи Земята е малък, това все ще се случи в близките хиляди и десетки хиляди години", коментира той.

"До това време ние ще сме вече в Космоса, ще сме достигнали други галактики, така че катастрофата на Земята не означава край на човешката раса", обясни професор Хокинг.

Ученият обаче беше категоричен, че тези колонии няма да са факт в близките 100 години и призова човечеството да бъде много внимателно до тогава.

Парадоксалното тук, отбелязва BBC, е, че учен идентифицира научният прогрес като основен източник на нови заплахи. Но това не е нещо ново - в предишно интервю професор Хокинг коментира, че изкуствения интелект може да стане достатъчно мощен, за да заличи човешката раса. Въпреки това обаче професорът е оптимист.

"Ние няма да спрем с прогреса, трябва да разпознаваме опасностите и да ги контролираме", коментира ученият.

Стивън Хокинг посъветва младите учени да не спират да се възхищават на вселената. Но той също така заяви, че бъдещите поколения изследователи трябва да са наясно как научно-техническия прогрес променя света. Младите учени трябва да са тези, които да помагат на света да разбират науката.

"Важно е да се гарантира, че тези промени са в правилна посока. В едно демократично общество това означава, че всеки трябва да има основни познания в науката, за да се взимат информирани решения за бъдещето", заяви Хокинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
АКО МУ СЕ ПРИСАДИ ДРУГА ГЛАВА ЩЕ МИСЛИ ПО ДРУГ НАЧИН НАПРИМЕР ЛУКОВА ГЛАВА
55
2
 
7
 
! Отговори
хахахахха преди 8 години
Жестоко греши .човека!!!Не е включил българите в уравнението......а това е фатална грешка!!!
54
5
 
5
 
! Отговори
Ал преди 8 години
Неокомунизма надига глава,или може би е като лебедова песен ,но ако някой ще унищожи човечеството са точно такива умници като него и цялата необолшевишка кохорта в Давос.Ние сме в ръцете само на Бог ,а той е казал какво ще бъде един ден .Гости сме и гости ще си останем на Земята. Климата -измислена тема за прикриване на провалени политици като Обама. Климатът никога не може да бъде контролиран от човека.
53
1
 
6
 
! Отговори
Горан преди 8 години
Този човек, Стивън Хокинг е толкова голям ум, поради това, че е затворник на собственото си тяло...
52
4
 
1
 
! Отговори
v преди 8 години
До Анонимен 89Духай супата!
51
8
 
0
 
! Отговори
60р™ преди 8 години
Според мене Хокинг само се преструва на глупав, а всъщност е доста образован.
50
1
 
1
 
! Отговори
до 84 преди 8 години
Казваш,че робота ще замени човека.Ако в този "робот"е заложена и частица от "божествената енергия"със времето тези същите роботи ще се обърнат към създателите си,защото божественото не търпи мръсотия и ще търси тези души под дърво и камък да им отмъсти.С божественото не си играйте!!! Това за ,което пишеш е чудовищно,все едно да "затвориш Бога във метална кутия и да го манипулираш.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до Анонимен 83Знанията ви по астрофизика са нулеви а физиката сигурно ви е на ниво 4 клас-----------------Къде в изказването му има и намек за астрофизика? Ако гослуша незапознат човек, никога няма да каже, че е астрофизик. Самият ти си мноо прос щом не осъзнаваш това.
48
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи,че Земята ще бъде унищожена след десетки ,хиляди години? Живота на една звезда ,като Слънцето е около 10мрд. години.До тука Слънцето е на малко повече от 4,5мрд. години,логично и да чуя от г.н Хокинг,че на Земята и остават милиарди години ЖИВОТ а не както той ги е изчислил десетки хиляди.От тук ми става ясно,че в Слънчевата система нещо не е наред?Но,като чета май само на Земята нещата са се спекли и тука е проблема.Чела съм малко астрономия и горе-долу ми е ясно.
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човечеството се отличава от останалия биологичен свят по разума.Като всяко биологично същество човека ще изчезне от лицето на земята.Тази биологична форма човешкото тяло е с лимит.Всеки ден изчезват биологични видове.Животът ни ще бъде много по-малко от живота на динозаврите.Рожбата която ще продължи живота се нарича -робот.Робота ще се усъвършенства ,видоизменя докато той остане господар на земята и водешо създание със съзнание във вселената.Когато Земята е гола пустиня той ще нашето продължени
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д-р Менгеле и той милия сигурно е познавал човешката анатомия? Чак,като се сетя за него и за такива,като него сълзи бликат от очите ми от умиление.Как е работил за доброто на човечеството ами за оня дето измислил атомната бомба,ех какви мили хора а аз горката на ум не мога да смятам до 100 пък се правя на интересна.Дай боже все такива като Менгеле да ни учат и научат как да живеем и как да ни пуска ток за опресняване на мозъците или да прави дисекции на бебета в името на науката.
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психо
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съжалявам Хокинс,затова,че знае много за този техен техноллогичен прогрес,но малко казва.Неговата работа,като тази на майка Тереза.Попитали я -Кой е виновен за глада по света и тя казала Аз! Мълчала и светица станала!!Дошло е време нещата да се казват в прав текст.Нямам намерения нито да съм светица,но това не мога да си премълча,което знам и което ще помогне на много хора.Ако щете плиткоумна,глупава,неграмотна ме изкарвайте,но това безобразие което става на Земята не е моя начин на мислене.
43
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Колко ми е кеф да чета коментари за Хокинг :) Чудя се как ли би реагирал ако можеше да ги прочете и той :)
42
3
 
10
 
! Отговори
Питам преди 8 години
Който произвежда ударно бомби и заплашва цивилизацията с ядрена вайна , той ще унищожи света.Най лошото е че има *** хора, които му се възхищават .
41
4
 
2
 
! Отговори
До анонимен 66 преди 8 години
И защо се обръщате към г-н Хокинг?! Той пък какво общо има с настоящия световен ред. Ама че ***. Предполагам, че не знаете и кой всъщност е Стивън Хокинг.
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро гледах един филм за Леонардо да Винчи как е наблюдавал полета на птиците и е изобретил прототипа на самолета.После прочетох за "Ордена на Сион",после пък за Нютон и т.н.после пък за масоните,после пък за разни фракции,които се борят да владеят човешката душа и психика после пък за роботи,които са направени по образ и подобия на човека.После пък ми идваше да хвана едно базуки и да ви разкажа играта!ВИЕ НЕ СТЕ ХОРА....ДАЖЕ И ИЗВЪНЗЕМНИ НЕ СТЕ.....вашето е минало всякакви граници на злото
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ОСТАВАТ ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА.ЗНАЕТЕ ЛИ Г-Н ХОКИНГ В ЗЕМНО ВРЕМЕ ТОВА КАКВО ОЗНАЧАВА???БЪРЗАТЕ ДА ОТКРИЕТЕ ЖИВОТ НА ДРУГА ПЛАНЕТА И ДА СЕ ИЗНЕСЕТЕ,КАТО ОСТАВИТЕ 6МЛРД-ДУШИ ДА СТРАДАТ ОТ ВАШЕТО БЕЗОБРАЗНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЯХ....НО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗНЕСЕТЕ ЩЕ СЕ НАСЕРЕТЕ....И ЩЕ ПЛАТИТЕ МЪКИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО...БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!!!!!ТЕЗИ КАТАКЛИЗМИ КОИТО СТАВАТ СА ВАШЕ ДЕЛО...БИЛ ПОЗНАВАЛ ВСЕЛЕНАТА,АКО БЕШЕ ТАКА НЯМАШЕ ДА ГО ДОПУСНЕТЕ ТОВА.....
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Хокинг ,ще се видим и на другата плланета,която ще откриете.АКО ВИЕ СТЕ УЧЕН, АЗ СЪМ КОНСТАНТА,КОЯТО НИКОГА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ.....ВАРИМЕ,ПЕЧИМЕ.......ПАК СЪМ СЪЩАТА!!! И ТАМ ПАК ЩЕ СИ КАЗВАМЕ ИСТИНИТЕ ......ха-ха
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрахме,че сте овладели божествената сила на Земята и чрез нея правите капитали и консумирате безобразно всичко що има на Земята.Лошото е че сте шепа "умопомрачени за власт и пари индивиди"Слънчевата система г-н Хокинг не е създадена специално за ВАС ,тя е създадена от ВСЕЛЕНАТА с цел да бъде изучавана ,но не използвана по "хайдушки".Създадена е за още 6млрд души.Тези технологии дето ги създадохте един ден ще се обърнат към вас и първо вас ще унищожат.Не ми се пише на какво сте заприличали.